Ett originalrecept som efter mängder av variationer nu får anses färdigutprovat.
Ingredienser till 25 liter
- 1,7 kg Coopers ljusa lager (burk)
- 1,3 kg Chrystal malt, krossad
- 2,0 kg Maltextrakt, ohumlat
- 2 x 30 gr (puckar) East kent Golding 5,1 %
- 5 gr Citrus arom 5 %
- Fäsk öljäst, lager (eller den jäst som följer med burken)
- 5 gr (ca 2 msk) Jästnärssalt
- 1 dl Ljus sirap
Gör så här
- Koka upp 3 liter vatten. Låt det svalna till 65 grader.
- Blanda ner den krossade malten. Håll temperaturen vid 65 grader i 50 minuter.
- Sila av den söta vörten genom silduk och durkslag (rör aldrig vörten med händerna).
- Häll 8 liter 80-gradigt vatten över vörten ned i ett väl rengjort jäskärl (för att ta tillvara den resterande sötman ur maltskrotet).
- Kyl ned vörten till högst 25 grader. Täck över kärlet med en ullpläd (helst från Irland) så brygden håller sig varm & go’.
- Gör en jästkultur av 1 liter vörten samt jäst och jästnärssalt. Låt stå.
- Koka upp 10 liter vatten. Tillsätt Coopers ölsats, maltextrakt samt en puck humle. Rör om i koket i ca 10 minuter.
- Låt stå ca 30 minuter. Värm till kokpunkt igen och tillsätt en puck humle samt citrusaromen.
- Ta av kärlet från plattan. Rör om i kärlet i ca 10 minuter.
- Kyl ned till 25 grader. Tappa över ölkoket genom en silduk till jäskärlet.
- Tag ur lite av vörten för provning av Og (ska vara 25 Oechle-grader). Höj Og genom att tilsätta ljus sirap (högst 2 dl). Sänk Og genom att tillsätta uppkokat vatten (1 liter gör 10 grader på hydrometern).
- När vörten svalnat till 25 grader: Skaka häftigt på jäskärlet för att tillföra syre samt tillsätt jästkulturen (som nu bör ha ett kraftigt skum). Skaka åter kraftigt och sätt på jäsrör.
- Låt jäsa i 14 dagar så svalt som möjligt (högst 10 grader varmt).
- Tappa om brygden och låt den åter jäsa i 14 dagar.
- Tappa därefter på flaska och låt den lagras i minst 5 veckor källarsvalt.
- Drick!