• Start
  • Nyhetsarkivet
    • Bertils kalender
    • Bertils nyhetsbrev
  • Notabelt
    • Noteringar 2020-
    • Noteringar 2010-2019
    • Noteringar 2000-2009
    • Noteringar 1994-1999
  • Kokboken
    • Menyer
    • Bertils bästa
    • Förrätter & soppor
    • Huvudrätter
    • Efterrätter & godis
    • Såser & tillbehör
    • Drycker
    • Ölrecept (bryggning)
    • Alla recept
  • Om oss
    • Stadgarna
      • Stadgeskolan
    • Med lemmar
      • Kocklag 1
      • Kocklag 2
      • Kocklag 3
      • Kocklag 4
      • Kocklag 5
      • Brygglagen
      • Blod, svett och dårar
    • Öl & ölbryggning
    • Glam & stoj
      • Bertils musik
    • Integritetspolicy: Hur vi behandlar personuppgifter
  • Om Bertil
    • Hemma hos Bertil
    • Berättelsen om Bertil
    • Medlemsregistret
    • Vimmelbilder

Bertil Brew's News.

- ett magasin om öl, mat, glam & stoj.

Du är här: Hem / Recept / Dryck / Jägerte

Jägerte

2015-02-14 av Ankaret

Print Friendly, PDF & Email

Det här behöver du:

  • 20 cl te
  • 4 cl mörk rom
  • 3 tsk råsocker

Tillbehör:

  • 1 klyfta citron

Gör så här:

  1. Te kan beredas på olika sätt. Kännare brukar föredra bryggt te i kanna (av lergods, stengods, porslin, silver).
    Te i kanna
    1. Förvärm gärna tekannan med hett vatten.
    2. Använd kallt, frisk vatten som värms till kokpunkten.
    3. Mät upp en tesked te per kopp och en för kannan.
    4. Häll hett vatten över tebladen och låt ”dra” 3-5 minuter.
    Koka inte vatten för länge då syret kan koka bort. Använd gärna en vattenkokare som slår av sig själv, med insatssil för att slippa sila teet. Gröna teer skall dra lite längre än svarta teer.
    Te i kopp
    1. Använd gärna en tetång el. tekula. Fyll den till hälften.
    2. Koka upp kallt, friskt vatten och häll i koppen.
    3. Låt dra i 3-5 minuter och ta ur tången/kulan.
    Te i kaffebryggare
    1. Ta bort filterhållaren och sätt en insatssil i glaskannan.
    2. När vattnet droppat klart är teet färdigt.
  2. Blanda med rom.
    Rom
    är destillerad sprit tillverkat av socker­rör. Det är världens vanligaste sprittyp och härstammar från Väst­indien, men tillverkas numera där sockerrör odlas. Rom från de västindiska öarna, i synnerhet från Martinique, är mest berömd. Man skiljer på två tillverkningsmetoder:
    Industriell rom
    (rhum industrielle, melassrom) är vanligast och görs på sockermelass, en restprodukt vid sockerframställning. Metoden ger hög alkoholhalt, 72%. Den färdiga drycken är färglös och har neutral spritsmak.
    Jordbruksrom
    (rhum agricole, sockerbasrom), fram­ställs av sockerrörssaft som får jäsa till 5% alkoholhalt. Metoden ger en lägre alkoholhalt 45–62 %, men med tydlig råvarusmak. Denna rom anses finare.
    Ljus eller mörk rom
    har ingenting med tillverkning att göra. Rom är ursprungligen ljus. Att rom är mörk beror antingen på att den är lagrad på ekfat, eller att den är färgad. Ljus rom kallas ofta Cubarom eller Puerto Ricorom. Mörk rom benämns ofta Jamaicarom.
    Ordet rom
    /rum/rhum´s ursprung är oklar, men kan eventuellt komma från
    rumbullion =gruff, bråk eller rumbustion = tumult, villervalla, upphetsning, vilket man får förmoda kommer sig av romens bieffekter. Andra hävdar ursprung från sockerrörets latinska namn, eller från det malajiska ordet för en destillerad dryck, ”brum”.
  3. Fyll på med socker.
    Råsocker
    är en mellanprodukt vid framställning av ”rent” socker, från sockerbetor eller sockerrör.
    Råsocker är mer smakrikt än vanligt vitt socker och har lätt kryddig smak. Råsocker är också rikare på B-vitamin och mineraler och anses därför nyttigare.
    Råsocker kan användas som vanligt socker och finns i olika former. Det är ursprungligt ett fuktigt socker som snabbt torkar och blir hårt i rumstemperatur. Torrt råsocker framställs med hjälp av klumpförebyggande medel.
    Råsockervarianter:
    * Farinsocker
    * Demerarasocker, turbinadosocker
    * Muscovadosocker, barbadossocker
    * Kandisocker

Mer av samma, typ:

Americano
Bloody Mary
Negroni

Arkiverad under: Dryck

« Avvikande beteende på Alla hjärtans dag
Meny den 14 februari 2015: T »

Senaste noteringarna!

Noteringar den 10 oktober 2020

Därvarande: Fumadoren, Punghållaren, Ankaret, P:r Pinus, Ferrocavallo, Båtsman, Oreraren, Viking, Vivören §1 Mötets öppnande I Kryzzets frånvaro leds dagens … [Läs mer...]

[Alla protokoll...]

På skivtallriken snurrar det här…

Musik den 10 april 2021: Crupsês att Rulla Crêpes

Musik den 16 mars 2021: Simma lugnt

Musik den 13 februari: Hörs jag?

[Mer av Bertils musik...]

De senaste kommentarerna

  • Viking om Majmötet 2021
  • Punghållaren om Majmötet 2021
  • Fumadoren om Majmötet 2021
  • båtsman om Majmötet 2021
  • Ankaret om Majmötet 2021

Hemma hos Bertil

  1. Majmötet 2021

    8 maj kl. 15:00 - 18:00

Visa alla Evenemang

Login för alla med lemmar

Profilbild

Med lem? Logga in här!

Bertil själv

Bertil Brew, föreningens grundare och mecenat (ej att förväxla med sin schlagerstjärne-nästan-namne).

Bertil Brew
(ej att förväxla med sin
schlagerstjärne-nästan-namne)
föreningens grundare
och mecenat.

F_icon.svg

Om oss

Kryzzet fungerar som ex libris (f d läskunnig). Bothnian Bay Beer Brewers är en alldeles särskilt ideell förening vars syfte är att genom jäsning förädla vatten, malt och humle till öl. Kryzzet fungerar som ex libris (f d läskunnig) och föreningens ansikte (nåja) utåt. Kallar till marsch & möte. Bestämmer dag-ordning och allt annat viktigt.

Bertil vet vem du är…

Hur vi behandlar personuppgifter.

Även solen…

Om du, till äventyrs och mot all förmodan, skulle upptäcka något fel på Bertils Bästa Sidor (de du läser i detta nu) - skicka ett mejl till Ankaret (Om du skickar med ett lämpligt belopp i små, omärkta sedlar får du troligen svar snabbare)

Copyright © 2021 Bothnian Bay Beer Brewers · Logga in