Fläskkotlett stekt i panna är allra godast så nystekt som möjligt. Kött tar inte upp matfett vid stekning, i stället smälter ca 15 procent av fettet ut i pannan. Det är anledningen till att du inte ska använda fettet i stekpannan som bas för en sås.
Det här behöver du (4 port):
- 900 g fläskkotlett med ben
- salt och nymalen vitpeppar
- smör till stekning
- mandelpotatis
- gröna ärtor och morötter
- svartvinbärs gelé
Gör så här:
- Ta fram köttet så det hinner bli rumstempererat och för att inte kyla ned pannan. Torka av köttet så ytan är torr för att få en jämn, fin stekyta. Skär några skåror i fettranden så att köttet inte skålar sig under stekningen.
- Krydda köttet med salt och peppar strax före stekning. Hetta upp pannan och lägg i stekfettet. Pannan ska vara varm. Vid för låg värme drar porerna i köttet inte ihop sig, köttsaften rinner ut och köttet blir torrt. Det är också anledningen till att du inte ska lägga mycket kött i pannan på en gång. Täck bara 2/3 av pannans yta och stek hellre i omgångar.
- Stek kotletterna 2-4 minuter per sida, beroende på tjocklek. När klar, ljus köttsaft kommer upp på ovansidan, är det dags att vända. Innertemperaturen ska vara 80°. Benet och fettranden skär var och en bort på sin tallrik.
- Skala och koka potatisen.
- Värm ärtor och morötter.
- Servera med svartvinbärs gelé.