A
Afrikansk soppgryta
Det här behöver du (16 port): 8 rödlökar 4 - 8 sötpotatisar 8 - 12 selleristjälkar 4 squash 8 msk ...
Alvas färgglada fisksoppa
Det här behöver du (4 personer): 250 g lax i bitar 250 g torsk i bitar 100 g räkor 100 ...
Americano
Det här behöver du: 3 cl söt röd vermouth 3 cl campari bitter clubsoda Gör så här: Bygg i ett ...
Amerikadessert
Det här behöver du (och så här gör du): 2 dl grädde 2 tsk vanillinsocker Vispas i kärl 1 2 ...
Amerikansk (falsk) hummersoppa
Det här behöver du (8 port): 2 st stora morötter 2 brk fiskbullar i hummersås 4 msk idealmjöl 1,5 l ...
Amerikansk dessert
Det här behöver du (4 port): 2 dl grädde 2 tsk vanillinsocker 2 äggvitor 2 äggulor 1 dl socker 1 ...
Amerikanska drömhamburgare
Det här behöver du (8 port): 1kg nötfärs 0,5 dl grädde 1 tsk salt 1 tsk svartpeppar 2 msk honung ...
Angusbiff med sötpotatis och fetaostkräm
Det här behöver du (12 personer): • 2,5 kg sötpotatis• 3 msk olivolja• 12 skivor Angusbiff (à 150-200 g)• 6 ...
Ankarets chilesylt
Det här behöver du: 250 g krossade San Marzanotomater (minst) 4 röda chilefrukter, finhackade (utan frön) (gärna) 2-3 piri-piri frukter (minst) ...
Ankarets dragonsenap
Det här behöver du: 0,75 dl vispgrädde 1 ägg 3 msk socker 2,5 msk senapspulver (Colmans) 0,5 msk smör 1 ...
Ankarets körsbärssylt med choklad
Det här behöver du (4 port): 1 kg körsbär eller bigarråer 1 paket syltsocker 1 msk citronsaft 75 g mörk ...
Ankarets portersenap
Det här behöver du: 0,75 dl vispgrädde 1 ägg 4 tsk honung 2,5 msk senapspulver (Colmans) 0,5 msk smör 2 ...
Ankbröst med konjaks- och madagaskapepparsås
Det här behöver du (4 port): 800 g ankbröst Kartofler: 1 msk olja 10 g smör 400 g potatisar 100 ...
Annas Crema Catalana
Det här behöver du (4 port): 2 dl grädde 2 dl mjölk 0,75 dl strösocker 4 äggulor 1 kanelstång 0,5 ...
Ansjovissvepta oliver
Det här behöver du: Ansjovisfiléer i olja Pimentofyllda gröna oliver Tandpetare Gör så här: Dela ansjovisfiléerna på längden. Svep en ...
Apelsinmarmelad med whisky och muscovadosocker
Det här behöver du: 800 g apelsiner, söta med tunt skal 1 citron 2 dl vatten 2 dl whisky, ej ...
Apelsinsås
Det här behöver du: 4 st schalottenlökar 2 st apelsiner 1 dl strösocker 2 msk rödvinsvinäger 1 dl torrt, vitt ...
Apelsinsås doublé
Det här behöver du för det rätta alternativet (4 port): 5 msk smör 5 msk vetemjöl 10 dl hönsbuljong 1 ...
Apelsinsoppa från främre orienten
Det här behöver du (4 port): 2 msk potatismjöl 4 dl vatten 6 dl pressad apelsin, eller 6 dl ej ...
Apelsintoppad glass med chokladöverdrag
Det här behöver du (8 port): 2 pkt vaniljglass 2 st mörk blockchoklad 4 st apelsiner 1 dl grädde 1 ...
ARrakskaka
Det här behöver du (10 bitar): 3 ägg 3½ dl strösocker 1 msk arraksarom 3½ dl vetemjöl 100 g smält ...
Asienkryddad räktoast
Det här behöver du (12 förrätter eller 24 små toast): 12 skivor vitt formbröd Smör till stekning 1 kg färska ...
B
Baba au rhum med kolaglass och ananas
Det här behöver du (4 personer): 2 munkar - med strösocker 2 msk smör 2 msk strösocker 250 g ananas ...
Baba ganoush
Det här behöver du (14 personer): 7 auberginer (à ca 300 g) 14 msk ljus tahini 3 1/2 riven vitlöksklyfta ...
Bacon och spenatfyllda crêpes
Det här behöver du (4 port): 2 pkt bacon á 140g 1 pkt bladspenat á 250g (fryst) 2 ½ dl ...
Baconpakket kyllingfilet
Dette er hva du trenger: 2 kyllingfilet 4 skiver bacon 1-2 båter hvitløk 1 liten rød paprika 3 ss purreløk ...
Bagna cauda
En dip som gör hela salladen. De italienska influenserna märks i bagna cauda, en fenomenalt god dip på olivolja och ...
Bakad fetaost med citron och timjan
Det här behöver du: 150 g Zeta Fetaost honung Zeta extra jungfruolivolja classico 1 citron, rivet skal färsk timjan, plockade ...
Bakad potatis med bacon och västerbottensost
Det här behöver du (4 portioner): 150 G Västerbottensost, riven 4 bakpotatisar 2 dl Crème Fraiche 2 dl majonnäs 1 ...
Bakade kalvkotletter med madeirasky
Det här behöver du (8 port): 8 kalvkotletter, ca 150 g, med ben vetemjöl smör och olja till stekning 2 ...
Baklava
Det här behöver du (12 bitar): 300 g grovt mixade nötter (gärna valnötter, pistagenötter och mandel) 1 tsk malen kanel ...
Balsamicosås
Det här behöver du (6 port): 4 dl rödvin 3 msk balsamvinäger 3 msk kalvfond 1,5 msk strösocker 1 msk ...
Banana Split
Det här behöver du (4 port): 4 bananer 2 dl vispgrädde 4 kulor vaniljglass 4 kulor jordgubbsglass 4 kulor chokladglass ...
Barneys bärkräm
Det här behöver du (12 portioner): 1 l djupfrysta bär 3 l vatten Potatismjöl Socker Grädde Gör så här: Kör de ...
Basilikaglass
Det här behöver du (6 port): 2 krukor basilika 1 l mjölk 6 äggulor 1,25 dl socker 1 dl grädde ...
Båtsmans bästa fiskarsås
Det här behöver du: 1,5 dl gräddfil eller crème fraîche 0,5 dl majonnäs 1 msk honungssenap 0,5 litet syrligt äpple ...
Båtsmans Ekvatorialkyckling
Det här behöver du (4 port): 1 kg kycklingfilé eller 1 grillad kyckling 1 paprika 0,5 purjolök 3 hg champinjoner ...
Båtsmans ugnsbakade lax
Det här behöver du: 1 lagom stor bit filead lax Grovsalt Romsås: 3 dl crème fraîche 1 burk stenbitsrom 0,5 purjolök citronpeppar ...
BBC (Bailey’s Banana Colada)
Det här behöver du (1 port): 4 cl Baileys Irish Cream 4 cl Piña colada Mix 0,5 st banan 3 ...
Begova corba
Det här behöver du (4 port): 400 g Kycklingfilé 2 st Morötter 30-40 g Okra 1 st Selleristjälk 1 msk hackad persilja 2 ...
Benjamingravad Perca fluviatilis
Det här behöver du: Perca fluviatilis Allium porrum Anethum graveolens Petroselinum crispum Gin Saccharum officinarum NaCl Piper nigrum Citrus Kavring ...
Bertil bästa bolognese
Det här behöver du: 2 kg blandfärs 1 msk svartpeppar, malen 0,5 tsk spiskummin, malen 0,5 msk basilika, torkad 0,5 ...
Bertils ärtsoppa
Det här behöver du (6 port): 500 g torkade gula ärtor 400 g rimmat sidfläsk (eller hälften rökt fläsk) Ett ...
Bertils bästa tomatsås
Det här behöver du: 3 stora gula lökar 3-5 vitlöksklyftor 0,5 dl olivolja 1 lagerblad 1 dl tomatpuré 2 msk ...
Bertils bruna bönor
Det här behöver du (4 port): 1000 g bruna bönor (torkade) 2 st gul lök nejlika lagerblad vitpeppar sirap ättika ...
Bertils grillsås
Ännu en trotjänare i grillsammanhang. Förmodligen alla BBQ-såsers anfader. Håller - precis som Bertil själv - fortfarande ställningen. Det här ...
Bertils gubbröra med matjesill
Det här behöver du (4-6 port): 2 ägg 1 burk matjessill (à 215 g) 1 dl crème fraiche 2 msk ...
Bertils julmumma
Det här behöver du: 1 dl gin 1 tsk kardemummakärnor 2 flaskor julöl à 33 cl 2 flaskor porter à ...
Bertils lax med Astrids basilikasås
Det här behöver du (4 portioner): 4 st. laxfiléer, skinn- och benfria à 150 g 1 tsk salt 1 krm ...
Bertils nubbesill
Det här behöver du (10-12 pers): 4 burkar matjesill (ca 500 g) 15 medelstora potatisar 1 rödlök 2 purjolökar 1 ...
Bertils snittar
Det här behöver du: Mjukt tunnbröd Ägg Rökt renkött Pepparrotskräm Creme fraiche Majonnäs Gräslök Räkor Gör så här: Koka äggen ...
Bestemors vafler med brunost
Dette er hva du trenger: 4 egg 200 g revet mysost 300 g hvetemel 5 dl lettmelk 100 g smeltet ...
Biff Greta
Denna rätt är en del av menyn den 9 mars 2013 - Dagen efter (dagen före) - tillagad av Ankaret, Vivörenoch Fumadoren ...
Biff Stroganoff
Det här behöver du: 500 g strimlat nötkött (innanlår eller biff) ca 2 msk smör 1 st gul lök 200 ...
Bifftomater med kryddfärs
Det här behöver du (4 port): 4 bifftomater 400 g köttfärs, helst kalvfärs 2 morötter 4 champinjoner 1 dl kesella 2 ...
Blåbärssås
Tillbehör till Helstekt renfilé Det här behöver du (5 port): Putsrester och köttben från renfilén 1 liten rödlök 4-6 krossade enbär ...
Blinier med lax
Det här behöver du: Bovetemjöl 7,5 dl Vetemjöl 7,5 dl Mjölk 15,0 dl Gräddfil 3,8 dl Ägg 7,5 styck Jäst ...
Blinier med pålägg (Блинер с начинкой)
Det här behöver du: Blinier 5 dl mjölk (ca 37°) 0,5 förp jäst, knappt 2 dl vetemjöl 2 dl bovetemjöl ...
Blodpalt med kött och märgben (Lappkok)
Det här behöver du (12 port): Tillräckligt med benkött från renryggMinst en märgpipa per portion6 dl blod av ren6 dl ...
Blodpannkaka med messmörsås och rårörda bär
Det här behöver du (som huvudrätt, ca 4 personer eller som förrätt, ca 8 personer): Blodpannkaka 3 dl renblod, alt. grisblod ...
Bloody Mary
Det här behöver du (1 drink): 4 cl vodka 1 dl tomatjuice 3 cl citron, pressad 1/2 krm worcestersås 1/2 ...
Boeuf Bourguignon
Det här behöver du (12 personer): 3 st Vanliga morötter 3 st Gul lök 3 st Lagerblad 2400 g Högrev ...
Boeuf Bourguignon à la Per Morberg
Det här behöver du: 150 g sidfläsk200 g steklök (eller smålökar, fina)400 g champinjoner, i stora tärningar4 msk olja2 kg ...
Bönsoppa med rostad paprika
Rostad paprika ger denna soppa vacker färg och mycket god smak. Chilefrukterna bidrar med hetta. Det här behöver du (4 ...
Borscht
Det här behöver du (6 personer): 500 g färska rödbetor 1 morot 150 g rotselleri 1 gul lök 250 g ...
Bouillabaisse
Den främsta symbolen för det sydfranska köket är bouillabaisse. Till denna är rosé det bästa vinet, både till och i ...
Bourgognesill
Det här behöver du: 4 stora urvattnade sillfiléer 1 strimlad rödlök Marinad: 1 dl farinsocker 0,5 dl vatten 1 dl ...
Brännösill
Det här behöver du: 0,6 kg sillfiléer urvattnade 1 l vatten 2 dl ättikssprit 1,5 dl grovsalt 0,5 dl socker ...
Branteviks kryddströmming
Det här behöver du (6-8 port): 1 kg strömming Första marinaden: 2 dl ättiksprit 6 dl vatten 3 tsk salt Torrmarinad: ...
Broccolisoppa med timjandressad ädelost
Det här behöver du (4 port): 250 g broccoli 0,5 purjolök 2 vitlöksklyftor Matolja 7 dl höns- eller grönsaksbuljong 2 ...
Bruschetta del Pescatore
Bertils macka mot sjösjuka med solmogna tomater och goda sardeller. Det här behöver du (1 macka): 4–6 sardeller 1 msk ...
Bruschetta med salami
Det här behöver du: 1 st baguette 1 dl olivolja 5 st vitlöksklyftor 1 nypa(or) örtsalt, efter smak 250 gram ...
Bruschetta med tomat (pan de tomate)
Det här behöver du: 1 st baguette 1 dl olivolja 5 st vitlöksklyftor 1 nypa(or) örtsalt, efter smak 4 st ...
C
Cajun Gumbo
Det här behöver du (4 port): 2 gröna paprikor 3 stjälkar selleri 2 rödlökar 2 vitlöksklyftor 1 msk olivolja 300 ...
Campari Orange
Det här behöver du: 1 msk krossad is 2-3 cl Campari Bitter 2-3 dl pressad apelsin Gör så här: Blanda ...
Caponata
Det här behöver du (6 portioner): 4 auberginer, skurna i munsbitar 2 msk olivolja 1 lök, hackad 2 selleristjälkar, skivade ...
Ceremonimästarens gingravade lax
Det här behöver du (6 port): ca 1 kg lax 5 msk jodfri salt 3 msk socker 2 tsk grovmalen ...
Cheddargratinerad fläskfilé
Det här behöver du (4 port): 6 hg fläskfilé salt, vitpeppar Cheddarost Gräddsås 5 dl vispgrädde Sambal oelek Gör så ...
Cheddartäckt fläskfilè i ugn
Det här behöver du (4 port): 6 hg fläskfilé salt vitpeppar 5 dl matlagningsgrädde sambal oelek cheddarost jasminris Gör så ...
Cheesecake
Det här behöver du (4 portioner): 150 g Philadelphiaost 150 g Mascarponeost 2 dl Vispgrädde 50 g Mörk choklad 4 ...
Cheesecake i glas
Kanske vår snabbaste efterrätt – cheesecake på krossade digestivekex och färdig smaksatt kvarg. Supersnabbt enkelt och mycket gott. Det här ...
Chèvrefylld lövbiff
Det här behöver du (8 port): 8 stora lövbiffar Smör till stekning Salt Vitpeppar Fyllning: 150 g chèvre 4 tsk ...
Chèvregratinerat potatismos
Det här behöver du (6 port): 1 kg potatis 1 pkt bacon 6 tunna skivor chèvre 2-3 msk smör 3 ...
Chili con carne
Det här behöver du (4 port): 1 gul lök, skivad 3 msk smör 1 grön paprika, skivad 300 g nötfärs ...
Chili Diablo
Det här behöver du (8 port): 4 msk smör 4 finhackade gula lökar 4 finhackade vitlöksklyftor 800 g nötfärs eller ...
CHOCKladmousse med kolasås
Det här behöver du (4 pers ): Kolasås 1 förp kondenserad mjölk sötad 200 g vispgrädde [2 dl] 120 g ...
Chokladdruvor med konjaksgrädde
Det här behöver du (4 port): En liten klase gröna druvor 0,5 kaka mörk blockchoklad Konjaksgrädde 1 äggula 2,5 msk ...
Chokladmousse på mörk och vit choklad
Det här behöver du: 200 g mörk choklad, 70% 4 st ägg 2 msk honung 200 g vit choklad 2 ...
Chokladpromékaka
Det här behöver du (4 port): 6 äggvitor 300 gr mörk choklad (70 %) 4 msk fruktsocker 0,5 dl starkt ...
Chorizo a la sidra
Det här behöver du (2 portioner): 2 chorizo, ca 100 gram 1 msk olivolja 1 klyfta vitlök 1 lagerblad 5 ...
Chornoslyv (Valnötsfyllda katrinplommon)
Det här behöver du (8 personer): 200 g stora urkärnade katrinplommon 2 msk strösocker 150 g valnötter 200 g torkade ...
Cirkulära äpplen
Trigonometriska ettan är ett trigonometriskt samband som erhålls om Pythagoras sats tillämpas på enhetscirkeln. Det här behöver du (12 port): ...
Coq au Vin
Det här behöver du (10 portioner): En bit rimmat eller färskt sidfläsk på 250 g 50 g smör 2,6 kg ...
Costolette di agnello con stufato di fagioli, limone e aglio
Det här behöver du (6 personer): 12 lammkotletter salt svartpeppar timjan Extra jungfruolivolja Bönragu 1,5 burk stora vita bönor 1.5 ...
Coupe Melba
Desserten Coupe Melba ska innehålla vaniljglass med persikor och hallonmousse. Den är uppkallad efter den firade australiensiska operasångerskan Nellie Melba. Denna rätt är ...
Crapsês
Det här behöver du (1 person): En bit parmesanost 1 dl crème fraîche Salt och peppar 1 nypa cayennepeppar Bacon ...
Crème Brûlée
Det här behöver du (6 port.): 1 vaniljstång 4 dl vispgrädde 1 dl mjölk 1 dl socker 6 äggulor 2 ...
Creme du Barry
Madame du Barry var älskarinna åt den franske kungen Ludvig XIV, och blomkålssoppan hon gett namn åt är en läckerhet. Denna ...
Crème Ninon
Det här behöver du (4 port): 3 dl gröna ärter (frysta 1 st hackad gul lök 2 msk smör 1 ...
Crêpes med kycklingfyllning
Det här behöver du (4 port): Fyllning: 250 g grillad salladskyckling, finns i frysdisken 0,5 äpple 1 dl crème fraiche ...
Crêpes med räkfyllning
Det här behöver du (4 port): Fyllning: 600 g räkor med skal 200 g kyld hollandaisesås i burk 0,5 dl ...
Cripsês
Det här behöver du (1 person): 0,5 msk smör 1 msk vetemjöl 0,5 dl mjölk 0,5 dl grädde En nypa ...
Croque Monsieur
En klassiker i det franska köket med sin smakkombination av dijonsenap, ost och skinka. Perfekta mackan helt enkelt! Servera gärna ...
Crostini con acciughe marinate al balsamico
Det här behöver du (6 st): 2 burkar sardeller i olja (á 80 g) 2 msk olivolja 1 msk balsamvinäger ...
Crypsês
Det här behöver du (1 person): 0,5 dl Nutella Lite florsocker En ask jordgubbar Färsk Citronmeliss Gör så här: Bred ...
Cylindriska rulader
Det här behöver du (12 port): 24 st tunna skivor fransyska bildar slutligen en cylinder 12 st skivor bacon eller ...
D
Danskt smörrebröd
Det här behöver du (12-14 personer): Kavring Ruccolasallad Grov leverpastej Små djävla salta gurkor delade på längden Knaperstekt bacon Smör, ...
Dijon- och kaprissill
Det här behöver du (4 port): 420 g 5-minuterssill 0,5 st gula lökar 55 g kapris 1,5 msk dijonsenap 2 ...
Dill- och pepparrotssill
Det här behöver du (4 port): 420 g 5-minuterssill 0,5 st rödlök 2 dl turkisk meze matyoghurt 1 msk majonnäs 0,5 dl finhackad ...
Djävulsmusslor Roquefort
Det här behöver du (8 port): 2 kg blåmusslor 150 gram roquefortost 3 gula lökar 3 vitlöksklyftor 6 msk olivolja ...
Dollarstinn citronpaj
Det här behöver du (8 port): 125 g rumstempererat smör 1 dl strösocker 1 ägg 4 dl vetemjöl Fyllning Rivet ...
DRAGNINGSKRAFT Cannelloni med salsiccia
Det här behöver du (12 personer): 900 g pasta cannelloni 6 klyftor vitlök 1500 g mascarpone 240 g pecorinoost 1800 ...
Dubbel laxsoppa
Det här behöver du (4 port): 1 laxrens 400 gr färsk lax 100 gr rökt lax 2-3 lagerblad 10 hela ...
E
Enchiladas med chili på högrev och svarta bönor
Det här behöver du (6 portioner): 1 torkad hel chipotlechili 1 torkad hel anchochili ca 2 dl hett vatten (till ...
Endiver med räkor och lax
Det här behöver du: 2-3 hg räkor 1 hg gravad lax 1 ägg hårdkokt 2 msk majonäs 1 msk honung ...
Entrecote med whiskeysmör
Det här behöver du (4 port): 4 skivor hängmörad entrecote nymald svartpeppar Pommes frites, ranch-storlek Whiskeysmör 150 g smör, mjukt ...
Espressopannacotta
Det här behöver du (6 port): Olja till pensling av formar 5 dl vispgrädde 1 vaniljstång 55 gr råsocker, eller ...
F
Färska frukter med bär och glass
Det här behöver du (4 portioner): 1 apelsin 1 grapefrukt 1 äpple 1 klase druvor ¼ melon 1 banan 1 pkt ...
Fatteh
Det här behöver du (8 personer): 6 pitabröd 2 förp kokta kikärtor (à 380 g) 4 msk olivolja 5 dl ...
Feta med olivolja och oregano
Det här behöver du (4 port): Fetaost Olivolja Torkad oregano Gör så här: Skiva fårosten och häll över lite olivolja ...
Fick du fikon?
Det här behöver du: En bit melon, en skiva lufttorkad skinka och en kvist färsk grön krydda Lite gravad lax ...
Finocchio alla Parmigiana
Det här behöver du (6 port): 10 fänkålshuvuden, ansade havssalt och nymalen svartpeppar 3 dl vispgrädde 50 g nyriven parmesanost ...
Finsk laxsoppa
Det här behöver du (12-14 personer): ca 1,3 kg laxsida Laxrens 1 stor gul lök 2 st lagerblad 1,5 liter ...
Fisk i krämig sås
Det här behöver du (6 personer): 800 g benfri lax, flundra eller torsk Sås: 1 dl vatten 3 msk koncentrerad ...
Fjällröding med paprikasås
Det här behöver du (4 port): 4 fjällrödingar citronpeppar salt 200 gr röd paprika 2 schalottenlökar 2 dl grädde salt ...
Flamberad fläskfilé i whiskysås
Det här behöver du (10 portioner): Minst 1789 g fläskfilé 4 tsk salt 7 krm malen svartpeppar 3 tsk torkad ...
Flamberad fläskpannkaka med jalapenó
Det här behöver du: Ägg Mjölk Vetemjöl Salt Rimmat sidfläsk Smör Whisky Gör så här: Stek fläsket i smör i ...
Flamberade äpplen i calvados
Det här behöver du (10 personer): Calvados, två skvättar 10 äpplen råsocker kanel smör vispgrädde Gör så här: Häll upp ...
Flamberade räkor med limesmörtoppat rågbröd
Det här behöver du (10 personer): 1 kg färska räkor 7 st vitlöksklyfta, finhackade 7 tsk röd spansk pepparfrukt, finhackad ...
Flan
Det här behöver du (6 personer): 3 dl mjölk (3 %)1 vaniljstång2 dl socker1/2 dl vatten1 burk sötad kondenserad mjölk5 ...
Fläsk och potatis med löksås
Det här behöver du (4 port): 300 g rimmat fläsk 1 dl mjölk 2 dl grädde 1 st gul lök ...
Fläskfilé med bourbonsås
Det här behöver du (4 port): 600 gram fläskfilé Whiskysås 2 st schalottenlökar Smör 4 msk bourbon 3 msk kalvfond, ...
Fläskfilé med sparris- och getostrisotto
Det här behöver du (4 portioner): 600 g fläskfilé 1 tsk salt 1 krm peppar Smör till stekning 300 g ...
Fläsklägg med rotmoslock
Det här behöver du (4 port): 1,5 kg rimmad fläsklägg 1 morot 1 gul lök 6 kryddpepparkorn 1 lagerblad Gör så ...
Fläskytterfilé i sockerkaksform
Det här behöver du (8 personer): 2 st fläskytterfilé (ca 1,5-2 kg) Sås 6 dl vispgrädde 3-4 dl vispgrädde 2 ...
Flötgröt från Härjedalen
Det här behöver du: 6 dl grädde 1 dl vetemjöl 1/2 tsk salt Gör så här: Koka grädden på svag ...
Forsmak
Det här behöver du (6 personer): 250 g sillfiléer- urvattnade eller eller matjessillfiléer 2 gula lökar 3 msk majsolja 3 ...
Fransk senapssill
Det här behöver du (4 port): 420 g 5-minuterssill 2 dl gräddfil 1 msk dijonsenap 1 st pressad vitlöksklyfta Gör ...
Freds fläskfilé
Det här behöver du (12 portioner): 1,5 kg fläskfile Salt Svartpeppar Vitlökspulver Gör så här: Värm ugnen till 250 grader ...
Fruktsås till stekt gris
Det här behöver du (8 port): 2 burkar champinjoner á 200 gr 1 gul lök 1 msk curry smör 1 ...
Fruns filopaj med skinka och tomat
Det här behöver du (8 st): Av den tunna filodegen blir det krispigt goda små pajer som är bakade i ...
Fruns fruktiga frestelser
Att avnjutas efter en god middag. Baka kakan dagen före kalaset så den hinner stelna. Det här behöver du (ca ...
Frusen citrontårta
Det här behöver du (6 port): 1 citron 1,5 dl vispgrädde 2 äggulor 1 dl strösocker 1,5 dl gräddfil 2 ...
Fumadorens Crème Ninon med pepparrotsgrädde
Det här behöver du (4-6 personer): 2 schalottenlökar smör & neutral olja 1 dl + ca 1 dl mousserande vin, ...
Fumadorens rökta lax med fänkål och jordgubbar
Det här behöver du (4 port): 200 g kallrökt lax i skivor 1 stor fänkål 250 g jordgubbar 50 g ...
Fumadorskans matjessill med rödlök och kapris
Det här behöver du (6 port): 600 g matjessill (ca 8 st) Lag: 2 dl ättikssprit 12% 2 dl vatten 1 ...
Fumadorskans rökta (såklart) laxpaté
Det här behöver du (10 port): 0,5 kg laxfilé 50 g rökt lax 2 st ägg 4 dl vispgrädde 2 ...
Fyllda hela ugnsbakade äpplen
Det här behöver du (4 port): 4 röda äpplen ½ dl mandel 50 gr smör ½ dl farinsocker 1 tsk ...
Fyra smakers glass med bär
Det här behöver du (4 port): Glass, glass, glass och glass (fyra olika sorter) Bär Gör så här: Dela varje ...
G
Gahkku – Samisk glödkaka
Det samiska tunnbrödet gáhkku (glödkaka på svenska) bakas direkt i stekpannan. Det smakar fantastiskt och är lätt att göra själv ...
Gamberetto con bruschetta
Det här behöver du (4 port): 1 kg stora räkor 350 gr fänkål 2 små gula lökar 2 klyftor vitlök ...
Garides saganaki (gratinerade räkor i tomatsås)
Det här behöver du (4 port): 1 kg stora räkor 150 g saganakiost 1 dl olivolja 6 mogna tomater eller ...
Gâteau au chèvre
Det här behöver du (8 port): 250 g getost 4 dl vispgrädde 1 msk klippt timjan 4 äggvitor 1 msk ...
Gaufres à l’ancienne
Det här behöver du (5 port): 250 g mjöl 1 tsk salt 3 ägg 75 g smör 10 g bakpulver 150 ...
Gazpacho
Det här behöver du (6 personer): 500 g plommontomater 0,5 st gurka, skalad och grovhackad 1 st schalottenlök 1 st ...
Glace de romarin
Ljuvlig rosmarin är en krydda som är intimt förknippad med det provencalska köket. Dess namn kommer av latinets ros marinus, ...
Glasmästarsill
Glasmästarsill är en robust men välbalanserad klassiker som funnits på den nordiska silltaffeln mycket längre än någon kan minnas, förmodligen ...
Glass med Västerbottenost
Det här behöver du (6-8 port): 100 gr Västerbottenost 3 äggulor 1 dl socker 3 dl vispgrädde 1 tsk vaniljsocker ...
Gräddsås med svart vinbärsgelé
Det här behöver du: Köttsky, 1,5-2 dl 2 dl vispgrädde 1 msk svartvinbärsgelé 1,5 msk kinesisk soja salt (ev) och ...
Gratinerad chèvre
Det här behöver du (4 port): 4 skivor ljust bröd smör till stekning 4 skivor chèvre, ca 1 cm 2 ...
Gratinerad lax med basilika och potatismos
Det här behöver du (4 portioner): Potatismos 900 gr potatis 2 dl mjölk Lax ca 500 gr laxfilé 0,5 kruka ...
Gratinerade räkor med whiskeysås
Det här behöver du (4 port): 300 g stora amaebi (stora nordhavsräkor) Tabasco med chipotlesmak smör Sås 1 dl Jack ...
Gravad och kallrökt lax med rågknappar
Det här behöver du (4 personer): 8 rågknappar 4 blad sallad 2 ägg, kokta 8 skivor gravad lax 8 skivor ...
Gremolatastekt oxfilé
Det här behöver du (4 port): Tillräckligt mycket oxfilé Gremolata: 2 citroner 5 vitlöksklyftor 1 dl hackad bladpersilja 4 msk ...
Grillad halloumi med kapris
Det här behöver du (4 port): 1 st Halloumi 2 msk vetemjöl 2 msk olivoja Dressing: Saft av en pressad ...
Grillad halloumi och mango
Det här behöver du (4 port): 200 g halloumi 2 st mogna mango 4 tsk flytande honung 50 g valnötter ...
Grillade räkor
Det här behöver du (6 personer): 750 g räkor 1 vitlöksklyfta 3 msk olivolja 1 tsk grovmalen chilipeppar träspett vitt ...
Gröna Hissen
Det här behöver du: 4 cl gin 2 cl grön curaçao 12 cl Pommac Högt serveringsglas (High ball) Gör så ...
Gryta på älg med öl och messmör
Det här behöver du (4 port): 500 g grytbitar av älg 2 msk smör salt och vitpeppar 3 dl gott ...
Guacamole
Det här behöver du (12 portioner): 9 mogna avokados 3 msk färskpressad limejuice 3 finrivna schalottenlökar 3 finrivna vitlöksklyftor 2 ...
Guacamole med morötter och selleri
Det här behöver du: 2 dl creme fraiche 2-3 mogna avocados 1-2 msk pressad lime 2-3 msk finhackad gul lök ...
Gubbröra på rökt lax med brynt smör
Det här behöver du (6 portioner): 50 g smör 120 g kallrökt lax i bit 2 kokta potatisar 2 hårdkokta ...
Gulyásleves (gulaschsoppa) med Csipetke (klimp)
Det här behöver du (4 port): 5 hg nötkött 50 g margarin 2 dl finhackad lök 2 teskedar paprikapulver Starkt ...
H
Hallonparfait
Det här behöver du (6 port):
3 äggulor
4-5 msk florsocker
2,5 dl vispgrädde 1-1,5 dl hallonsylt kokad med syltsocker ...
Hamburgare med whiskeydressing
Det här behöver du (4 port): 4 hamburgerbröd 600 g nötfärs 1,5 tsk salt 0,5 tsk nymald svartpeppar 0,5 tsk ...
Hans saffranssnaps
Min egen blandning av saffranssnaps, skriver Hans Mählberg till Bertil och tillägger: God julstämning! Vi tackar och bugar... Det här ...
Harissa
Det här behöver du: 4 röda paprikor 4 stora röda chilefrukter 2 vitlöksklyftor, krossade 0,5 tsk korianderfrön 1 tsk kumminfrön ...
Hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis är en klassisk rätt där potatisen tillagas i ugn. Man skär skivor genom halva potatisen, har på smör och ...
Hastbullar
Det här behöver du (16-20 st): 5 dl vetemjöl 2 ½ tsk bakpulver 1 dl strösocker 100 g margarin 1 ...
Helstekt benfri kotlettrad
Det här behöver du (6 port): Ca 1,25 kg kotlettrad 1 tsk salt 1 krm svart- eller vitpeppar Gör så ...
Helstekt marinerad utskuren biff med grönpepparsås och rostade rotsaker
Det här behöver du (25 personer): 4 kg utskuren biff i hel bit ca 2 msk salt ca 2 tsk ...
Helstekt oxfilé på husfruns vis
Gör så här: Peppra, salta och bryn oxfilén runt om i smör i stekpanna. Färdigstek den sedan i ugnen i ...
Helstekt renfilé
Det här behöver du: Renfilé Färskmalen vitpeppar Salt Smör och olja Gör så här: Torka av renfilén väl och rulla ...
Helvetisk hetvägg
Det här behöver du (8 port): Semlor: 50 g smör 1,5 dl mjölk 25 g jäst 4,5 dl vetemjöl 0,5 ...
Hemgjord kallrörd vaniljsås
Det här behöver du (6 port): 3 äggulor 2 msk socker 3 dl vispgrädde 1 tsk vaniljsocker Gör så här: ...
Heta räkor med grillad paprika
Det här behöver du (4 port): 1 kilo räkor med skal 4 st paprikor 4 st vitlöksklyftor 1 st chilefrukt ...
Heta snittar
Det här behöver du: Tortilla bröd Chipotlepaste, hot Riven ost Gör så här: Bred ett tortilla bröd med Chipotlepaste och ...
Hjortron och Västerbottensostpaj
Det här behöver du (5-6 personer): 125 g margarin 2.5 dl mjöl 1.5 msk kallt vatten Fyllning: 1 st purjolök ...
Honungsmarinerade oliver
Det här behöver du (4 port): 1 burk kalamataoliver 3 msk olivolja 1 tsk flytande honung 1 tsk balsamvinäger 1 ...
Hot pancakes
Det här behöver du (7-10 plättar): 2 ägg 3 dl gräddfil eller lättfil 3 dl vetemjöl 2 dl mjölk 2 ...
Hummus
Det här behöver du (8 personer): 1 burk kokta kikärtor (à 400 g) 3 msk fin olivolja 2 pressade vitlöksklyftor ...
I
Inbakad västerbottensost
Det här behöver du (4 port): 2 pkt fryst smördeg à 425 g 300 g västerbottenost 2 äggulor eller 1 ...
Indisk-pakistansk risdessert
Det här behöver du: 1 1/2 dl rundkornigt ris 3 dl vatten 7 dl mjölk 3 cm kanelstång 1 krm ...
Indonesisk morotssoppa
Det här behöver du (4 port): 2 stora morötter 1 stor potatis 1 gul lök 1 msk flytande margarin 1 ...
Ingefärsprofiteroller med citruskaramell
Det här behöver du (4 port): Deg: 1 1/2 dl vatten 80 g smör 10 g strösocker 1 msk färsk ...
Ingelas inlagda lax
Det här behöver du (4 port): 1 kg laxfilé med skinn Ingredienser till lag 1 och lag 2 (se nedan) ...
Inlagd sill med pepparrot och ingefära
Det här behöver du (6 portioner): 2 burkar urvattnad inläggningssill (à 420 g) ca 3 cm pepparrot ca 3 cm ...
Irenes laxpaj
Det här behöver du (4 port förrätt eller 6 port varmrätt): 2,5 dl vetemjöl 100 g smör 1 msk vatten ...
Isterband med Stuvad Potatis
Det här behöver du (5 pers ): 600 gram isterband (5 stora eller 10 små) Stuvad potatis 15 potatisar; fast ...
Italienska parmarullar
Det här behöver du (10 portioner, 40 stycken rullar): 7-8 dl Norrmejerier crème fraiche salt och peppar 40 skivor parmaskinka ...
J
Jagare (landgång)
Det här behöver du (8 pers): Vitt bröd, stora skivor som delas i lämplig storlek c:a: 8x20 cm Gravad lax, ...
Jägerte
Det här behöver du: 20 cl te 4 cl mörk rom 3 tsk råsocker Tillbehör: 1 klyfta citron Gör så ...
Jamon Serrano med soltorkade tomater och oliver
Det här behöver du (10 personer): 10 st serranoskinka, skivor 2 st salladslökar 10 st minimajs 0,5 st gurka, skalad ...
Joakims chokladsås
Det här behöver du (4 port): 1,5 dl vatten 3-4 msk kakao 1 dl strösocker 1-2 msk smör 1 msk ...
Jokkmokkscrepes
Det här behöver du (5 port): Champinjoner, skivade 300g Smör 2msk Rödlök, hackad (1st stor) Vetemjöl 2 msk Grädde 1dl ...
Jordärtskocksoppa med ostflarn
Det här behöver du: 2 st schalottenlökar 3 dl vitt vin 500 g jordärtskockor 1 msk smör 4 dl grädde ...
Jordärtskockssoppa med parmachips
Det här behöver du (4 port): 500 gr jordärtskockor 3 potatisar 2 vitlöksklyftor 1 msk smör 1 ½ dl vitt ...
K
Kaffekask
Det här behöver du (4 port): Kaffe Renat Mynt Gör så här: Lägg en kopparslant (1-öring) plus en silverslant (10-öring) ...
Kalamataoliver med bacon
Det här behöver du (4 port): Gröna och svarta Kalamataoliver med kärnan kvar. Några skivor bacon Gör så här: Linda ...
Kanadensisk julskinka med lönnsirapsås
Det här behöver du (4 port): 2 kg kokt julskinka Griljering (glasyr) 3 msk stark senap 3 msk matolja 2 ...
Kaneldoftande köttgryta
Det här behöver du (16 port): 3200 g högrev eller märgpipa 8 tsk salt 2 tsk peppar 8 små äpplen ...
Kanelpaj
Det här behöver du (8 port): 100 g smör 2,5 dl vetemjöl 0,5 tsk bakpulver 0,5 dl strösocker Fyllning: 2 ...
Kantarellostfylld lövbiff
Det här behöver du (3 port): 3 skivor lövbiff 1 liten burk crème bonjour kantarellost salt, peppar smör till stekning ...
Kantarellsoppa med oststänger
Det här behöver du (4 portioner): 8 dl färska kantareller 2 schalottenlökar 2 msk smör 4 dl vatten 1,5 msk ...
Kardemummapudding med jordgubbsås
Det här behöver du (12 port): 12 dl grädde 3 st kanelstång/stänger 3 krm kardemummakärnor 3 dl Gelésocker Multi Sås ...
Kejsargrogg
Det behöver du: 4 cl Grönstedts 8 cl Prosecco Gör så här: Blanda den rumstempererade konjaken med väl kyld prosecco alldeles ...
Key Lime Mousse
Det här behöver du: 0,25 burk kondenserad mjölk 0,5 limefrukt, rivet skal och juice 0,5 dl vispgrädde frukt eller bär ...
Key lime pie i glas
Det här behöver du (8 personer): 300 g digestivekex 100 g smör 400 g söt kondenserad mjölk 4 äggulor 1 ...
Kladdkaka med vispad grädde
Det här behöver du (1 port): 17 g smör 17 g mörk choklad, hackad, minst 70 % kakaohalt 0,33 ägg ...
Klappgröt
Det här beöver du (8 personer): 14 dl stark lingonsaft 2 dl mannagryn 2 tsk pressad citron ev strösocker Till ...
Klassisk surströmmingsklämma
Surströmming är syrad strömming och klassat som kemiskt stridsmedel enligt Genevekonventionen. Det här behöver du: Hårt eller mjukt tunnbröd Smör ...
Klibbiga kycklingklubbor
Det här behöver du (4 portioner): 8 kycklingdrumsticks salt 2 tomater 2 tsk chipotlepulver eller -pasta 1,5 dl rörsocker 1 dl limefrukt, juice 1 röd chilifrukt 3 msk soja 25 g färsk ingefära ...
Koko sabzi (persisk omelett)
Det här behöver du (6 personer): 2 - 3 vitlöksklyftor 2 dl persilja 2 dl dill 2 dl koriander 2 ...
Köksceremonimästaren på röken
Saltlag: 1 dl salt 10 dl vatten Rör om till saltet lösts upp. Lägg i fiskfiléerna (se tid nedan). Låt ...
Köksceremonimästarens gravade strömming
Det här behöver du (10 port): 1 kg strömming, så färsk som möjligt Lag: 2 dl strösocker 1 dl salt ...
Köksceremonimästarens kalops
Det här behöver du (4 port): 500 gr högrev 2 morötter 2 gula lökar salt vitpeppar 10-12 kryddpepparkorn 2-3 lagerblad ...
Kokt potatis på Bertils sätt
Det här behöver du: 1 kg potatis 1-2 tsk salt/ liter vatten Gör så här: Skala eller borsta jämnstora potatisar ...
Kokt vit sparris med Hollandaisesås
Det här behöver du (4 portioner): 12 tjocka vita sparrisar (eller gröna om du inte ids skala) 0,5 tsk salt ...
Korvsoppa
Det här behöver du: 700-800 gr Falukorv 10 st medelstora rund potatisar 2-3 morötter 1 st palsternacka 2 st gula ...
Köttbit med chimichurri och tomataioli
Det här behöver du (4 port): 4 köttbitar á ca 150 gr 4 majskolvar salt och peppar smör Rökig tomataioli ...
Köttbullar med kanel och honung
Det här behöver du (många köttbullar): 0,5 kg köttfärs 0,75 dl havregryn 1 msk potatismjöl 1 dl vatten 0,5 dl ...
Kräft- och tomatströmming
Det här behöver du (4 port): Underbar på en skiva rågbröd med finhackad rödlök, plus öl och brännvin. Kan göras ...
Kräftsoppa
Det här behöver du (6 port): 2 msk smör 2 stora morötter 2 msk vetemjöl 1 lit vatten 2 fiskbuljongtärningar ...
Krämig “Carbonara”
Det här behöver du (4 personer): 500 g färsk spaghetti 2 förp bacon (à 140 g) 4 ägg 1 dl ...
Krämig fisksoppa med räkor, dill och citron
Det här behöver du (4 personer): 400 g lax- eller torskfilé (du kan även mixa olika sorters fisk) 150 g ...
Kreolskans förstärkta söndagsgryta
Det här behöver du (6 personer): 900 g grisfilé 3 stora eller 6 små starka korvar (typ kabanossen) 1 burk ...
Kryddsill med ingefära, lime och fänkål
Det här behöver du (6-8 port): 1 kg strömmingsflundror 2 rödlökar 1 fänkål 1 knippe dill 1 bit ingefära 1 ...
Kryzzets blodpudding med fläsk och rårörda lingon
Det här behöver du (6 port): 0,5 l svinblod 3,5 dl lättöl eller buljong 3,5 dl grovt rågmjöl 1 st finhackad rödlök 50 g späck i små tärningar 1 st syrligt äpple ...
Kryzzets kantarellsås
Det här behöver du (några port): Några nävar torkade kantareller eller annan svamp Några msk smör eller margarin Någon stor ...
Kulfi
Det här behöver du (12 portioner): 2 burkar (ca 4 dl) sötad kondenserad mjölk 6 dl vispgrädde 2 tsk kardemummafrön ...
Kurka kyyivsʹka (Kyckling Kiev)
Det här behöver du (8 portioner): 2 vitlöksklyfta 100 g smör 4 msk hackad persilja 4 msk skuren gräslök 2 ...
Kyckling Franklin med grönpepparsås på paprikabädd
Det här behöver du (4 port): 650 gr majskycklingfilé Salt, peppar, vitlök, salvia 150 gr bacon, skivad 1 msk olivolja ...
Kyckling Garam Masala
Det här behöver du (4 portioner): 2 msk smör 1 kg kyckling 1 gul lök 3 klyftor vitlök 0,5 blomkålshuvud ...
Kyckling med honung och citron
Det här behöver du (2 port): 2 msk Harissa 2 kycklingbröst, skurna i grova tärningar 1 msk olivolja 2 msk ...
Kycklinggryta à la Viking
Det här behöver du (4 port): 3 hg kyckling 1 st paprika (gul eller röd) ½ gul lök 2 vitlöksklyftor ...
Kycklingleverpastej
Det här behöver du: 300 g kycklinglever 1 ägg 2 dl vispgrädde 1 msk mjukt smör 1 1/2 msk ströbröd ...
Kycklingvingar utan MOTSTÅND
Det här behöver du (4 pers ): 800 g kycklingvingar 4 vitlöksklyftor 1 röd spansk chilli 3 msk flytande honung ...
L
La Dolce Vita
Det här behöver du (ca 10 bitar): Pajskal: choklad mördeg 125 gr smör 0,5 dl farinsocker 2 msk kakao 3 ...
Labne
Det här behöver du (6 personer): 4 1/2 dl turkisk yoghurt (10 %) 1 1/2 vitlöksklyfta 1 1/2 msk finhackad ...
Lammstek med örter
Det här behöver du (8 port): Lammstek med ben ca, 2 kg 4-6 vitlöksklyftor 1 dl hackade örter (timjan,basilika,rosmarin) 2 ...
Långsamstekt oxfilé
Bästa oxfilén och det bästa sättet att tillaga oxfilé till stora sällskap får man genom att laga en hel bit i ...
Lappgravad röding i tunnbrödstorn
Det här behöver du (6 port): Mjukt tunnbröd 2 filéer lappgravad röding 1 dl Créme Fraiche 1 dl majonäs 2 ...
Lättrökt oxfilé med blåbärssås
Det här behöver du (4 port): 400 gr rökt oxfilé (eller vanlig oxfilé, rökt i 2-3 minuter) Grönsallad Cocktailtomater Lingon ...
Lättrökta ripbröst med potatisbakelse och kanelsky
Det här behöver du (4 portioner): 4 st ripbröst 0,5 tsk salt 1 msk smör 1 krm svartpeppar Gör så ...
Lax i viltsås
Det här behöver du (4 port): 600 g laxfilé salt peppar 2,5 dl matgrädde 2 msk vilt- och kantarellfond 2 ...
Laxfilé på baconbädd
Gör så här: Skär 1 kg laxfilé i portionsbitar (ca 175 g/st). Bräck bitarna i smör, ca 3 min på ...
Laxrullar med pepparrot
Det här behöver du (5 st): 25 g färskost 0,5 msk riven pepparrot eller 1 msk pepparrotsvisp 1 väldigt liten ...
Laxsnacks
Det här behöver du (6 personer): 12-18 tunna laxskivor (5-7 mm) skurna rakt ner genom laxen på ett smörpapper. 2 ...
Lingonparfait
Det här behöver du (6 port): 225 gram tinade lingon 1 dl socker 1 ägg 1 äggula 1 dl socker ...
Lingonparfait med nejlika och kanel
Det här behöver du (10 port): 3 dl vispgrädde 3 ägg, gulan separerad från vitan 1 dl florsocker 1,5 tsk ...
Lingonpäron med slagen grädde
Det här behöver du (4 port): 4 stora eller 8 små päron 1 citron 225 g frysta lingon 1 liter ...
Lingonsylt med gin och ingefära
Det här behöver du: 500 g lingon 175 g vatten 375 g strösocker 30 g gin (minst!) 100 g syltad ...
Ljummen sallad på rostad palsternacka
Det här behöver du (4 port): 5 palsternackor, ca 600 g Saften av 1/2 citron 1 msk honung 2 msk ...
Lobster roll
Det här behöver du (4 port): 2,25 dl vetemjöl special 1 tsk bakpulver 2 tsk schalottenlökfond 1 st stort ägg ...
Löjromsmousse
Det här behöver du (4 port):
0,5 dl crème fraîche
150 gr philadelphiaost 50 gr löjrom Rivet skal (endast det ...
Löjromstoast
Det här behöver du (4 port): 50 g löjrom 6 tunna skivor formfranska 1 msk smör 1 dl vispgrädde 1 ...
Löksallad
Det här behöver du (4 port):
1 rödlök skalad och skuren i fina klyftor 1 gul lök skalad och skuren ...
Löksoppa med ädelost
Det här behöver du (4 port): 1 vitlöksklyfta 25 g smör 450 g gul lök 2 dl torrt vitt vin ...
Lomo saltado
Det här behöver du (4 personer): 500 g oxfilé 2 krm salt 1/2 tsk svartpeppar 3/4 dl vitvinsvinäger 4 msk ...
Lysholms Liniesill
Det här behöver du (4 port): 200 g matjesillfiléer 2 dl crème fraiche 0,5 tsk stött kummin 2 msk hackad dill ...
M
Majskolv med jalapeño/limesmör och krispig topping
Det här behöver du (4 port): 4 färska majskolvar salt 2 msk smör Jalapeño- och limesmör finrivet skal av 1 ...
Mamma Magdas makalösa mat
Mamma Magdas makalösa Galuska (nudlar) Det här behöver du: 2 ägg 3 dl vatten Lagom med mjöl Gör så här: ...
Mandelpotatissoppa med västerbottensost och räkor
Det här behöver du (8 port): 500 g mandelpotatis 1 st gul lök 2 st vitlöksklyfta 1 msk Smör 3 ...
Mango-myntasås
Det här behöver du: 5 dl creme fraiche 0,5 dl mango chutney 0,5 msk sambal oelek ( eller mer) färsk ...
Mannagrynspudding med saftsås
Det här behöver du: 3 msk smör 3 liter mjölk 6 dl mannagryn 1,5 tsk salt 3 msk strösocker 3 ...
Mannerströms kräftströmming
Det här behöver du (4 port): 16–20 strömmingsflundror 1 dl tomatpuré 2 dl ansjovisspad 1 rågad tsk stött dillfrö 1 ...
Marängsviss
Det här behöver du (4 port): 1 påse eller 40-50 maränger 3 dl vispgrädde 1,5 banan 0,5-1 dl chokladsås Gör ...
Marängtårta
Det här behöver du: Skål 1 25 gr margarin (rumsvarmt) 2 dl strösocker Vispa utav bara fan! Skål 2 4 ...
Margaritas
Det här behöver du (1 drink): 4 cl ljus tequila 2 cl Cointreau 4 cl pressad lime grovt salt limeskiva ...
Marinerad fläskfilé med rödvinssky och chilidroppar
Det här behöver du (8 personer): 1 kg fläskfilé 1 kg fläskfilé 1,5 tsk salt Marinad: 2 vitlöksklyftor, finhackade 2 ...
Marinerad paprika med kronärtskockor och sardeller
Det här behöver du (6 portioner): 6 röda,orange eller gula paprikor 12 kronärtskocksbottnar i olja, avrunna 24 sardellfiléer i olja, ...
Marinerad scampi på smakfylld bädd
Denna rätt är en del av menyn den 13 april 2013: Cibi condimentum est fames (hungern är den bästa kryddan) - ...
Marockansk kyckling
Det här behöver du (4 port): 1 lök, mycket fint hackad 2 tsk paprikapulver 1 tsk spiskummin 4 skinnfria kycklingfiléer, ...
Matjessill med kavringssmul och brynt smör
Det här behöver du (6 portioner): 3 st ägg 3 skivor kavring 200 g matjessill 0.5 dl finskuren gräslök 0.5 ...
Matjessill, kavringssmul och brynt smörkräm
Det här behöver du (12 portioner): Kavringssmul 4 skivor kavring 5 msk smör Brynt smörkräm 50 g smör 2 dl ...
Matjessillcocktail
Det här behöver du (4 port): 2-3 matjessillfiléer 4 hårdkokta ägg 1 syrligt äpple 1 rödlök 0,5 knippe gräslök 0,5 knippe dill 2 msk riven pepparrot 3 msk ...
Melanzane a Barchetta
Det här behöver du (4 personer): 2 stora auberginer extra virgin olivolja 1 liten gul lök 2–3 skalade tomater 100 ...
Meny den 16 augusti valåret 2014 – Det dukade (brännvins)bordet.
Tillagad av: I bastun: Vivörens ölkorv. Brännvinsbordet: Poröst smör med pepparrot. Västerbottensost, Prästost, Kryddost och Gräddost. Matjessill. Rökt makrill. Rökt sik. Rökt strömming. Gravad lax ...
Mexikansk räkceviche
Det här behöver du (4 personer): 450 g räkor, skalade och rensade 2,5 dl citronjuice 1 (300 g) gurka ½ ...
Minestronesoppa
Det här behöver du (6 port): Lag: 0,75 l vatten 1,5 dl socker 10 blad basilika Citronskal Aprikospuré Minestronesoppa: 1,5 ...
Monicas limegravade lax
Det här behöver du: 1 kg lax 4 msk grovsalt 3 msk honung 1 msk grovstött svartpeppar 1 - 2 ...
Mor Ellis hallongrottor
Det här behöver du (4 port): 2 ägg 2 dl socker 3 dl mjöl 2 tsk bakpulver 100 gr smör ...
Mor Ellis sparrissoppa
Det här behöver du (8 port): Fyra burkar sparris á 200g 2 dl vispgrädde 1 grönsaksbuljongtärning 2 tsk honung 0,5 ...
Mor Ingas Ansjoviskokotter
Kokott är en gammal beteckning för "sällskapsdam" (se även: demimond, kurtisan). Denna rätt är en del av menyn den 9 mars 2013 ...
Morotssoppa
Det här behöver du (6 port): 500 gr morötter 1,5 liter vatten 2 st buljongtärningar 2 st klyftor vitlök ...
Morotssoppa med basilika och apelsin
Det här behöver du (4 port): 50 g rotselleri 1 gul lök 1 klyfta vitlök 1 fänkål 600 g morötter ...
Musselsoppa med chili
Det här behöver du (8 personer): 2 st finhackade schalottenlökar 4 st finhackade vitlöksklyftor 2 tsk finhackad röd chilifrukt (utan ...
Mustig portergryta
Det här behöver du (6-7 port): 800 g grytbitar av nötkött 1dl vetemjöl 250 g pärllök 1 hel vitlök 200 ...
Myrvattenglass med knott
Det här behöver du: Äkta vaniljglass Hjortron Citronmeliss Myrvatten Hälften rom och hälften mörk sirap Knott Finhackad vaniljstång Gör så ...
N
Nachos med kyckling
Det här behöver du (4 port): 4 kycklingfiléer 2 dl grädde 4 msk parmesanost 1 burk creme fraiche med chilli ...
Negroni
Det här behöver du: 1 del gin 1 del bitter (t.ex. Campari) 1 del söt röd vermouth 1 tunn skiva ...
Neljän viljan puro
Det här behöver du (4 port): 4 dl Neljän viljan (fyra sädesslag) 8 dl vatten Salt Mjölk Blåbär Gör så ...
New York Chocolate Chili
Det här behöver du (6 port): 1 kg högrev 3 gula lökar 3 vitlöksklyftor 3 morötter 2 msk rapsolja 1 ...
New York Nachos
Det här behöver du (35 st): 1 mango 500 g räkor, med skal (200 g skalade) 1 röd spansk pepparfrukt ...
Nöjd nu?
Det här behöver du & Gör så här: Glass citronfromage Passionsfrukt Myntablad Liten mörk chokladbit formad till något kul och ...
Norsk fisksoppa
Det här behöver du (10 port): 300 gr laxfilé 200 gr torskfilé 1 l fiskbuljong 3 msk vetemjöl 2 dl ...
Norska kardemummavåfflor
Det här behöver du (12 laggar): 125 gr smör 4 dl vetemjöl ¾ dl strösocker ¾ tsk kardemumma 5 dl ...
North Texas Red Chili
Det här behöver du: En flaska Tequila 6 burkar ljust öl 5 Ancho-chile 1 Chipotle-chile 3 Birdseye-chile (piri-piri) 4 Jalapeñe-chile ...
Nötrullader med smak av timjan, västerbottensost och äpple
Det här behöver du (4 port): 5 - 7 hg innanlår av nöt i tunna skivor svartpeppar och salt 1 ...
Nougatglass
Det här behöver du (6 port): 3 dl vispgrädde 100 g mjuk nougat 3 st äggulor 50 g hackade pistagenötter Gör ...
Nudelsallad med räkor och mango
Det här behöver du (10 personer): 500 g tunna risnudlar 750 g skalade räkor 4 mango 500 g vitkål 4 ...
O
Omelette au jambon
Det här behöver du (4 port): 8 ägg 8 msk vatten salt peppar smör/margarin bayonneskinka röd lök Gör så här: ...
Orange Chile Chicken
Det här behöver du (4 port): 4 stora kycklingfiléer Matfett till stekning 4 port kokt jasminris Salt, peppar och ev. chiliexplosion krydda ...
Orange laxsoppa
Det här behöver du (4 port): 400 g laxfilé 1 st lök 1 st orange paprika 1 liten fänkål 1-2 ...
Orange, Orange and Orange
Det här behöver du: 1 dl strösocker 1 dl vatten 1 st apelsin, rivet skal 1 st stjärnanis, hel, (kan ...
Oransje salat
Det här behöver du: 100 g socker 2 dl vatten 1 tsk stjärnanis ½ vaniljstång 4 apelsiner Gör så här: ...
Orerarens skinksnackisar
Det här behöver du: Kallrökt skinka i tunna skivor (så mycket som behövs) Gör så här: Sätt ugnen på ca ...
Ost- och broccolisoppa
Det här behöver du (4-6 port): 500 gr broccoli 8 dl vatten 0,5 tsk salt 1,5 hönsbuljongtärning 225 gr mjukost ...
Oxfilé med löjromsås
Det här behöver du (4 port): 8 skivor oxfilé 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 msk smör 1 dl ...
P
P:r Pinus och Ankarets kärleksvälsignade rostas
Det här behöver du (4 port): 600 gr rostas 6 vitlöksklyftor 2 kvistar rosmarin 0,25 kruka timjan malen svartpeppar flingsalt ...
Pajalapanna
Det här behöver du (4 port): 500 gr Renskav smör 2 gula lökar 1 pkt bacon 3 dl grädde 1 ...
Palacsinta (ungerska crêpes)
Det här behöver du (12 pannkakor): 1 ägg 3 dl vetemjöl 3 dl mjölk 6 msk sodavatten 1 msk socker ...
Paltmuffins med lyxiga tillbehör
Det här behöver du (12 st): 600 g potatis 1,5 msk kornmjöl 2 msk vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 krm ...
Pannacotta med sill
Det här behöver du (8 port): 3 st gelatinblad 420 g 5-minuterssill 2,5 dl mellangrädde 0,5 tsk salt 1 krm svartpeppar 3 msk ...
Pannbiff med lök och en helvetes massa tillbehör
Det här behöver du (4 portioner): 500 g blandfärs 1,5 dl mjölk 0,5 dl ströbröd 0,5 gul lök, finhackad olja, ...
Pannkakor och plättar
Heter det pannkakor eller plättar? Många menar att plättar är små och pannkakor stora. Bertil sa så här i ett ...
Paolos spaghetti alla bolognese
Det här behöver du (4 port): 400 gr spaghetti 300 gr nötfärs 60 gr bacon 1 gul lök 2 klyftor ...
Papas Arrugadas (saltkokt potatis)
Det här behöver du (4 personer): 1 kg potatis(ar), små, t ex Princess 3,5 dl salt 1,5 l vatten Mojo: ...
Pappa Hugos favorit med löksås
Det här behöver du (5 port): 700 g kalvkött finskuret i tunna skivor , ca 10 cm breda 300 g ...
Pappa Yngves fiskpudding
Det här behöver du (4 port): 4 portioner kokt ris 300 gr vit fisk 2 tsk salt 0,5 krm vitpeppar ...
Parmesanbakade grönsaker
Det här behöver du (4 port): 1 zucchini, skivad 1 röd paprika, skivad 4 tomater, skivade 1 gul lök, skivad ...
Parmesankex
Det här behöver du: 100 g färskriven parmesan 120 g vetemjöl 100 g rumstempererat smör några riv på en muskotnöt ...
Päron After Eight (21)
Det här behöver du (8 port): 8 bitar mintchoklad After Eight 8 konserverade päronhalvor Sockerlag: 7 dl vatten 3 dl ...
Pasha
Pasha är en traditionell rysk påskdessert. Den är väl värd att prova då den är både enkel och god! Det ...
Passionerad sorbetdessert
Det här behöver du (4 portioner): 4 kulor mangosorbet, stora2 passionsfrukterekologiska hallon, frysta1liter flaska sött mousserande italienskt vin, 37 cl ...
Pasta al pollo på Opponentens vis
Det här behöver du: Tortelini med fyllning av spenat och ricotta samt grön pesto och ricotta. Kycklingbröst, kanske de ända ...
Pasta con salsiccia, pangrattato, tuorlo d’uovo e parmigiano
Det här behöver du (4 pers): 300 g salsicciakorv, med fänkålssmak, rå 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 msk olivolja ...
Pastagratäng med kalkon, mozarella och broccoli
Det här behöver du (4 personer): Fyllning: 6 dl Penne Rigate (torrvara) 500g broccoli (ca 2 st buketter) 2 msk ...
Patates fournou ladorigani (ugnsstekt potatis)
Det här behöver du (6 port): 1,5 kg potatis 0,5 dl olivolja Saften av en halv citron 0,5 kruka oregano ...
Peperonata
En silkeslen tomat- och paprikablandning som kan serveras tillsammans med andra grönsaksrätter eller som tillbehör till fisk - gärna grillad ...
Pepparrotsgrädde
Pepparrot tillhör de kryddor som funnits med länge i matlagning och som läkeört. Det finns beskrivet redan på medeltiden och ...
Pepparsås på GPS vis
Det här behöver du: 3 dl grädde 1 dl Kaj P original grillolja ½ köttbuljongtärning Svartpeppar efter smak, (1/2 – ...
Pepparsoppa från Liberia
Liberia är Afrikas äldsta republik och dess näst äldsta självständiga stat efter Etiopien. Det här behöver du: 2 l vatten ...
Per Morbergs sparrissoppa
Det här behöver du (4 port): 500 g grön sparris 5 st schalottenlökar 5 dl vispgrädde 5 dl kycklingbuljong 1 ...
Persikor i Amarettocreme
Det här behöver du (4 port): 8 persikohalvor 8 cl Amarettolikör 1 msk pressad citronsaft 250 g mascarpone 0,5 dl ...
Pimientos con nata (paprika med grädde)
De här berhöver du (4 port): 4 röda paprikor 2 dl crème fraîche eller visgrädde cayennepeppar salt socker Gör så ...
Piroska (ungersk sillunch)
Det här behöver du (4 port): 4 Stora eller 8 små matjessillfileer 2 Stora röda paprikor 2-4 st rödlökar 2 ...
Piskatores ljuvliga citronrutor
Det här behöver du (cirka 20 rutor): Deg: 2,5 dl vetemjöl 0,5 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 150 g rumstempererat ...
Piskatores ugnsbakade frukter i små jävla bitar
Det här behöver du (6 port): 2 msk mjukt smör 4 färska fikon 5 plommon 2 fasta päron 3 nektariner ...
Pizza Bianco
Det här behöver du: Pizzadeg/Smördeg Fyllning: Valfri (obs ej tomatsås) Ost Topping : Valfri Oregano Gör så här: Sätt ugnen ...
Pizza med lime- och ingefärsmarinerade räkor + massa koriander, mynta och granatäpple
Det här behöver du: 500 g räkor, tinade 1 lime, skal & saft 2 msk riven färsk ingefära ca 2 ...
Pizzaladière
Provencalsk pizzavariant som drinktilltugg. En suverän förrätt och ett drinktilltugg som heter duga. Denna provencalska pizzavariant kan dessutom förberedas i ...
Polardessert
Det här behöver du (10 port): 600 gr kaffeost 1 dl mjölk 1 dl grädde 1 msk farinsocker Hjortron Gör ...
Pollo perfetto
Det här behöver du (4 port): 4 kycklingfiléer 0,5 tsk salt 1 krm peppar 1 gul lök, riven Pensling Smör, ...
Pommes duchesse
Det här behöver du (4 port): Denna duchessepotatis är gjord på pulvermos, ett bra alternativ om man ska göra till ...
Poröst smör med pepparrot
Det här behöver du (10-15 portioner): 0,5 kg rumstempererat smör 1 liten bit pepparrot 2 msk fint skuren gräslök Gör ...
Potatismos
Det här behöver du (4 pers ): 1,2 kg mjölig potatis 50 g smör 1,5 dl mjölk salt, lökpulver Gör ...
Potatisshots med löjromstortilla
Det här behöver du (10 port): Potatisshots 2 mandelpotatisar 5 dl strimlad salladslök 5 dl hönsbuljong 2 dl färsk körvel ...
Potatistimbaler med Västerbottensost
Det här behöver du (4 portioner): 800 g eller 8 mellanstora fasta potatisar2 st ägg2 dl crème fraîche2 krm salt2 ...
Potatistoppar
Det här behöver du (4-6 port): 1 kg potatis, gärna mjölig alt. blandad rund och mandel 1 tsk salt 2 ...
Prosciutto con chèvre
Det här behöver du (2 port): 4 skivor prosciutto 100 g chèvre blandade små salladsblad Crema di Balsamico olivolja till ...
Punghållarens gröna trifle med choklad och grädde
Det här behöver du (4 personer): 1 hg chokladkex 2 dl vispgrädde 3 dl vaniljkesella Grön karamellfärg Cadbury Fingers Gör ...
Q
Quesadillas med kyckling
Det här behöver du (4 portioner): 4 stora tortillabröd 200 gram riven ost som texmex-ost, cheddar, pizzaost eller mozzarella 200 ...
R
Raita
Det här behöver du (4 portioner): cayennepeppar efter smak salt 1 msk pressad lime 0,5 st vitlöksklyfta 2 msk färsk ...
Räkcocktail
Det här behöver du (4 port): 250 gr skalade räkor 100 g majonnäs 0,5 dl vispgrädde 1 msk tomatpuré 1 ...
Räkcocktail anno 1778
Det här behöver du (4 pers): ca 400 g räkor med skal eller ca 150 g rensade Sås: 5 msk ...
Räkcocktail anno 1978
Det här behöver du (4 port): Ca 400 gr räkor med skal eller ca 150 g rensade Sås: 5 msk ...
Räkcocktail med granatäpple
Det här behöver du (4 personer): 500 g räkor med skal, gärna färska 1 granatäpple 0,5 gurka 2 salladslökar 1 ...
Räkor med avocado och senapssås
Det här behöver du (6 port): 500 g tigerräkor Olivolja till grillning Sås 1 stor avokado 2 msk citronsaft 2 ...
Räksallad i filodegskorg
Det här behöver du (4 personer): 1 kg oskalade räkor 1 st filodegsförpackning (ca: 250 gr) Romsås: 1 dl olivolja 0,1 ...
Räksoppa
Det här behöver du (4 personer): 600 gram oskalade räkor 1-2 msk smör 1 gul lök en liten bit rotselleri ...
Rårakor med smetana, honung och saltgurka
Det här behöver du (4 portioner): Rårakor 800 g potatis 1 tsk salt 50 g smör 4 stora fina inlagda ...
Rekesmørbrød
Dette er hva du trenger: 4 skiver loff 4 ss smør eller margarin 8 blader bladsalat eller annen salat 120 ...
Rekesuppe
Det här behöver du (4 portioner): 600 gram oskalade räkor 1-2 msk smör 1 gul lök en liten bit rotselleri ...
Renskav
Det här behöver du (4 port): 500 gram renskav 1 gul lök 2 msk smör 0,5-1 dl rött vin 2-3 ...
Renskav och shiitake med lingon, Västerbottensost och mandelpotatis
Det här behöver du (4 personer): 1 pkt fryst renskav 3 msk Norrmejerier Smör 150 g skivad shiitakesvamp 2 st ...
Renstek eller rökt lax med pepparrotsgrädde
Det här behöver du: Skivad renstek / Rökt lax i tillräcklig mängd Grädde Pepparrot på tub Gör så här: Vispa ...
Rhum Baba (Ром детка)
En klassisk romdränkt kaka med anor från 1700-talet. Den klassiska desserten Rhum baba är förberedelsernas dessert nummer ett! Savarinerna kan ...
Rimmad oxbringa med syltad svamp och äpple
Det här behöver du (10-15 portioner): 500 g kokt, rimmad oxbringa, tunt skivad 1 aromaäpple eller 2 ingrid marie 1 ...
Risotto perfetto
Risotto. Denna italienska dröm som missuppfattas av så många. Faktum är att den varken är krånglig eller tar lång tid ...
Rödbetsoppa med Chèvrecrème
Det här behöver du (4 pers): 500 g rödbetor 2 gula lökar 1 vitlöksklyfta 2 msk smör 1 liter vatten ...
Rödlökstopping
Det här behöver du: 1 l crème fraiche 2 rödlök 1 citron 1 kruka dill 2 klyftor vitlök Gör så ...
Rökt strömming på Köksceremonimästarens vis
Det här behöver du: Tillräckligt mycket strömming Salt Alspån Enris Saltlag: 1 l vatten och 1 dl salt utan jod ...
Rörost från Medelpad
Det här behöver du: 4 liter komjölk 0,5 msk ostlöpe 3 msk socker 1 ägg 2 msk vetemjöl 2 kkp ...
Rosmaringrissini
Det här behöver du: 25 g färsk jäst 1 tsk salt 2 tsk strösocker 1,5 dl ljummet vatten 1 st ...
Rouille
Det här behöver du (8 port): 3 äggulor 2 skalade och krossade vitlöksklyftor 1 krm PiriPiri (flaska) 0,5 tsk paprikapulver 1 ...
Rysk köttfärspanna (Русская сковорода)
Det här behöver du (4 port): Ca 400 g nöt- eller blandfärs 2 gula hackade lökar Smör eller margarin till ...
Ryska marinens U-båtsgryta (sepåfan sovjetski)
Detta är inget annat än en ren, välsmakande lyx! Belöning till personal om man kan undvika grundstötning vid operationer i ...
S
Sallad med melon
Det här behöver du (4 port):
2 tomater skuren i valfri form 1 gurka skuren i valfri form 0,5 honungsmelon ...
Saltad rättika
Det här behöver du: 1 liten kruka, cirka 2 liter 2-3 rättikor 1 dl grovsalt vatten Efterkryddning: 1 tsk kummin, ...
Saltrostade mandlar
Gör så här (4 port): Rosta 100 g skalad mandel i 2 krm olja i stekpanna. Salta lätt och tillsätt ...
Samosas
Det här behöver du (24 st): 250 g filodeg smör & rapsolja Fyllning: 1 hackad gul lök 3 msk tikka ...
Sashimi på gravlax
Det här behöver du (8 munsbitar): 200 gr gravad lax i bit 0,5 dl gari 2 msk majonnäs 2 msk ...
Shish Kafta med libanesisk grönsaksgryta
Det här behöver du (4 personer): Gryta: 10 potatisar 2 rödlökar 3 vitlöksklyftor 2 gula paprikor 2 msk olivolja 2 ...
Sidfläsk med fänkål, timjan och citron
Det här behöver du (4-6 portioner): 3-5 vitlöksklyftor 2 msk hela fänkålsfrön 1 msk torkad timjan rivet skal från 1,5 ...
Sillsurprise i glas med kavring
Det här behöver du (6 stycken): 1 burk matjessill 1 dl creme fraiche 1/2 röd lök 1/2 rött äpple 2 ...
Sinica
Det här behöver du (4 port): 300 g Keso, riven 300 g Goudaost, riven 300 g Västerbottensost 3 st ägg ...
Sjaunjagravat reninnanlår med pepparrotscrèmefraîche
Det här behäver du: Sjaunjagravat reninnanlår i tillräcklig mängd Salladsblad så det räcker Lagom mycket crème fraîche Lite riven pepparrot ...
Skummig svampsoppa med ostcrème på Västerbottensost
Det här behöver du (4 portioner): Ostcréme 2 dl Västerbottensost®, riven0,75 dl crème fraicheEn nypa salt Svampsoppa 1 schalottenlök, finhackad2 ...
Små förbannade pitepaltar
Det här behöver du (4 pers): 1 kg mandelpotatis 200 gr rimmat sidfläsk 1 dl kornmjöl 2 dl vetemjöl Salt ...
Snabbgravad honungslax med persikosås
Det här behöver du (4 portioner): 4 bitar fjärilskotletter av lax 2 msk flytande honung 2 tsk salt 1 tsk ...
Snittar med gravad lax och wasabi
Det här behöver du (2 portioner): 100 g färsk ost naturell 1 tsk wasabi, eller pepparrot 4 skivor ljust formbröd ...
Sojamarinerad lax med apelsinsmörsås
Det här behöver du (6 port): Marinad: 6 msk japansk soja 1,5 tsk sambal oelek 3 krm chilepeppar Sås: 3 ...
Solöga
Det här behöver du (4 port): 16 st ansjovisfiléer 4 msk kapris 80 gram finhackad ättiksgurka (1 1/2 msk) 12 msk ...
Sommargurka
Det här behöver du: 0,5 gurka 1 msk socker 1 msk salt 1 msk vinäger eller ättika 2 msk vatten ...
Sorbetfyllt päron på hallonspegel
Det här behöver du (8 portioner): Päronen kokas gärna en dag i förväg och står klara i sin lag i ...
Sotare
Det här behöver du (4 port): 3 msk salt 1 kg strömming, hel olja Gör så här: Rensa strömmingen men ...
Sparrisknyten med bacon
Det här behöver du (4 port): 250 g grön sparris 100 gr bacon 4 msk riven Västerbottensost Gör så här: Koka ...
Spezzatino di vitello
10Det här behöver du (6 personer): 1 kg kalvstek Extra jungfruolivolja till stekning 1 stor gul lök 2 morötter 4 ...
Stekt fläskkotlett
Fläskkotlett stekt i panna är allra godast så nystekt som möjligt. Kött tar inte upp matfett vid stekning, i stället ...
Stekt ost med tartarsås
Det kom ett parfymerat e-postmeddelande... "Hej Bertil! Var så glad när jag hittade din receptsamling och såg att den innehöll ...
Stekt saltsill med löksås och mandelpotatis
Det här behöver du: 24 st medelstora sillfiléer 1,5 dl vetemjöl 3 st ägg 1,5 dl ströbröd smör till stekning ...
Stekt sparris med gremolata
Det här behöver du (4 port): 1 knippe grön sparris 1 msk olivolja 1 msk vinäger Färskostspread: 100 g färskost ...
Stekta bananer med limesås
Det här behöver du (4 port): 3-4 bananer 2 msk smör 0,5 tsk kardemumma 2 msk honung Sås: 1 dl Kelda ...
Stekta kalamataoliver med lök
Det här behöver du (4 port): 250 g Kalamataoliver 1 stor gul lök i tunna skivor 1 tsk oregano 0,5 ...
Sticky Chicken Wings med soja, srirachasås och ingefära
Det här behöver du (4-5 personer): 12 kycklingvingar Salt Svartpeppar 3 msk neutral olja 100 g smör 1 dl muscovadosocker ...
STRÖMming i källaren
Det här behöver du (4 pers ): 1 kg strömming salt 2 ägg 2 dl vispgrädde smör grovt rågmjöl matättika, ...
Styvmorssnurror
Denna rätt är en del av menyn den 9 mars 2013 - Dagen efter (dagen före) - tillagad av Ankaret, Vivören ...
Suovasskav med skogssvamp och mandelpotatispuré
Det här behöver du (1 port): 125 gram suovasskav 7,5 gram torkad svamp, blötlagd 0,25 krm salt, krydda efter smak ...
Surströmming
Det här behöver du: Surströmming (Oskars, förstås) Tillbehör Hårt och mjukt tunnbröd Västerbottensost Riktig getmesost Hackad lök Gör så här: ...
Svågerns tokiga entré
Lägg på vars och ens tallrik (dubbel mängd på Vikings): Kallrökt lax i tunna skivor som tärnats. En rejäl klick ...
SVART HÅL Pannacotta med mangomousse
Pannacotta Det här behöver du (12 personer): 4 st gelatinblad 2 st vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker 10 dl vispgrädde ...
Svensk pesto
Svensk pesto (Bertils favorit till den rökta abborren). Det här behöver du: 50 g lagrad västerbottenost 1/2 dl hasselnötter 1/2 ...
Svenska fläskkotletter
Det här behöver du (12 port): 12 st fläskkotletter 2 kg potatis 4 st äggulor mjölk salt vitpeppar 1 kg ...
Sweet Potato Fries
Det här behöver du (4 port): 600 g sötpotatis 2 msk majsstärkelse ca 2 msk rapsolja anchochilli efter smak 3 ...
Syrlig räkceviche från Peru
Peru är en stat i västra Sydamerika vid Stilla havet. Landet gränsar till Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia och Ecuador. Ceviche ...
T
Tabbouleh
Det här behöver du (8 personer): 2 dl bulgur ca 200 g bladpersilja 2 gul lök 6 tomater 1 1/2 ...
Tagliatelle carbonara på Ankarets vis
Det här behöver du (4 personer): 400 g grön tagliatelle 2 hg smör 2 hg bacontärningar 2 klyftor vitlök 2 ...
Tamagoyaki
Det här behöver du: 4 st ägg 2 msk strösocker 2 msk japansk soja 1 msk mirin eller vitvinsvinäger 1 ...
Tapenade
Oliverna är självklara och finns i alla tänkbara varianter. Tapenade köper du enkelt på burk, men den blir betydligt godare ...
Tartarsås
Gör så här: Vispa ihop en majonnäs på 4 äggulor 2 tsk osötad senap 1/3 tsk salt 1 krm vitpeppar ...
Tarte flambée med rökt lax och gräslöksgremolata
Det här behöver du: 1 färdig pizzadeg 1 dl crème fraiche 2-3 dl riven Västerbottensost 150-200 g kallrökt lax i ...
Thai Gaeng Phed Gai
Det här behöver du (4 port): 4 kycklingfiléer salt (ytterst lite, bacon och ost ger mycket sälta) 2 dl crème ...
Thai Ninon
Det här behöver du (4 port): 2,5 dl vatten 2,5 dl mjölk 0,5 dl kokosmjölk 1 dl grädde 1 st ...
Thai quorn gryta
Det här (4 portioner): 300 g fläskfile 2 dl crème fraîche 1 dl grädde 2 dl vatten + 1 msk ...
TIDVATTEN Räksoppa med aioli
Det här behöver du (12 personer): 500 g morötter (max) 7,5 dl matlagningsgrädde 7,5 dl vatten Skaldjursfond 2 askar färsk ...
Tigerräkor med ostronsås
Det här behöver du (4 port): 1 kg stora (tiger)räkor 1 bit ingefära, stor som en tumme ungefär 2 vitlöksklyftor ...
Timjanäpplen med salt kolasås och glass
Det här behöver du (4 port): 1 msk färsk timjan, repad 2 stora äpplen 2 msk smör 1-2 msk råsocker ...
TinTins chilisill
Det här behöver du (4 port): 1 pkt 5-minuterssill (à 420 g) 2 dl crème fraiche 1 vitlöksklyfta 1 tsk sambal ...
Tiradito
Det här behöver du (4 personer): 400 g laxfilé i bit (gärna salma- eller Leröy finestlax)1/2 dl vatten2 tsk finriven ...
Tiramisu på en (nåja) sekund
Servera den goda italienska efterrätten i en snabbvariant där du bara doppar kexen i kaffe och sedan häller den fluffiga ...
Tisters Island High Tea
Det här behöver du (1 person): 2 cl cointreau 2 cl gin 1 cl tequila 2 cl ljus rom 2 ...
Tomatsoppa från Sandön
Ingredients: 2 carrots 2 sticks of celery 2 medium onions 2 cloves of garlic olive oil 2 organic chicken or ...
Tomatssoppa
Det här behöver du (4 port): 0,5 kg tomater 1 medelstor morot 1 klyfta vitlök 1 liten gul lök sirap ...
Tonfiskfyllda ägg
Det här behöver du (4 personer): 4 st ägg 1 burk tonfisk, liten 2-3 msk majonnäs chilisås, (av ketchuptyp) tabasco ...
Torsk
Det här behöver du: Saltlag 1 liter vatten – 1 dl grov salt utan jod. Lägg torskryggen i saltlagen ca ...
Torskgratäng med västerbottensost
Det här behöver du (4 personer): 400 g torskblock 1 broccolistånd 200 g champinjoner smör till formen salt peppar 2 ...
Torskgratäng med Västerbottensost
Det här behöver du: 1200 g torskblock eller hokifilè 3 st broccolistånd 600 g champinjoner Smör till formen Salt Peppar ...
Torskrygg i folie med sparris, örter och citron
Det här behöver du (4 portioner): 600 g torskfiléer (rygg) 600 g små potatisar 1 rödlök 1 röd chilli 8 rädisor ...
Torta di formaggio
Det här behöver du (4 port): Mascarpone 1, 5 dl crème fraîche 1 citron finrivet skal samt saften 4 msk ...
Tortilla med vitlöksräkor
Det här behöver du (4 personer): 8 st potatisar, fasta 1 st lök, stor, gul 2 msk olivolja 1,5 tsk ...
Toscaäpplen äpplen med toscasmet
Det här behöver du (4 portioner): 4 stora äpplen 1 msk smör till formen 50 g smör 0,75 dl strösocker ...
Triangulerad potatissoppa
Det här behöver du (12 port): 3 klyftad gul lök 6 skivade vitlöksklyftor 3 msk olivolja 2400 g skalad tärnad ...
Tufahije
Det här behöver du (4 port): 1 kg syrliga äpplen 1,5 dl hackade valnötter 0,5 kg socker 4 dl vatten 3 dl ...
U
Ubåtsbröd
Det här behöver du: 3 dl vetemjöl special 3,5 dl grovmalet rågmjöl ½ dl solroskärnor( kan uteslutas) 1 tsk salt 1 ...
Ugnsbakad fylld lax med parmesancrisp
Det här behöver du (4 port): 700 g benfri laxfilé med skinn (av mittbit) 70 g prosciutto 0,5 burk örtmarinerade ...
Ugnsbakad tortilla
Det här behöver du (48 bitar): Olivolja 1 stor vitlöksklyfta, pressad 4 salladslökar, de vita och gröna delarna, finhackade 1 ...
Ugnsbakade körsbärstomater
Det här behöver du (4 personer): 15 st körsbärstomater, gula 15 st körsbärstomater, gula Marinad 1 dl vinäger, balsamico, mörk ...
Ugnsfräst halloumi
Det här behöver du (12 personer): 6 pkt halloumi 1 Honungsmelon Olivolja Crema di Balsamico 1 pkt blandad sallad Gör ...
Ugnspannkaka
Det här behöver du: 3 dl vetemjöl eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl 0.5 tsk salt 6 dl mjölk 3 st ägg 1 msk smör till smörjning av långpanna ...
Ulla Winbladhs fiskgryta
Det här behöver du (4 port): 400 gr gösfilé eller annan fast fisk, t ex lax eller regnbåge 150 gr ...
Ungsrostade rotsaker
Det här behöver du (4 port): Morötter, potatis, palsternacka, kålrot, selleri i lagom mängd Olja Honung Salt och peppar Oregano ...
V
Vad Annars Lottas Ananas
Det här behöver du (4 port): 1 Ananas 1 pkt Vaniljglass 4 Passionsfrukter 2 hg Bigarråer 1 mörk chokladkaka Gör så här: ...
Vaniljglass med hallon och pistage
Det här behöver du: Vaniljglass Grädde Hallon Pistagenötter Gör så här: Blanda den lätt tinade glassen med grädde och hallon ...
Varm örtsås
Tillsätt och sila gärna ner någon halv dl steksky från pannan efter att du stekt ex. kött eller kyckling för ...
Varm Skagensmörgås med Laxromsnaps
Det här behöver du (5 pers): 500 gram räkor 2,5 dl crème fraîche 1 dl majonnäs 2 krm curry, gul ...
Västerbottenpaj
Det här behöver du: Pajdeg: 100 g smör 100 g vetemjöl 2 msk kallt vatten Fyllning: 200 g västerbottensost, grovriven ...
Västerbottensmos
Det här behöver du (4 port): 1 kg potatis 60 gr riven västerbottensost 2 ägg 2 msk smör grädde Gör ...
Västerbottensomelett med löjrom
Det här behöver du (4 port.): 1 st gul lök 1 msk smör 3 st ägg 2 msk vatten 1 krm salt 0,25 krm svartpeppar 2 ...
Västerbottensost med äppelchutney
Det här behöver du (8 port): Västerbottensost 300 g Granny Smith-äpplen 1 dl socker 2 dl vatten 0,5 dl citronsaft ...
Västerbottenssill
Det här behöver du: 420 g inläggningssill 1 dl majonnäs 1 dl matlagningsyoghurt 1,5 dl västerbottenost 1 vitlök 1 msk ...
Vikings citronsill
Det här behöver du: 2 burkar inläggningssill (420g vardera) 2 medelstora gula lökar 2 små purjolökar 2 knippen dill Inläggning: ...
Vikings julsillar
Viking har äntligen beslutat att anförtro föreningen de mytomspunna Tistersö-recepten - en samling kulinariska excesser, överförda genom muntlig tradition från ...
Village Blueberry Pancakes
Det här behöver du (4 port): 50 g smör 1 citron 4,5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 tsk salt ...
Vinmarinerade päron
Det här behöver du (10 portioner): 10 päron 4 dl vitt vin 2 dl strösocker 3 msk färsk hackad mynta ...
Vintoddypäron med punschig saffransglass
Det här behöver du (4 personer): 4 päron 1 dl vatten 1,5 dl rödvin 0,5-1 dl strösocker 0,5 kanelstång 0,5 ...
Vit chokladpannacotta med limemarinerade bär
Det här behöver du (4 portioner): 1 gelatinblad0,5 vaniljstång100 g vit choklad2 dl vispgrädde2 msk mjölk Marinerade bär: 4 dl ...
Vitlökstomater
Det här behöver du (6 port): 8 mogna tomater 3 timjankvistar och några till garnering 12 vitlöksklyftor, oskalade 0,5 dl ...
Vivörens barsallad (eller var det salladsbar?)
Det här behöver du: 2 dl creme fraichè, gärna med vitlökssmak 3 msk majonnäs 1 dl hårt vispad grädde 1 ...
Vivörens feta grekiska sallad
Det här behöver du (4-5 port): 6 st kokta medelstora mandelpotatisar, skurna i lagoma tärningar 1 hårdkokt ägg, hackat 0,5 ...
Vivörens hottade räkor på vitlöksbröd
Hottade räkor på vitlöksbröd (6 personer) 3 hg skalade räkor Marinad över natten 2 dl créme fraiche 1 msk purjolök ...
Vivörens ölkorv
Det här behöver du: 500g nötkött (innanlår, typ) 120g bacon 250g leverpastej 1 st ägg 2 msk potatismjöl 2 tsk ...
Vivörens Veronagryta
Det här behöver du (6 port): 500 g nötkött (biff) 1 brk (200 g, ca 20 st) syltlökar 5 morötter, ...
Vivörinnans tropiska frukttårta
Tårtbotten Det här behöver du: Form med löstagbar botten 24-26 cm, gräddas i 175 o 4 ägg 2 msk varmt ...
Vodhino stifado (kött- och lökgryta)
Det här behöver du (4 port): 1 kg nötkött 1 kg scharlottenlökar 4 vitlöksklyftor 2 lagerblad 8 pepparkorn 1 kanelstång ...
VOLTaire i Tomatsoppan
Det här behöver du (4 pers ): 1 burk krossade tomater 1 grönsaks buljongtärning 1 gul lök 1-2 klyfta vitlök ...
W
Wienerschnitzel eller rödspätta med tillbehör
Det här behöver du (4 portioner): 4 skivor kalvkött vetemjöl 1 ägg ströbröd smör till stekning 1 citron kapris ansjovis 1 ...
Wilmas linssoppa
Det här behöver du (12 portioner): 8 gula lökar 8 potatisar 16 vitlöksklyftor 12 dl röda linser 8 grönsaksbuljongtärningar 3,5 ...
Z
Zabaione med röd frukt
Det här behöver du (4 port): 4 äggulor 4 msk socker 0,5 citroner (saft och skal) 400 g röda bär ...
Ä
Äppelbakad fläsksida med jordärtskockspuré
Det här behöver du (4 port): 4 äpplen 2 gula lökar 1 kg fläsksida, med svål 10 kvistar timjan 1 ...
Ö
Ölsupa
Det här behöver du (4 personer): 1 l oskummad mjölk (eller 9 dl standardmjölk + 1 dl vispgrädde) 2,5 dl ...
Översteglögg från Jämtland
Det här behöver du: 1 75:a renat 1,5 dl konjak Smaksättning: 2 fikon 3 katrinplommon 1,5 dl kärnrussin 1-1,5 dl ...