Extraktbryggning! Ingen lång lagring!
Många DIY recept utformas efter den grundläggande principen: “Ett bra resultat med en minimal ansträngning”. Med tanke på detta kräver Cascarillo Amber Ale bara några fler, men enkla, moment som kommer att skapa ett öl värdigt en etikett från ett hantverksbryggeri – men det är du själv som brygger det! Och relativt snabbt går det!
Bryggmetoden som används kallas ofta extraktbryggning, och receptet använder enbart ohumlat maltextrakt som vörtbas. Den nödvändiga humlebeskan, humlesmaken och aromen kommer du själv att få tillföra brygden genom att du kokar en mindre mängd maltextrakt tillsammans med humle som du tillsätter enligt ett givet tidschema. Du kommer också att få prova på jästen American West Coast BRY-97 från Danstar/Lallemand.
Slutresultatet hamnar fint i kategori 10B (American Amber Ale) i BJCP:s öltypsdefiniton, där kombinationen av humlesorterna Cascade och Amarillo skapar en härlig blandning av cantaloupemelon, passionsfrukt och marmelad medan restsötman från karamellmalten balanseras fint av en måttlig besk eftersmak.
Det här behöver du:
- 2 st Coopers Amber Maltextrakt à 1,5 kg
- 2x 25 gram Amarillo humlepellets
- 2x 25 gram Cascade humlepellets
- 1 st 11g Danstar BRY-97 jäst (eller vilken som helst amerikansk jäst du gillar)
- Carbonation drops
Gör så här:
- Blanda
1) Använd en stor kastrull (ca 8 liter) och koka upp 500 gram flytande maltextrakt tillsammans med 5 liter vatten.
2) Ta fram en klocka att ta tid med. Tillsätt 25 gram Amarillo humlepellets och koka i 20 minuter.
3) Tillsätt därefter 25 gram Cascade humlepellets och fortsätt koka i 10 minuter.
4) Tillsätt ytterligare 25 gram Cascade humlepellets och ta bort kastrullen från plattan och låt det hela stå och dra i ca 15 minuter.
5) Ställ kastrullen i ett iskallt vattenbad för att kyla ner vörten lite grann. Sila sedan ner i jäskärlet (genom en väl rengjord och steriliserad sil).
6) Tillsätt resten av maltextraktet (2,5 kg), blanda mkt väl så att allt löses upp. Fyll sedan på med kallt vatten till markeringen för 20 liter och rör om mycket kraftigt.
7) Kontrollera brygdens temperatur. Målet är att komma så nära 18 grader C som möjligt så fyll på med antingen varmt (kokt) eller kallt (ev. kylskåpskallt) vatten för att nå 18 gr. - Brygg
1) Rör om brygden mycket kraftigt. Mät densiteten med en hydrometer och anteckna värdet. Det kan t.ex vara 1.040. Om du använder torrjäst bör du strö den över vörtens yta. Om du använder flytande jäst (t.ex återfuktat jästen) bör du röra i den.
2) Förslut jäskärlet och försök att låta jäsningen ske i ett utrymme som håller en jämn temperatur på 18 grader.
3) På dag 4, eller när skummet har lagt sig, tillsätt de återstående 25 gram Amarillo humlepellets. Placera dem t.ex i någon typ av tunn tygpåse.
4) Mät densiteten efter ca 7 dagars jäsning. Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabilt över 2 dagar. Det slutliga värdet (F.G) bör landa på ngt mellan 1.006-1.010. - Buteljera
1) Använd PET-flaskor alternativt återanvändningsbara glasflaskor som är designade för förvaring av öl. Om du använder keg gör du som du brukar.
2) Lite socker måste tillsättas i varje flaska, ”primas”, för att den andra jäsningen som naturligt skapar kolsyra i flaskan alls ska kunna ske. Du kan med fördel använda Coopers Carbonation drops med doseringen 1 drops per 330/375ml-flaska, 1½ drops per 500ml-flaska, 2 st drops per 740/750ml-flaska. Alternativt prima med sockerlösning 8 gram per liter.
3) Förvara flaskorna mörkt och relativt varmt (mer än 18 grader) i minst en vecka medan den andra jäsningen sker.
4) Avvakta gärna någon vecka till och provsmaka efter 2 veckor på flaska. - Njut!
Detta öl är fyllt av härliga, fräscha humlekaraktärer så njut det gärna ungt, medan du planerar nästa brygd!
Alkoholhalten blir ca 4,5% ABV