A
Ankarets chilesylt
Det här behöver du: 250 g krossade San Marzanotomater (minst) 4 röda chilefrukter, finhackade (utan frön) (gärna) 2-3 piri-piri frukter (minst) ...
Läs mer...
Läs mer...
Ankarets dragonsenap
Det här behöver du: 0,75 dl vispgrädde 1 ägg 3 msk socker 2,5 msk senapspulver (Colmans) 0,5 msk smör 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
Ankarets körsbärssylt med choklad
Det här behöver du (4 port): 1 kg körsbär eller bigarråer 1 paket syltsocker 1 msk citronsaft 75 g mörk ...
Läs mer...
Läs mer...
Ankarets portersenap
Det här behöver du: 0,75 dl vispgrädde 1 ägg 4 tsk honung 2,5 msk senapspulver (Colmans) 0,5 msk smör 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Ansjovissvepta oliver
Det här behöver du: Ansjovisfiléer i olja Pimentofyllda gröna oliver Tandpetare Gör så här: Dela ansjovisfiléerna på längden. Svep en ...
Läs mer...
Läs mer...
Apelsinmarmelad med whisky och muscovadosocker
Det här behöver du: 800 g apelsiner, söta med tunt skal 1 citron 2 dl vatten 2 dl whisky, ej ...
Läs mer...
Läs mer...
Apelsinsås
Det här behöver du: 4 st schalottenlökar 2 st apelsiner 1 dl strösocker 2 msk rödvinsvinäger 1 dl torrt, vitt ...
Läs mer...
Läs mer...
Apelsinsås doublé
Det här behöver du för det rätta alternativet (4 port): 5 msk smör 5 msk vetemjöl 10 dl hönsbuljong 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
B
Baba ganoush
Det här behöver du (14 personer): 7 auberginer (à ca 300 g) 14 msk ljus tahini 3 1/2 riven vitlöksklyfta ...
Läs mer...
Läs mer...

Bagna cauda
En dip som gör hela salladen. De italienska influenserna märks i bagna cauda, en fenomenalt god dip på olivolja och ...
Läs mer...
Läs mer...
Balsamicosås
Det här behöver du (6 port): 4 dl rödvin 3 msk balsamvinäger 3 msk kalvfond 1,5 msk strösocker 1 msk ...
Läs mer...
Läs mer...
Båtsmans bästa fiskarsås
Det här behöver du: 1,5 dl gräddfil eller crème fraîche 0,5 dl majonnäs 1 msk honungssenap 0,5 litet syrligt äpple ...
Läs mer...
Läs mer...
Bertils bästa tomatsås
Det här behöver du: 3 stora gula lökar 3-5 vitlöksklyftor 0,5 dl olivolja 1 lagerblad 1 dl tomatpuré 2 msk ...
Läs mer...
Läs mer...
Bertils grillsås
Ännu en trotjänare i grillsammanhang. Förmodligen alla BBQ-såsers anfader. Håller - precis som Bertil själv - fortfarande ställningen. Det här ...
Läs mer...
Läs mer...
Bertils lax med Astrids basilikasås
Det här behöver du (4 portioner): 4 st. laxfiléer, skinn- och benfria à 150 g 1 tsk salt 1 krm ...
Läs mer...
Läs mer...
Blåbärssås
Tillbehör till Helstekt renfilé Det här behöver du (5 port): Putsrester och köttben från renfilén 1 liten rödlök 4-6 krossade enbär ...
Läs mer...
Läs mer...
C
Caponata
Det här behöver du (6 portioner): 4 auberginer, skurna i munsbitar 2 msk olivolja 1 lök, hackad 2 selleristjälkar, skivade ...
Läs mer...
Läs mer...
Chèvregratinerat potatismos
Det här behöver du (6 port): 1 kg potatis 1 pkt bacon 6 tunna skivor chèvre 2-3 msk smör 3 ...
Läs mer...
Läs mer...
F

Fatteh
Det här behöver du (8 personer): 6 pitabröd 2 förp kokta kikärtor (à 380 g) 4 msk olivolja 5 dl ...
Läs mer...
Läs mer...
Finocchio alla Parmigiana
Det här behöver du (6 port): 10 fänkålshuvuden, ansade havssalt och nymalen svartpeppar 3 dl vispgrädde 50 g nyriven parmesanost ...
Läs mer...
Läs mer...
Flötgröt från Härjedalen
Det här behöver du: 6 dl grädde 1 dl vetemjöl 1/2 tsk salt Gör så här: Koka grädden på svag ...
Läs mer...
Läs mer...
Fruktsås till stekt gris
Det här behöver du (8 port): 2 burkar champinjoner á 200 gr 1 gul lök 1 msk curry smör 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
G
Gahkku – Samisk glödkaka
Det samiska tunnbrödet gáhkku (glödkaka på svenska) bakas direkt i stekpannan. Det smakar fantastiskt och är lätt att göra själv ...
Läs mer...
Läs mer...
Gräddsås med svart vinbärsgelé
Det här behöver du: Köttsky, 1,5-2 dl 2 dl vispgrädde 1 msk svartvinbärsgelé 1,5 msk kinesisk soja salt (ev) och ...
Läs mer...
Läs mer...
Guacamole
Det här behöver du (12 portioner): 9 mogna avokados 3 msk färskpressad limejuice 3 finrivna schalottenlökar 3 finrivna vitlöksklyftor 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Guacamole med morötter och selleri
Det här behöver du: 2 dl creme fraiche 2-3 mogna avocados 1-2 msk pressad lime 2-3 msk finhackad gul lök ...
Läs mer...
Läs mer...
H
Harissa
Det här behöver du: 4 röda paprikor 4 stora röda chilefrukter 2 vitlöksklyftor, krossade 0,5 tsk korianderfrön 1 tsk kumminfrön ...
Läs mer...
Läs mer...
Hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis är en klassisk rätt där potatisen tillagas i ugn. Man skär skivor genom halva potatisen, har på smör och ...
Läs mer...
Läs mer...
Hemgjord kallrörd vaniljsås
Det här behöver du (6 port): 3 äggulor 2 msk socker 3 dl vispgrädde 1 tsk vaniljsocker Gör så här: ...
Läs mer...
Läs mer...
Hummus
Det här behöver du (8 personer): 1 burk kokta kikärtor (à 400 g) 3 msk fin olivolja 2 pressade vitlöksklyftor ...
Läs mer...
Läs mer...
J
Joakims chokladsås
Det här behöver du (4 port): 1,5 dl vatten 3-4 msk kakao 1 dl strösocker 1-2 msk smör 1 msk ...
Läs mer...
Läs mer...
K
Knäckflarn
Det här behöver du (64 st): 150 gram smör 4 msk sirap 4 msk mjölk 2 dl socker 1 dl ...
Läs mer...
Läs mer...
Koko sabzi (persisk omelett)
Det här behöver du (6 personer): 2 - 3 vitlöksklyftor 2 dl persilja 2 dl dill 2 dl koriander 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Kryzzets kantarellsås
Det här behöver du (några port): Några nävar torkade kantareller eller annan svamp Några msk smör eller margarin Någon stor ...
Läs mer...
Läs mer...
L
Lingonsylt med gin och ingefära
Det här behöver du: 500 g lingon 175 g vatten 375 g strösocker 30 g gin (minst!) 100 g syltad ...
Läs mer...
Läs mer...
Löksallad
Det här behöver du (4 port):
1 rödlök skalad och skuren i fina klyftor 1 gul lök skalad och skuren ...
Läs mer...
Läs mer...
M
Mango-myntasås
Det här behöver du: 5 dl creme fraiche 0,5 dl mango chutney 0,5 msk sambal oelek ( eller mer) färsk ...
Läs mer...
Läs mer...
P
Parmesanbakade grönsaker
Det här behöver du (4 port): 1 zucchini, skivad 1 röd paprika, skivad 4 tomater, skivade 1 gul lök, skivad ...
Läs mer...
Läs mer...
Parmesankex
Det här behöver du: 100 g färskriven parmesan 120 g vetemjöl 100 g rumstempererat smör några riv på en muskotnöt ...
Läs mer...
Läs mer...
Peperonata
En silkeslen tomat- och paprikablandning som kan serveras tillsammans med andra grönsaksrätter eller som tillbehör till fisk - gärna grillad ...
Läs mer...
Läs mer...
Pepparrotsgrädde
Pepparrot tillhör de kryddor som funnits med länge i matlagning och som läkeört. Det finns beskrivet redan på medeltiden och ...
Läs mer...
Läs mer...
Pepparsås på GPS vis
Det här behöver du: 3 dl grädde 1 dl Kaj P original grillolja ½ köttbuljongtärning Svartpeppar efter smak, (1/2 – ...
Läs mer...
Läs mer...
Pizza med lime- och ingefärsmarinerade räkor + massa koriander, mynta och granatäpple
Det här behöver du: 500 g räkor, tinade 1 lime, skal & saft 2 msk riven färsk ingefära ca 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Pommes duchesse
Det här behöver du (4 port): Denna duchessepotatis är gjord på pulvermos, ett bra alternativ om man ska göra till ...
Läs mer...
Läs mer...
Poröst smör med pepparrot
Det här behöver du (10-15 portioner): 0,5 kg rumstempererat smör 1 liten bit pepparrot 2 msk fint skuren gräslök Gör ...
Läs mer...
Läs mer...
Potatismos
Det här behöver du (4 pers ): 1,2 kg mjölig potatis 50 g smör 1,5 dl mjölk salt, lökpulver Gör ...
Läs mer...
Läs mer...
Potatistimbaler med Västerbottensost
Det här behöver du (4 portioner): 800 g eller 8 mellanstora fasta potatisar2 st ägg2 dl crème fraîche2 krm salt2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Potatistoppar
Det här behöver du (4-6 port): 1 kg potatis, gärna mjölig alt. blandad rund och mandel 1 tsk salt 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
R
Raita
Det här behöver du (4 portioner): cayennepeppar efter smak salt 1 msk pressad lime 0,5 st vitlöksklyfta 2 msk färsk ...
Läs mer...
Läs mer...
Rödlökstopping
Det här behöver du: 1 l crème fraiche 2 rödlök 1 citron 1 kruka dill 2 klyftor vitlök Gör så ...
Läs mer...
Läs mer...
Rörost från Medelpad
Det här behöver du: 4 liter komjölk 0,5 msk ostlöpe 3 msk socker 1 ägg 2 msk vetemjöl 2 kkp ...
Läs mer...
Läs mer...
Rosmaringrissini
Det här behöver du: 25 g färsk jäst 1 tsk salt 2 tsk strösocker 1,5 dl ljummet vatten 1 st ...
Läs mer...
Läs mer...
Rouille
Det här behöver du (8 port): 3 äggulor 2 skalade och krossade vitlöksklyftor 1 krm PiriPiri (flaska) 0,5 tsk paprikapulver 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
S
Sallad med melon
Det här behöver du (4 port):
2 tomater skuren i valfri form 1 gurka skuren i valfri form 0,5 honungsmelon ...
Läs mer...
Läs mer...
Saltrostade mandlar
Gör så här (4 port): Rosta 100 g skalad mandel i 2 krm olja i stekpanna. Salta lätt och tillsätt ...
Läs mer...
Läs mer...
Sommargurka
Det här behöver du: 0,5 gurka 1 msk socker 1 msk salt 1 msk vinäger eller ättika 2 msk vatten ...
Läs mer...
Läs mer...
Stekt ost med tartarsås
Det kom ett parfymerat e-postmeddelande... "Hej Bertil! Var så glad när jag hittade din receptsamling och såg att den innehöll ...
Läs mer...
Läs mer...
Svensk pesto
Svensk pesto (Bertils favorit till den rökta abborren). Det här behöver du: 50 g lagrad västerbottenost 1/2 dl hasselnötter 1/2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Sweet Potato Fries
Det här behöver du (4 port): 600 g sötpotatis 2 msk majsstärkelse ca 2 msk rapsolja anchochilli efter smak 3 ...
Läs mer...
Läs mer...
T
Tabbouleh
Det här behöver du (8 personer): 2 dl bulgur ca 200 g bladpersilja 2 gul lök 6 tomater 1 1/2 ...
Läs mer...
Läs mer...

Tapenade
Oliverna är självklara och finns i alla tänkbara varianter. Tapenade köper du enkelt på burk, men den blir betydligt godare ...
Läs mer...
Läs mer...
Tartarsås
Gör så här: Vispa ihop en majonnäs på 4 äggulor 2 tsk osötad senap 1/3 tsk salt 1 krm vitpeppar ...
Läs mer...
Läs mer...
U
Ubåtsbröd
Det här behöver du: 3 dl vetemjöl special 3,5 dl grovmalet rågmjöl ½ dl solroskärnor( kan uteslutas) 1 tsk salt 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
Ugnsbakade körsbärstomater
Det här behöver du (4 personer): 15 st körsbärstomater, gula 15 st körsbärstomater, gula Marinad 1 dl vinäger, balsamico, mörk ...
Läs mer...
Läs mer...
Ungsrostade rotsaker
Det här behöver du (4 port): Morötter, potatis, palsternacka, kålrot, selleri i lagom mängd Olja Honung Salt och peppar Oregano ...
Läs mer...
Läs mer...
V
Varm örtsås
Tillsätt och sila gärna ner någon halv dl steksky från pannan efter att du stekt ex. kött eller kyckling för ...
Läs mer...
Läs mer...
Västerbottenpaj
Det här behöver du: Pajdeg: 100 g smör 100 g vetemjöl 2 msk kallt vatten Fyllning: 200 g västerbottensost, grovriven ...
Läs mer...
Läs mer...
Västerbottensmos
Det här behöver du (4 port): 1 kg potatis 60 gr riven västerbottensost 2 ägg 2 msk smör grädde Gör ...
Läs mer...
Läs mer...
Vitlökstomater
Det här behöver du (6 port): 8 mogna tomater 3 timjankvistar och några till garnering 12 vitlöksklyftor, oskalade 0,5 dl ...
Läs mer...
Läs mer...
Ö
Översteglögg från Jämtland
Det här behöver du: 1 75:a renat 1,5 dl konjak Smaksättning: 2 fikon 3 katrinplommon 1,5 dl kärnrussin 1-1,5 dl ...
Läs mer...
Läs mer...