Ett bra recept för nybörjare.
Ingredienser
- 1,7 kg Cooper Bitter (burk med färdigt maltextrakt)
- 0,4 kg Pale Malt, krossad
- 0,2 kg Chrystal Malt, krossad
- 2,0 kg Maltextrakt Lager, ohumlad
- 5 x 30 gr (puckar) East Kent Golding 5,1 % algasyra
- Färsk bryggerijäst (eller den jäst som följer med burken)
Gör så här
- Blanda den krossade malten med 1 liter vatten. Värm till exakt 65 grader och håll den temperaturen i 45 minuter.
- Sila sedan av den söta vörten på lämpligt sätt (durkslag eller saftsilduk).
- Värm 10 liter vatten till 80 grader. Slå det varma vattnet genom vörten ned i jäshinken för att tvätta ut den återstående sötman.
- Kyl ned vörten till 25 grader.
- Koka upp 10 liter vatten och tillsätt Cooper ölsatsen och maltextrakt (du behöver ett kärl som rymmer minst 15 liter).
- När ölsats och maltextrakt lösts upp (efter ca 15 min) tillsätter du första pucken humle. Efter ytterligare 40 minuter tillsätter du 2 puckar humle, och efter ytterligare 10 minuter de sista 2 puckarna.
- Koka nu i exakt 10 minuter till. Ta bort så mycket av humlen du kan med hjälp av durkslaget (det som flyter upp till ytan).
- Kyl snabbt ned koket till 25 grader (det gör du enklast med någon form av kylspiral som Du kopplat till kallvattenkran, se nedan).
- Tappa över det nedkylda koket genom ett durkslag och silduk till jäskärlet.
- Ta upp ca 1 liter av koket och blanda i jästen. Rör om ordentligt. Efter ca 20 minuter skall det finnas rejält med skum på ytan.
- Häll i jäshinken och sätt på jäsröret. Låt jäsa i 7 dagar i 17-22 grader.
- Tappa om brygden och jäs i ytterligare 10-14 dagar. Om Du nu mäter med en Hydrometer skall den visa 10-12 grader. Buteljera ölet i väl rengjorda flaskor (även PET-flaskor går bra).
- Låt ölet mogna minst 4 veckor, då smakar det som bäst.
Kylspiral
kan Du göra av ca 2 meter kopparrör med en diameter på 5-10 mm som viras till en spiral. I båda ändarna fäster du med slangklammer några meter trädgårdsslang och sätter på ena ändan sätts en koppling som passar till kallvattenkranen.