Det här behöver du:
- 20 cl te
- 4 cl mörk rom
- 3 tsk råsocker
Tillbehör:
- 1 klyfta citron
Gör så här:
- Te kan beredas på olika sätt. Kännare brukar föredra bryggt te i kanna (av lergods, stengods, porslin, silver).
Te i kanna
1. Förvärm gärna tekannan med hett vatten.
2. Använd kallt, frisk vatten som värms till kokpunkten.
3. Mät upp en tesked te per kopp och en för kannan.
4. Häll hett vatten över tebladen och låt ”dra” 3-5 minuter.
Koka inte vatten för länge då syret kan koka bort. Använd gärna en vattenkokare som slår av sig själv, med insatssil för att slippa sila teet. Gröna teer skall dra lite längre än svarta teer.
Te i kopp
1. Använd gärna en tetång el. tekula. Fyll den till hälften.
2. Koka upp kallt, friskt vatten och häll i koppen.
3. Låt dra i 3-5 minuter och ta ur tången/kulan.
Te i kaffebryggare
1. Ta bort filterhållaren och sätt en insatssil i glaskannan.
2. När vattnet droppat klart är teet färdigt. - Blanda med rom.
Rom
är destillerad sprit tillverkat av sockerrör. Det är världens vanligaste sprittyp och härstammar från Västindien, men tillverkas numera där sockerrör odlas. Rom från de västindiska öarna, i synnerhet från Martinique, är mest berömd. Man skiljer på två tillverkningsmetoder:
Industriell rom
(rhum industrielle, melassrom) är vanligast och görs på sockermelass, en restprodukt vid sockerframställning. Metoden ger hög alkoholhalt, 72%. Den färdiga drycken är färglös och har neutral spritsmak.
Jordbruksrom
(rhum agricole, sockerbasrom), framställs av sockerrörssaft som får jäsa till 5% alkoholhalt. Metoden ger en lägre alkoholhalt 45–62 %, men med tydlig råvarusmak. Denna rom anses finare.
Ljus eller mörk rom
har ingenting med tillverkning att göra. Rom är ursprungligen ljus. Att rom är mörk beror antingen på att den är lagrad på ekfat, eller att den är färgad. Ljus rom kallas ofta Cubarom eller Puerto Ricorom. Mörk rom benämns ofta Jamaicarom.
Ordet rom
/rum/rhum´s ursprung är oklar, men kan eventuellt komma från rumbullion =gruff, bråk eller rumbustion = tumult, villervalla, upphetsning, vilket man får förmoda kommer sig av romens bieffekter. Andra hävdar ursprung från sockerrörets latinska namn, eller från det malajiska ordet för en destillerad dryck, ”brum”. - Fyll på med socker.
Råsocker
är en mellanprodukt vid framställning av ”rent” socker, från sockerbetor eller sockerrör.
Råsocker är mer smakrikt än vanligt vitt socker och har lätt kryddig smak. Råsocker är också rikare på B-vitamin och mineraler och anses därför nyttigare.
Råsocker kan användas som vanligt socker och finns i olika former. Det är ursprungligt ett fuktigt socker som snabbt torkar och blir hårt i rumstemperatur. Torrt råsocker framställs med hjälp av klumpförebyggande medel.
Råsockervarianter:
* Farinsocker
* Demerarasocker, turbinadosocker
* Muscovadosocker, barbadossocker
* Kandisocker