• Start
  • Nyhetsarkivet
  • Notabelt
    • Noteringar 2020-
    • Noteringar 2010-2019
    • Noteringar 2000-2009
    • Noteringar 1994-1999
  • Kokboken
    • Menyer
    • Bertils bästa
    • Förrätter & soppor
    • Huvudrätter
    • Efterrätter & godis
    • Såser & tillbehör
    • Drycker
    • Ölrecept (bryggning)
    • Alla recept
  • Om oss
    • Stadgarna
      • Stadgeskolan
    • Med lemmar
      • Kocklag 1
      • Kocklag 2
      • Kocklag 3
      • Kocklag 4
      • Kocklag 5
      • Brygglagen
      • Blod, svett och dårar
    • Öl & ölbryggning
    • Glam & stoj
      • Bertils musik
    • Integritetspolicy: Hur vi behandlar personuppgifter
  • Om Bertil
    • Hemma hos Bertil
    • Berättelsen om Bertil
    • Medlemsregistret
    • Vimmelbilder

Bertil Brew's News.

- ett magasin om öl, mat, glam & stoj.

Du är här: Hem / Våra recept / Såser & tillbehör

Såser & tillbehör

Print Friendly, PDF & Email
  • All
  • A
  • B
  • C
  • F
  • G
  • H
  • J
  • K
  • L
  • M
  • P
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • Ö
A

Ankarets chilesylt

Det här behöver du: 250 g krossade San Marzanotomater (minst) 4 röda chilefrukter, finhackade (utan frön) (gärna) 2-3 piri-piri frukter (minst) ...
Läs mer...

Ankarets dragonsenap

Det här behöver du: 0,75 dl vispgrädde 1 ägg 3 msk socker 2,5 msk senapspulver (Colmans) 0,5 msk smör 1 ...
Läs mer...

Ankarets körsbärssylt med choklad

Det här behöver du (4 port): 1 kg körsbär eller bigarråer 1 paket syltsocker 1 msk citronsaft 75 g mörk ...
Läs mer...

Ankarets portersenap

Det här behöver du: 0,75 dl vispgrädde 1 ägg 4 tsk honung 2,5 msk senapspulver (Colmans) 0,5 msk smör 2 ...
Läs mer...

Ansjovissvepta oliver

Det här behöver du: Ansjovisfiléer i olja Pimentofyllda gröna oliver Tandpetare Gör så här:  Dela ansjovisfiléerna på längden. Svep en ...
Läs mer...

Apelsinmarmelad med whisky och muscovadosocker

Det här behöver du: 800 g apelsiner, söta med tunt skal 1 citron 2 dl vatten 2 dl whisky, ej ...
Läs mer...

Apelsinsås

Det här behöver du: 4 st schalottenlökar 2 st apelsiner 1 dl strösocker 2 msk rödvinsvinäger 1 dl torrt, vitt ...
Läs mer...

Apelsinsås doublé

Det här behöver du för det rätta alternativet (4 port): 5 msk smör 5 msk vetemjöl 10 dl hönsbuljong 1 ...
Läs mer...
B

Baba ganoush

Det här behöver du (14 personer): 7 auberginer (à ca 300 g) 14 msk ljus tahini 3 1/2 riven vitlöksklyfta ...
Läs mer...
Bagna cauda

Bagna cauda

En dip som gör hela salladen. De italienska influenserna märks i bagna cauda, en fenomenalt god dip på olivolja och ...
Läs mer...

Balsamicosås

Det här behöver du (6 port): 4 dl rödvin 3 msk balsamvinäger 3 msk kalvfond 1,5 msk strösocker 1 msk ...
Läs mer...

Båtsmans bästa fiskarsås

Det här behöver du: 1,5 dl gräddfil eller crème fraîche 0,5 dl majonnäs 1 msk honungssenap 0,5 litet syrligt äpple ...
Läs mer...

Bertils bästa tomatsås

Det här behöver du: 3 stora gula lökar 3-5 vitlöksklyftor 0,5 dl olivolja 1 lagerblad 1 dl tomatpuré 2 msk ...
Läs mer...

Bertils grillsås

Ännu en trotjänare i grillsammanhang. Förmodligen alla BBQ-såsers anfader. Håller - precis som Bertil själv - fortfarande ställningen. Det här ...
Läs mer...

Bertils lax med Astrids basilikasås

Det här behöver du (4 portioner): 4 st. laxfiléer, skinn- och benfria à 150 g 1 tsk salt 1 krm ...
Läs mer...

Blåbärssås

Tillbehör till Helstekt renfilé Det här behöver du (5 port): Putsrester och köttben från renfilén 1 liten rödlök 4-6 krossade enbär ...
Läs mer...
C

Caponata

Det här behöver du (6 portioner): 4 auberginer, skurna i munsbitar 2 msk olivolja 1 lök, hackad 2 selleristjälkar, skivade ...
Läs mer...

Chèvregratinerat potatismos

Det här behöver du (6 port): 1 kg potatis 1 pkt bacon 6 tunna skivor chèvre 2-3 msk smör 3 ...
Läs mer...
F
Fatteh

Fatteh

Det här behöver du (8 personer): 6 pitabröd 2 förp kokta kikärtor (à 380 g) 4 msk olivolja 5 dl ...
Läs mer...

Finocchio alla Parmigiana

Det här behöver du (6 port): 10 fänkålshuvuden, ansade havssalt och nymalen svartpeppar 3 dl vispgrädde 50 g nyriven parmesanost ...
Läs mer...

Flötgröt från Härjedalen

Det här behöver du: 6 dl grädde 1 dl vetemjöl 1/2 tsk salt Gör så här: Koka grädden på svag ...
Läs mer...

Fruktsås till stekt gris

Det här behöver du (8 port): 2 burkar champinjoner á 200 gr 1 gul lök 1 msk curry smör 1 ...
Läs mer...
G

Gahkku – Samisk glödkaka

Det samiska tunnbrödet gáhkku (glödkaka på svenska) bakas direkt i stekpannan. Det smakar fantastiskt och är lätt att göra själv ...
Läs mer...

Gräddsås med svart vinbärsgelé

Det här behöver du: Köttsky, 1,5-2 dl 2 dl vispgrädde 1 msk svartvinbärsgelé 1,5 msk kinesisk soja salt (ev) och ...
Läs mer...

Guacamole

Det här behöver du (12 portioner): 9 mogna avokados 3 msk färskpressad limejuice 3 finrivna schalottenlökar 3 finrivna vitlöksklyftor 2 ...
Läs mer...

Guacamole med morötter och selleri

Det här behöver du: 2 dl creme fraiche 2-3 mogna avocados 1-2 msk pressad lime 2-3 msk finhackad gul lök ...
Läs mer...
H

Harissa

Det här behöver du: 4 röda paprikor 4 stora röda chilefrukter 2 vitlöksklyftor, krossade 0,5 tsk korianderfrön 1 tsk kumminfrön ...
Läs mer...

Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis är en klassisk rätt där potatisen tillagas i ugn. Man skär skivor genom halva potatisen, har på smör och ...
Läs mer...

Hemgjord kallrörd vaniljsås

Det här behöver du (6 port): 3 äggulor 2 msk socker 3 dl vispgrädde 1 tsk vaniljsocker Gör så här: ...
Läs mer...

Hummus

Det här behöver du (8 personer): 1 burk kokta kikärtor (à 400 g) 3 msk fin olivolja 2 pressade vitlöksklyftor ...
Läs mer...
J

Joakims chokladsås

Det här behöver du (4 port): 1,5 dl vatten 3-4 msk kakao 1 dl strösocker 1-2 msk smör 1 msk ...
Läs mer...
K

Knäckflarn

Det här behöver du (64 st): 150 gram smör 4 msk sirap 4 msk mjölk 2 dl socker 1 dl ...
Läs mer...

Koko sabzi (persisk omelett)

Det här behöver du (6 personer): 2 - 3 vitlöksklyftor 2 dl persilja 2 dl dill 2 dl koriander 2 ...
Läs mer...

Kryzzets kantarellsås

Det här behöver du (några port): Några nävar torkade kantareller eller annan svamp Några msk smör eller margarin Någon stor ...
Läs mer...
L

Lingonsylt med gin och ingefära

Det här behöver du: 500 g lingon 175 g vatten 375 g strösocker 30 g gin (minst!) 100 g syltad ...
Läs mer...

Löksallad

Det här behöver du (4 port): 
1 rödlök skalad och skuren i fina klyftor 1 gul lök skalad och skuren ...
Läs mer...
M

Mango-myntasås

Det här behöver du: 5 dl creme fraiche 0,5 dl mango chutney 0,5 msk sambal oelek ( eller mer) färsk ...
Läs mer...
P

Parmesanbakade grönsaker

Det här behöver du (4 port): 1 zucchini, skivad 1 röd paprika, skivad 4 tomater, skivade 1 gul lök, skivad ...
Läs mer...

Parmesankex

Det här behöver du: 100 g färskriven parmesan 120 g vetemjöl 100 g rumstempererat smör några riv på en muskotnöt ...
Läs mer...

Peperonata

En silkeslen tomat- och paprikablandning som kan serveras tillsammans med andra grönsaksrätter eller som tillbehör till fisk - gärna grillad ...
Läs mer...

Pepparrotsgrädde

Pepparrot tillhör de kryddor som funnits med länge i matlagning och som läkeört. Det finns beskrivet redan på medeltiden och ...
Läs mer...

Pepparsås på GPS vis

Det här behöver du: 3 dl grädde 1 dl Kaj P original grillolja ½ köttbuljongtärning Svartpeppar efter smak, (1/2 – ...
Läs mer...

Pizza med lime- och ingefärsmarinerade räkor + massa koriander, mynta och granatäpple

Det här behöver du: 500 g räkor, tinade 1 lime, skal & saft 2 msk riven färsk ingefära ca 2 ...
Läs mer...

Pommes duchesse

Det här behöver du (4 port): Denna duchessepotatis är gjord på pulvermos, ett bra alternativ om man ska göra till ...
Läs mer...

Poröst smör med pepparrot

Det här behöver du (10-15 portioner): 0,5 kg rumstempererat smör 1 liten bit pepparrot 2 msk fint skuren gräslök Gör ...
Läs mer...

Potatismos 

Det här behöver du (4 pers ): 1,2 kg mjölig potatis 50 g smör 1,5 dl mjölk salt, lökpulver Gör ...
Läs mer...

Potatistimbaler med Västerbottensost

Det här behöver du (4 portioner): 800 g eller 8 mellanstora fasta potatisar2 st ägg2 dl crème fraîche2 krm salt2 ...
Läs mer...

Potatistoppar

Det här behöver du (4-6 port): 1 kg potatis, gärna mjölig alt. blandad rund och mandel 1 tsk salt 2 ...
Läs mer...
R

Raita

Det här behöver du (4 portioner): cayennepeppar efter smak salt 1 msk pressad lime 0,5 st vitlöksklyfta 2 msk färsk ...
Läs mer...

Rödlökstopping

Det här behöver du: 1 l crème fraiche 2 rödlök 1 citron 1 kruka dill 2 klyftor vitlök Gör så ...
Läs mer...

Rörost från Medelpad

Det här behöver du: 4 liter komjölk 0,5 msk ostlöpe 3 msk socker 1 ägg 2 msk vetemjöl 2 kkp ...
Läs mer...

Rosmaringrissini

Det här behöver du:  25 g färsk jäst 1 tsk salt 2 tsk strösocker 1,5 dl ljummet vatten 1 st ...
Läs mer...

Rouille

Det här behöver du (8 port): 3 äggulor 2 skalade och krossade vitlöksklyftor 1 krm PiriPiri (flaska) 0,5 tsk paprikapulver 1 ...
Läs mer...
S

Sallad med melon

Det här behöver du (4 port): 
2 tomater skuren i valfri form 1 gurka skuren i valfri form 0,5 honungsmelon ...
Läs mer...

Saltrostade mandlar

Gör så här (4 port): Rosta 100 g skalad mandel i 2 krm olja i stekpanna. Salta lätt och tillsätt ...
Läs mer...

Sommargurka

Det här behöver du: 0,5 gurka 1 msk socker 1 msk salt 1 msk vinäger eller ättika 2 msk vatten ...
Läs mer...

Stekt ost med tartarsås

Det kom ett parfymerat e-postmeddelande... "Hej Bertil! Var så glad när jag hittade din receptsamling och såg att den innehöll ...
Läs mer...

Svensk pesto

Svensk pesto (Bertils favorit till den rökta abborren). Det här behöver du: 50 g lagrad västerbottenost 1/2 dl hasselnötter 1/2 ...
Läs mer...

Sweet Potato Fries

Det här behöver du (4 port): 600 g sötpotatis 2 msk majsstärkelse ca 2 msk rapsolja anchochilli efter smak 3 ...
Läs mer...
T

Tabbouleh

Det här behöver du (8 personer): 2 dl bulgur ca 200 g bladpersilja 2 gul lök 6 tomater 1 1/2 ...
Läs mer...
Tapenade

Tapenade

Oliverna är självklara och finns i alla tänkbara varianter. Tapenade köper du enkelt på burk, men den blir betydligt godare ...
Läs mer...

Tartarsås

Gör så här: Vispa ihop en majonnäs på 4 äggulor 2 tsk osötad senap 1/3 tsk salt 1 krm vitpeppar ...
Läs mer...
U

Ubåtsbröd

Det här behöver du: 3 dl vetemjöl special 3,5 dl grovmalet rågmjöl ½ dl solroskärnor( kan uteslutas) 1 tsk salt 1 ...
Läs mer...

Ugnsbakade körsbärstomater

Det här behöver du (4 personer): 15 st körsbärstomater, gula 15 st körsbärstomater, gula Marinad 1 dl vinäger, balsamico, mörk ...
Läs mer...

Ungsrostade rotsaker

Det här behöver du (4 port): Morötter, potatis, palsternacka, kålrot, selleri i lagom mängd Olja Honung Salt och peppar Oregano ...
Läs mer...
V

Varm örtsås

Tillsätt och sila gärna ner någon halv dl steksky från pannan efter att du stekt ex. kött eller kyckling för ...
Läs mer...

Västerbottenpaj

Det här behöver du: Pajdeg: 100 g smör 100 g vetemjöl 2 msk kallt vatten Fyllning: 200 g västerbottensost, grovriven ...
Läs mer...

Västerbottensmos

Det här behöver du (4 port): 1 kg potatis 60 gr riven västerbottensost 2 ägg 2 msk smör grädde Gör ...
Läs mer...

Vitlökstomater

Det här behöver du (6 port): 8 mogna tomater 3 timjankvistar och några till garnering 12 vitlöksklyftor, oskalade 0,5 dl ...
Läs mer...
Ö

Översteglögg från Jämtland

Det här behöver du: 1 75:a renat 1,5 dl konjak Smaksättning: 2 fikon 3 katrinplommon 1,5 dl kärnrussin 1-1,5 dl ...
Läs mer...

Måltidsrecept

  • Menyer
  • Förrätter & soppor
  • Huvudrätter
  • Efterrätter & godis
  • Såser & tillbehör
  • Drycker
  • Bertils bästa

Ingredienser

Bacon Banan Bertils bästa Biff Bär Choklad Chèvre Citroner Drycker Fläskfilé Frukt Gin Glass Hallon Hjortron Indiskt Italienskt Julrecept Kyckling Kött Köttfärs Lax Mango Morötter Musslor Oxfilé Palt Pasta Pizza Potatis Ren Ris Räkor Rökt lax Sardeller Sill Skinka Sparris Strömming Svamp Tomat Tomater Torsk Västerbottensost Ägg

Bertil själv

Bertil Brew, föreningens grundare och mecenat (ej att förväxla med sin schlagerstjärne-nästan-namne).

Bertil Brew
(ej att förväxla med sin
schlagerstjärne-nästan-namne)
föreningens grundare
och mecenat.

F_icon.svg

Om oss

Kryzzet fungerar som ex libris (f d läskunnig). Bothnian Bay Beer Brewers är en alldeles särskilt ideell förening vars syfte är att genom jäsning förädla vatten, malt och humle till öl. Kryzzet fungerar som ex libris (f d läskunnig) och föreningens ansikte (nåja) utåt. Kallar till marsch & möte. Bestämmer dag-ordning och allt annat viktigt.

Bertil vet vem du är…

Hur vi behandlar personuppgifter.

Även solen…

Om du, till äventyrs och mot all förmodan, skulle upptäcka något fel på Bertils Bästa Sidor (de du läser i detta nu) - skicka ett mejl till Ankaret (Om du skickar med ett lämpligt belopp i små, omärkta sedlar får du troligen svar snabbare)

Copyright © 2023 Bothnian Bay Beer Brewers · Logga in