A
Afrikansk soppgryta
Det här behöver du (16 port): 8 rödlökar 4 - 8 sötpotatisar 8 - 12 selleristjälkar 4 squash 8 msk ...
Läs mer...
Läs mer...
Amerikansk (falsk) hummersoppa
Det här behöver du (8 port): 2 st stora morötter 2 brk fiskbullar i hummersås 4 msk idealmjöl 1,5 l ...
Läs mer...
Läs mer...
Ansjovissvepta oliver
Det här behöver du: Ansjovisfiléer i olja Pimentofyllda gröna oliver Tandpetare Gör så här: Dela ansjovisfiléerna på längden. Svep en ...
Läs mer...
Läs mer...
Apelsinsoppa från främre orienten
Det här behöver du (4 port): 2 msk potatismjöl 4 dl vatten 6 dl pressad apelsin, eller 6 dl ej ...
Läs mer...
Läs mer...
Asienkryddad räktoast
Det här behöver du (12 förrätter eller 24 små toast): 12 skivor vitt formbröd Smör till stekning 1 kg färska ...
Läs mer...
Läs mer...
B
Bacon och spenatfyllda crêpes
Det här behöver du (4 port): 2 pkt bacon á 140g 1 pkt bladspenat á 250g (fryst) 2 ½ dl ...
Läs mer...
Läs mer...
Benjamingravad Perca fluviatilis
Det här behöver du: Perca fluviatilis Allium porrum Anethum graveolens Petroselinum crispum Gin Saccharum officinarum NaCl Piper nigrum Citrus Kavring ...
Läs mer...
Läs mer...
Bertils ärtsoppa
Det här behöver du (6 port): 500 g torkade gula ärtor 400 g rimmat sidfläsk (eller hälften rökt fläsk) Ett ...
Läs mer...
Läs mer...
Bertils gubbröra
Det här behöver du (4-6 port): 4 st ägg, hårdkokta 70 gram ansjovis, finhackad 2 msk rödlök, finhackad 2 msk ...
Läs mer...
Läs mer...
Bertils nubbesill
Det här behöver du (10-12 pers): 4 burkar matjesill (ca 500 g) 15 medelstora potatisar 1 rödlök 2 purjolökar 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
Bertils snittar
Det här behöver du: Mjukt tunnbröd Ägg Rökt renkött Pepparrotskräm Creme fraiche Majonnäs Gräslök Räkor Gör så här: Koka äggen ...
Läs mer...
Läs mer...
Bifftomater med kryddfärs
Det här behöver du (4 port): 4 bifftomater 400 g köttfärs, helst kalvfärs 2 morötter 4 champinjoner 1 dl kesella 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Blinier med lax
Det här behöver du: Bovetemjöl 7,5 dl Vetemjöl 7,5 dl Mjölk 15,0 dl Gräddfil 3,8 dl Ägg 7,5 styck Jäst ...
Läs mer...
Läs mer...
Blinier med pålägg (Блинер с начинкой)
Det här behöver du: Blinier 5 dl mjölk (ca 37°) 0,5 förp jäst, knappt 2 dl vetemjöl 2 dl bovetemjöl ...
Läs mer...
Läs mer...
Blodpannkaka med messmörsås och rårörda bär
Det här behöver du (som huvudrätt, ca 4 personer eller som förrätt, ca 8 personer): Blodpannkaka 3 dl renblod, alt. grisblod ...
Läs mer...
Läs mer...
Bönsoppa med rostad paprika
Rostad paprika ger denna soppa vacker färg och mycket god smak. Chilefrukterna bidrar med hetta. Det här behöver du (4 ...
Läs mer...
Läs mer...
Bourgognesill
Det här behöver du: 4 stora urvattnade sillfiléer 1 strimlad rödlök Marinad: 1 dl farinsocker 0,5 dl vatten 1 dl ...
Läs mer...
Läs mer...
Brännösill
Det här behöver du: 0,6 kg sillfiléer urvattnade 1 l vatten 2 dl ättikssprit 1,5 dl grovsalt 0,5 dl socker ...
Läs mer...
Läs mer...
Branteviks kryddströmming
Det här behöver du (6-8 port): 1 kg strömming Första marinaden: 2 dl ättiksprit 6 dl vatten 3 tsk salt Torrmarinad: ...
Läs mer...
Läs mer...
Broccolisoppa med timjandressad ädelost
Det här behöver du (4 port): 250 g broccoli 0,5 purjolök 2 vitlöksklyftor Matolja 7 dl höns- eller grönsaksbuljong 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Bruschetta del Pescatore
Bertils macka mot sjösjuka med solmogna tomater och goda sardeller. Det här behöver du (1 macka): 4–6 sardeller 1 msk ...
Läs mer...
Läs mer...
Bruschetta med salami
Det här behöver du: 1 st baguette 1 dl olivolja 5 st vitlöksklyftor 1 nypa(or) örtsalt, efter smak 250 gram ...
Läs mer...
Läs mer...
Bruschetta med tomat (pan de tomate)
Det här behöver du: 1 st baguette 1 dl olivolja 5 st vitlöksklyftor 1 nypa(or) örtsalt, efter smak 4 st ...
Läs mer...
Läs mer...
C
Caponata
Det här behöver du (6 portioner): 4 auberginer, skurna i munsbitar 2 msk olivolja 1 lök, hackad 2 selleristjälkar, skivade ...
Läs mer...
Läs mer...
Ceremonimästarens gingravade lax
Det här behöver du (6 port): ca 1 kg lax 5 msk jodfri salt 3 msk socker 2 tsk grovmalen ...
Läs mer...
Läs mer...
Cirkulära äpplen
Trigonometriska ettan är ett trigonometriskt samband som erhålls om Pythagoras sats tillämpas på enhetscirkeln. Det här behöver du (12 port): ...
Läs mer...
Läs mer...
Creme du Barry
Madame du Barry var älskarinna åt den franske kungen Ludvig XIV, och blomkålssoppan hon gett namn åt är en läckerhet. Denna ...
Läs mer...
Läs mer...
Crème Ninon
Det här behöver du (4 port): 3 dl gröna ärter (frysta 1 st hackad gul lök 2 msk smör 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
Crêpes
Det här behöver du (8 crêpes): 2 dl vetemjöl 1 dl vatten 2 dl mjölk 2 ägg Gör så här: ...
Läs mer...
Läs mer...
Crêpes med kycklingfyllning
Det här behöver du (4 port): Fyllning: 250 g grillad salladskyckling, finns i frysdisken 0,5 äpple 1 dl crème fraiche ...
Läs mer...
Läs mer...
Crêpes med räkfyllning
Det här behöver du (4 port): Fyllning: 600 g räkor med skal 200 g kyld hollandaisesås i burk 0,5 dl ...
Läs mer...
Läs mer...
Cripsês
Det här behöver du (1 person): 0,5 msk smör 1 msk vetemjöl 0,5 dl mjölk 0,5 dl grädde En nypa ...
Läs mer...
Läs mer...
Croque Monsieur
En klassiker i det franska köket med sin smakkombination av dijonsenap, ost och skinka. Perfekta mackan helt enkelt! Servera gärna ...
Läs mer...
Läs mer...
Crostini con acciughe marinate al balsamico
Det här behöver du (6 st): 2 burkar sardeller i olja (á 80 g) 2 msk olivolja 1 msk balsamvinäger ...
Läs mer...
Läs mer...
D
Danskt smörrebröd
Det här behöver du (12-14 personer): Kavring Ruccolasallad Grov leverpastej Små djävla salta gurkor delade på längden Knaperstekt bacon Smör, ...
Läs mer...
Läs mer...
Dijon- och kaprissill
Det här behöver du (4 port): 420 g 5-minuterssill 0,5 st gula lökar 55 g kapris 1,5 msk dijonsenap 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Djävulsmusslor Roquefort
Det här behöver du (8 port): 2 kg blåmusslor 150 gram roquefortost 3 gula lökar 3 vitlöksklyftor 6 msk olivolja ...
Läs mer...
Läs mer...
Dubbel laxsoppa
Det här behöver du (4 port): 1 laxrens 400 gr färsk lax 100 gr rökt lax 2-3 lagerblad 10 hela ...
Läs mer...
Läs mer...
E
Endiver med räkor och lax
Det här behöver du: 2-3 hg räkor 1 hg gravad lax 1 ägg hårdkokt 2 msk majonäs 1 msk honung ...
Läs mer...
Läs mer...
F
Fatteh
Det här behöver du (8 personer): 6 pitabröd 2 förp kokta kikärtor (à 380 g) 4 msk olivolja 5 dl ...
Läs mer...
Läs mer...
Feta med olivolja och oregano
Det här behöver du (4 port): Fetaost Olivolja Torkad oregano Gör så här: Skiva fårosten och häll över lite olivolja ...
Läs mer...
Läs mer...
Fick du fikon?
Det här behöver du: En bit melon, en skiva lufttorkad skinka och en kvist färsk grön krydda Lite gravad lax ...
Läs mer...
Läs mer...
Finsk laxsoppa
Det här behöver du (12-14 personer): ca 1,3 kg laxsida Laxrens 1 stor gul lök 2 st lagerblad 1,5 liter ...
Läs mer...
Läs mer...
Flamberad fläskpannkaka med jalapenó
Det här behöver du: Ägg Mjölk Vetemjöl Salt Rimmat sidfläsk Smör Whisky Gör så här: Stek fläsket i smör i ...
Läs mer...
Läs mer...
Flamberade räkor med limesmörtoppat rågbröd
Det här behöver du (10 personer): 1 kg färska räkor 7 st vitlöksklyfta, finhackade 7 tsk röd spansk pepparfrukt, finhackad ...
Läs mer...
Läs mer...
Fransk senapssill
Det här behöver du (4 port): 420 g 5-minuterssill 2 dl gräddfil 1 msk dijonsenap 1 st pressad vitlöksklyfta Gör ...
Läs mer...
Läs mer...
Fruns filopaj med skinka och tomat
Det här behöver du (8 st): Av den tunna filodegen blir det krispigt goda små pajer som är bakade i ...
Läs mer...
Läs mer...
Fumadorens Crème Ninon med pepparrotsgrädde
Det här behöver du (4-6 personer): 2 schalottenlökar smör & neutral olja 1 dl + ca 1 dl mousserande vin, ...
Läs mer...
Läs mer...
Fumadorskans matjessill med rödlök och kapris
Det här behöver du (6 port): 600 g matjessill (ca 8 st) Lag: 2 dl ättikssprit 12% 2 dl vatten 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
Fumadorskans rökta (såklart) laxpaté
Det här behöver du (10 port): 0,5 kg laxfilé 50 g rökt lax 2 st ägg 4 dl vispgrädde 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
G
Gamberetto con bruschetta
Det här behöver du (4 port): 1 kg stora räkor 350 gr fänkål 2 små gula lökar 2 klyftor vitlök ...
Läs mer...
Läs mer...
Garides saganaki (gratinerade räkor i tomatsås)
Det här behöver du (4 port): 1 kg stora räkor 150 g saganakiost 1 dl olivolja 6 mogna tomater eller ...
Läs mer...
Läs mer...
Gâteau au chèvre
Det här behöver du (8 port): 250 g getost 4 dl vispgrädde 1 msk klippt timjan 4 äggvitor 1 msk ...
Läs mer...
Läs mer...
Gazpacho
Det här behöver du (6 personer): 500 g plommontomater 0,5 st gurka, skalad och grovhackad 1 st schalottenlök 1 st ...
Läs mer...
Läs mer...
Glasmästarsill
Glasmästarsill är en robust men välbalanserad klassiker som funnits på den nordiska silltaffeln mycket längre än någon kan minnas, förmodligen ...
Läs mer...
Läs mer...
Gratinerad chèvre
Det här behöver du (4 port): 4 skivor ljust bröd smör till stekning 4 skivor chèvre, ca 1 cm 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Gratinerade räkor med whiskeysås
Det här behöver du (4 port): 300 g stora amaebi (stora nordhavsräkor) Tabasco med chipotlesmak smör Sås 1 dl Jack ...
Läs mer...
Läs mer...
Grillad halloumi med kapris
Det här behöver du (4 port): 1 st Halloumi 2 msk vetemjöl 2 msk olivoja Dressing: Saft av en pressad ...
Läs mer...
Läs mer...
Guacamole med morötter och selleri
Det här behöver du: 2 dl creme fraiche 2-3 mogna avocados 1-2 msk pressad lime 2-3 msk finhackad gul lök ...
Läs mer...
Läs mer...
Gubbröra på rökt lax med brynt smör
Det här behöver du (6 portioner): 50 g smör 120 g kallrökt lax i bit 2 kokta potatisar 2 hårdkokta ...
Läs mer...
Läs mer...
H
Heta räkor med grillad paprika
Det här behöver du (4 port): 1 kilo räkor med skal 4 st paprikor 4 st vitlöksklyftor 1 st chilefrukt ...
Läs mer...
Läs mer...
Heta snittar
Det här behöver du: Tortilla bröd Chipotlepaste, hot Riven ost Gör så här: Bred ett tortilla bröd med Chipotlepaste och ...
Läs mer...
Läs mer...
Honungsmarinerade oliver
Det här behöver du (4 port): 1 burk kalamataoliver 3 msk olivolja 1 tsk flytande honung 1 tsk balsamvinäger 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
I
Inbakad västerbottensost
Det här behöver du (4 port): 2 pkt fryst smördeg à 425 g 300 g västerbottenost 2 äggulor eller 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
Indonesisk morotssoppa
Det här behöver du (4 port): 2 stora morötter 1 stor potatis 1 gul lök 1 msk flytande margarin 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
Ingelas inlagda lax
Det här behöver du (4 port): 1 kg laxfilé med skinn Ingredienser till lag 1 och lag 2 (se nedan) ...
Läs mer...
Läs mer...
Inlagd sill med pepparrot och ingefära
Det här behöver du (6 portioner): 2 burkar urvattnad inläggningssill (à 420 g) ca 3 cm pepparrot ca 3 cm ...
Läs mer...
Läs mer...
Irenes laxpaj
Det här behöver du (4 port förrätt eller 6 port varmrätt): 2,5 dl vetemjöl 100 g smör 1 msk vatten ...
Läs mer...
Läs mer...
Italienska parmarullar
Det här behöver du (10 portioner, 40 stycken rullar): 7-8 dl Norrmejerier crème fraiche salt och peppar 40 skivor parmaskinka ...
Läs mer...
Läs mer...
J
Jagare (landgång)
Det här behöver du (8 pers): Vitt bröd, stora skivor som delas i lämplig storlek c:a: 8x20 cm Gravad lax, ...
Läs mer...
Läs mer...
Jamon Serrano med soltorkade tomater och oliver
Det här behöver du (10 personer): 10 st serranoskinka, skivor 2 st salladslökar 10 st minimajs 0,5 st gurka, skalad ...
Läs mer...
Läs mer...
Jokkmokkscrepes
Det här behöver du (5 port): Champinjoner, skivade 300g Smör 2msk Rödlök, hackad (1st stor) Vetemjöl 2 msk Grädde 1dl ...
Läs mer...
Läs mer...
Jordärtskocksoppa med ostflarn
Det här behöver du: 2 st schalottenlökar 3 dl vitt vin 500 g jordärtskockor 1 msk smör 4 dl grädde ...
Läs mer...
Läs mer...
Jordärtskockssoppa med parmachips
Det här behöver du (4 port): 500 gr jordärtskockor 3 potatisar 2 vitlöksklyftor 1 msk smör 1 ½ dl vitt ...
Läs mer...
Läs mer...
K
Kalamataoliver med bacon
Det här behöver du (4 port): Gröna och svarta Kalamataoliver med kärnan kvar. Några skivor bacon Gör så här: Linda ...
Läs mer...
Läs mer...
Kantarellsoppa med oststänger
Det här behöver du (4 portioner): 8 dl färska kantareller 2 schalottenlökar 2 msk smör 4 dl vatten 1,5 msk ...
Läs mer...
Läs mer...
Koko sabzi (persisk omelett)
Det här behöver du (6 personer): 2 - 3 vitlöksklyftor 2 dl persilja 2 dl dill 2 dl koriander 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Köksceremonimästaren på röken
Saltlag: 1 dl salt 10 dl vatten Rör om till saltet lösts upp. Lägg i fiskfiléerna (se tid nedan). Låt ...
Läs mer...
Läs mer...
Köksceremonimästarens gravade strömming
Det här behöver du (10 port): 1 kg strömming, så färsk som möjligt Lag: 2 dl strösocker 1 dl salt ...
Läs mer...
Läs mer...
Kokt vit sparris med Hollandaisesås
Det här behöver du (4 portioner): 12 tjocka vita sparrisar (eller gröna om du inte ids skala) 0,5 tsk salt ...
Läs mer...
Läs mer...
Korvsoppa
Det här behöver du: 700-800 gr Falukorv 10 st medelstora rund potatisar 2-3 morötter 1 st palsternacka 2 st gula ...
Läs mer...
Läs mer...
Kräft- och tomatströmming
Det här behöver du (4 port): Underbar på en skiva rågbröd med finhackad rödlök, plus öl och brännvin. Kan göras ...
Läs mer...
Läs mer...
Kräftsoppa
Det här behöver du (6 port): 2 msk smör 2 stora morötter 2 msk vetemjöl 1 lit vatten 2 fiskbuljongtärningar ...
Läs mer...
Läs mer...
Kryddsill med ingefära, lime och fänkål
Det här behöver du (6-8 port): 1 kg strömmingsflundror 2 rödlökar 1 fänkål 1 knippe dill 1 bit ingefära 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
Kycklingleverpastej
Det här behöver du: 300 g kycklinglever 1 ägg 2 dl vispgrädde 1 msk mjukt smör 1 1/2 msk ströbröd ...
Läs mer...
Läs mer...
Kycklingvingar utan MOTSTÅND
Det här behöver du (4 pers ): 800 g kycklingvingar 4 vitlöksklyftor 1 röd spansk chilli 3 msk flytande honung ...
Läs mer...
Läs mer...
L
Lappgravad röding i tunnbrödstorn
Det här behöver du (6 port): Mjukt tunnbröd 2 filéer lappgravad röding 1 dl Créme Fraiche 1 dl majonäs 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Laxrullar med pepparrot
Det här behöver du (5 st): 25 g färskost 0,5 msk riven pepparrot eller 1 msk pepparrotsvisp 1 väldigt liten ...
Läs mer...
Läs mer...
Laxsnacks
Det här behöver du (6 personer): 12-18 tunna laxskivor (5-7 mm) skurna rakt ner genom laxen på ett smörpapper. 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Ljummen sallad på rostad palsternacka
Det här behöver du (4 port): 5 palsternackor, ca 600 g Saften av 1/2 citron 1 msk honung 2 msk ...
Läs mer...
Läs mer...
Lobster roll
Det här behöver du (4 port): 2,25 dl vetemjöl special 1 tsk bakpulver 2 tsk schalottenlökfond 1 st stort ägg ...
Läs mer...
Läs mer...
Löjromsmousse
Det här behöver du (4 port):
0,5 dl crème fraîche
150 gr philadelphiaost 50 gr löjrom Rivet skal (endast det ...
Läs mer...
Läs mer...
Löjromstoast
Det här behöver du (4 port): 50 g löjrom 6 tunna skivor formfranska 1 msk smör 1 dl vispgrädde 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
Löksoppa med ädelost
Det här behöver du (4 port): 1 vitlöksklyfta 25 g smör 450 g gul lök 2 dl torrt vitt vin ...
Läs mer...
Läs mer...
Lysholms Liniesill
Det här behöver du (4 port): 200 g matjesillfiléer 2 dl crème fraiche 0,5 tsk stött kummin 2 msk hackad dill ...
Läs mer...
Läs mer...
M
Majskolv med jalapeño/limesmör och krispig topping
Det här behöver du (4 port): 4 färska majskolvar salt 2 msk smör Jalapeño- och limesmör finrivet skal av 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
Mandelpotatissoppa med västerbottensost och räkor
Det här behöver du (8 port): 500 g mandelpotatis 1 st gul lök 2 st vitlöksklyfta 1 msk Smör 3 ...
Läs mer...
Läs mer...
Mannerströms kräftströmming
Det här behöver du (4 port): 16–20 strömmingsflundror 1 dl tomatpuré 2 dl ansjovisspad 1 rågad tsk stött dillfrö 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
Marinerad paprika med kronärtskockor och sardeller
Det här behöver du (6 portioner): 6 röda,orange eller gula paprikor 12 kronärtskocksbottnar i olja, avrunna 24 sardellfiléer i olja, ...
Läs mer...
Läs mer...
Marinerad scampi på smakfylld bädd
Denna rätt är en del av menyn den 13 april 2013: Cibi condimentum est fames (hungern är den bästa kryddan) - ...
Läs mer...
Läs mer...
Matjessill, kavringssmul och brynt smörkräm
Det här behöver du (12 portioner): Kavringssmul 4 skivor kavring 5 msk smör Brynt smörkräm 50 g smör 2 dl ...
Läs mer...
Läs mer...
Matjessillcocktail
Det här behöver du (4 port): 2-3 matjessillfiléer 4 hårdkokta ägg 1 syrligt äpple 1 rödlök 0,5 knippe gräslök 0,5 knippe dill 2 msk riven pepparrot 3 msk ...
Läs mer...
Läs mer...
Meny den 16 augusti valåret 2014 – Det dukade (brännvins)bordet.
Tillagad av: I bastun: Vivörens ölkorv. Brännvinsbordet: Poröst smör med pepparrot. Västerbottensost, Prästost, Kryddost och Gräddost. Matjessill. Rökt makrill. Rökt sik. Rökt strömming. Gravad lax ...
Läs mer...
Läs mer...
Mexikansk räkceviche
Det här behöver du (4 personer): 450 g räkor, skalade och rensade 2,5 dl citronjuice 1 (300 g) gurka ½ ...
Läs mer...
Läs mer...
Monicas limegravade lax
Det här behöver du: 1 kg lax 4 msk grovsalt 3 msk honung 1 msk grovstött svartpeppar 1 - 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Mor Ellis sparrissoppa
Det här behöver du (8 port): Fyra burkar sparris á 200g 2 dl vispgrädde 1 grönsaksbuljongtärning 2 tsk honung 0,5 ...
Läs mer...
Läs mer...
Mor Ingas Ansjoviskokotter
Kokott är en gammal beteckning för "sällskapsdam" (se även: demimond, kurtisan). Denna rätt är en del av menyn den 9 mars 2013 ...
Läs mer...
Läs mer...
Morotssoppa
Det här behöver du (6 port): 500 gr morötter 1,5 liter vatten 2 st buljongtärningar 2 st klyftor vitlök ...
Läs mer...
Läs mer...
Morotssoppa med basilika och apelsin
Det här behöver du (4 port): 50 g rotselleri 1 gul lök 1 klyfta vitlök 1 fänkål 600 g morötter ...
Läs mer...
Läs mer...
Musselsoppa med chili
Det här behöver du (8 personer): 2 st finhackade schalottenlökar 4 st finhackade vitlöksklyftor 2 tsk finhackad röd chilifrukt (utan ...
Läs mer...
Läs mer...
N
Nachos med kyckling
Det här behöver du (4 port): 4 kycklingfiléer 2 dl grädde 4 msk parmesanost 1 burk creme fraiche med chilli ...
Läs mer...
Läs mer...
Neljän viljan puro
Det här behöver du (4 port): 4 dl Neljän viljan (fyra sädesslag) 8 dl vatten Salt Mjölk Blåbär Gör så ...
Läs mer...
Läs mer...
New York Nachos
Det här behöver du (35 st): 1 mango 500 g räkor, med skal (200 g skalade) 1 röd spansk pepparfrukt ...
Läs mer...
Läs mer...
Norsk fisksoppa
Det här behöver du (10 port): 300 gr laxfilé 200 gr torskfilé 1 l fiskbuljong 3 msk vetemjöl 2 dl ...
Läs mer...
Läs mer...
O
Omelette au jambon
Det här behöver du (4 port): 8 ägg 8 msk vatten salt peppar smör/margarin bayonneskinka röd lök Gör så här: ...
Läs mer...
Läs mer...
Orange laxsoppa
Det här behöver du (4 port): 400 g laxfilé 1 st lök 1 st orange paprika 1 liten fänkål 1-2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Orerarens skinksnackisar
Det här behöver du: Kallrökt skinka i tunna skivor (så mycket som behövs) Gör så här: Sätt ugnen på ca ...
Läs mer...
Läs mer...
Ost- och broccolisoppa
Det här behöver du (4-6 port): 500 gr broccoli 8 dl vatten 0,5 tsk salt 1,5 hönsbuljongtärning 225 gr mjukost ...
Läs mer...
Läs mer...
P
Paltmuffins med lyxiga tillbehör
Det här behöver du (12 st): 600 g potatis 1,5 msk kornmjöl 2 msk vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 krm ...
Läs mer...
Läs mer...
Pannacotta med sill
Det här behöver du (8 port): 3 st gelatinblad 420 g 5-minuterssill 2,5 dl mellangrädde 0,5 tsk salt 1 krm svartpeppar 3 msk ...
Läs mer...
Läs mer...
Pannkakor
Det här behöver du (4 port): 2,5 dl vetemjöl 0,5 tsk salt 6 dl mjölk 3 st ägg 0,5 dl ...
Läs mer...
Läs mer...
Papas Arrugadas (saltkokt potatis)
Det här behöver du (4 personer): 1 kg potatis(ar), små, t ex Princess 3,5 dl salt 1,5 l vatten Mojo: ...
Läs mer...
Läs mer...
Pappa Yngves fiskpudding
Det här behöver du (4 port): 4 portioner kokt ris 300 gr vit fisk 2 tsk salt 0,5 krm vitpeppar ...
Läs mer...
Läs mer...
Parmesanbakade grönsaker
Det här behöver du (4 port): 1 zucchini, skivad 1 röd paprika, skivad 4 tomater, skivade 1 gul lök, skivad ...
Läs mer...
Läs mer...
Pepparsoppa från Liberia
Liberia är Afrikas äldsta republik och dess näst äldsta självständiga stat efter Etiopien. Det här behöver du: 2 l vatten ...
Läs mer...
Läs mer...
Per Morbergs sparrissoppa
Det här behöver du (4 port): 500 g grön sparris 5 st schalottenlökar 5 dl vispgrädde 5 dl kycklingbuljong 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
Pimientos con nata (paprika med grädde)
De här berhöver du (4 port): 4 röda paprikor 2 dl crème fraîche eller visgrädde cayennepeppar salt socker Gör så ...
Läs mer...
Läs mer...
Piroska (ungersk sillunch)
Det här behöver du (4 port): 4 Stora eller 8 små matjessillfileer 2 Stora röda paprikor 2-4 st rödlökar 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Pizza Bianco
Det här behöver du: Pizzadeg/Smördeg Fyllning: Valfri (obs ej tomatsås) Ost Topping : Valfri Oregano Gör så här: Sätt ugnen ...
Läs mer...
Läs mer...
Pizza med lime- och ingefärsmarinerade räkor + massa koriander, mynta och granatäpple
Det här behöver du: 500 g räkor, tinade 1 lime, skal & saft 2 msk riven färsk ingefära ca 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Pizzaladière
Provencalsk pizzavariant som drinktilltugg. En suverän förrätt och ett drinktilltugg som heter duga. Denna provencalska pizzavariant kan dessutom förberedas i ...
Läs mer...
Läs mer...
Potatisshots med löjromstortilla
Det här behöver du (10 port): Potatisshots 2 mandelpotatisar 5 dl strimlad salladslök 5 dl hönsbuljong 2 dl färsk körvel ...
Läs mer...
Läs mer...
Prosciutto con chèvre
Det här behöver du (2 port): 4 skivor prosciutto 100 g chèvre blandade små salladsblad Crema di Balsamico olivolja till ...
Läs mer...
Läs mer...
R
Räkcocktail
Det här behöver du (4 port): 250 gr skalade räkor 100 g majonnäs 0,5 dl vispgrädde 1 msk tomatpuré 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
Räkcocktail anno 1778
Det här behöver du (4 pers): ca 400 g räkor med skal eller ca 150 g rensade Sås: 5 msk ...
Läs mer...
Läs mer...
Räkcocktail anno 1978
Det här behöver du (4 port): Ca 400 gr räkor med skal eller ca 150 g rensade Sås: 5 msk ...
Läs mer...
Läs mer...
Räkcocktail med granatäpple
Det här behöver du (4 personer): 500 g räkor med skal, gärna färska 1 granatäpple 0,5 gurka 2 salladslökar 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
Räkor med avocado och senapssås
Det här behöver du (6 port): 500 g tigerräkor Olivolja till grillning Sås 1 stor avokado 2 msk citronsaft 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Räksallad i filodegskorg
Det här behöver du (4 personer): 1 kg oskalade räkor 1 st filodegsförpackning (ca: 250 gr) Romsås: 1 dl olivolja 0,1 ...
Läs mer...
Läs mer...
Räksoppa
Det här behöver du (4 personer): 600 gram oskalade räkor 1-2 msk smör 1 gul lök en liten bit rotselleri ...
Läs mer...
Läs mer...
Rekesuppe
Det här behöver du (4 portioner): 600 gram oskalade räkor 1-2 msk smör 1 gul lök en liten bit rotselleri ...
Läs mer...
Läs mer...
Renstek eller rökt lax med pepparrotsgrädde
Det här behöver du: Skivad renstek / Rökt lax i tillräcklig mängd Grädde Pepparrot på tub Gör så här: Vispa ...
Läs mer...
Läs mer...
Rimmad oxbringa med syltad svamp och äpple
Det här behöver du (10-15 portioner): 500 g kokt, rimmad oxbringa, tunt skivad 1 aromaäpple eller 2 ingrid marie 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
Risotto perfetto
Risotto. Denna italienska dröm som missuppfattas av så många. Faktum är att den varken är krånglig eller tar lång tid ...
Läs mer...
Läs mer...
Rödbetsoppa med Chèvrecrème
Det här behöver du (4 pers): 500 g rödbetor 2 gula lökar 1 vitlöksklyfta 2 msk smör 1 liter vatten ...
Läs mer...
Läs mer...
Rökt lax med fänkål och jordgubbar
Det här behöver du (4 port): 200 g kallrökt lax i skivor 1 stor fänkål 250 g jordgubbar 50 g ...
Läs mer...
Läs mer...
Rökt strömming på Köksceremonimästarens vis
Det här behöver du: Tillräckligt mycket strömming Salt Alspån Enris Saltlag: 1 l vatten och 1 dl salt utan jod ...
Läs mer...
Läs mer...
S
Sallad med melon
Det här behöver du (4 port):
2 tomater skuren i valfri form 1 gurka skuren i valfri form 0,5 honungsmelon ...
Läs mer...
Läs mer...
Saltad rättika
Det här behöver du: 1 liten kruka, cirka 2 liter 2-3 rättikor 1 dl grovsalt vatten Efterkryddning: 1 tsk kummin, ...
Läs mer...
Läs mer...
Samosas
Det här behöver du (24 st): 250 g filodeg smör & rapsolja Fyllning: 1 hackad gul lök 3 msk tikka ...
Läs mer...
Läs mer...
Sashimi på gravlax
Det här behöver du (8 munsbitar): 200 gr gravad lax i bit 0,5 dl gari 2 msk majonnäs 2 msk ...
Läs mer...
Läs mer...
Sillsurprise i glas med kavring
Det här behöver du (6 stycken): 1 burk matjessill 1 dl creme fraiche 1/2 röd lök 1/2 rött äpple 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Sinica
Det här behöver du (4 port): 300 g Keso, riven 300 g Goudaost, riven 300 g Västerbottensost 3 st ägg ...
Läs mer...
Läs mer...
Sjaunjagravat reninnanlår med pepparrotscrèmefraîche
Det här behäver du: Sjaunjagravat reninnanlår i tillräcklig mängd Salladsblad så det räcker Lagom mycket crème fraîche Lite riven pepparrot ...
Läs mer...
Läs mer...
Skummig svampsoppa med ostcrème på Västerbottensost
Det här behöver du (4 portioner): Ostcréme 2 dl Västerbottensost®, riven0,75 dl crème fraicheEn nypa salt Svampsoppa 1 schalottenlök, finhackad2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Små förbannade pitepaltar
Det här behöver du (4 pers): 1 kg mandelpotatis 200 gr rimmat sidfläsk 1 dl kornmjöl 2 dl vetemjöl Salt ...
Läs mer...
Läs mer...
Sojamarinerad lax med apelsinsmörsås
Det här behöver du (6 port): Marinad: 6 msk japansk soja 1,5 tsk sambal oelek 3 krm chilepeppar Sås: 3 ...
Läs mer...
Läs mer...
Solöga
Det här behöver du (4 port): 16 st ansjovisfiléer 4 msk kapris 80 gram finhackad ättiksgurka (1 1/2 msk) 12 msk ...
Läs mer...
Läs mer...
Sotare
Det här behöver du (4 port): 3 msk salt 1 kg strömming, hel olja Gör så här: Rensa strömmingen men ...
Läs mer...
Läs mer...
Sparrisknyten med bacon
Det här behöver du (4 port): 250 g grön sparris 100 gr bacon 4 msk riven Västerbottensost Gör så här: Koka ...
Läs mer...
Läs mer...
Stekt sparris med gremolata
Det här behöver du (4 port): 1 knippe grön sparris 1 msk olivolja 1 msk vinäger Färskostspread: 100 g färskost ...
Läs mer...
Läs mer...
Stekta kalamataoliver med lök
Det här behöver du (4 port): 250 g Kalamataoliver 1 stor gul lök i tunna skivor 1 tsk oregano 0,5 ...
Läs mer...
Läs mer...
Styvmorssnurror
Denna rätt är en del av menyn den 9 mars 2013 - Dagen efter (dagen före) - tillagad av Ankaret, Vivören ...
Läs mer...
Läs mer...
Svågerns tokiga entré
Lägg på vars och ens tallrik (dubbel mängd på Vikings): Kallrökt lax i tunna skivor som tärnats. En rejäl klick ...
Läs mer...
Läs mer...
Syrlig räkceviche från Peru
Peru är en stat i västra Sydamerika vid Stilla havet. Landet gränsar till Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia och Ecuador. Ceviche ...
Läs mer...
Läs mer...
T
Tapenade
Oliverna är självklara och finns i alla tänkbara varianter. Tapenade köper du enkelt på burk, men den blir betydligt godare ...
Läs mer...
Läs mer...
Tarte flambée med rökt lax och gräslöksgremolata
Det här behöver du: 1 färdig pizzadeg 1 dl crème fraiche 2-3 dl riven Västerbottensost 150-200 g kallrökt lax i ...
Läs mer...
Läs mer...
Thai Ninon
Det här behöver du (4 port): 2,5 dl vatten 2,5 dl mjölk 0,5 dl kokosmjölk 1 dl grädde 1 st ...
Läs mer...
Läs mer...
Tigerräkor med ostronsås
Det här behöver du (4 port): 1 kg stora (tiger)räkor 1 bit ingefära, stor som en tumme ungefär 2 vitlöksklyftor ...
Läs mer...
Läs mer...
TinTins chilisill
Det här behöver du (4 port): 1 pkt 5-minuterssill (à 420 g) 2 dl crème fraiche 1 vitlöksklyfta 1 tsk sambal ...
Läs mer...
Läs mer...
Tomatsoppa från Sandön
Ingredients: 2 carrots 2 sticks of celery 2 medium onions 2 cloves of garlic olive oil 2 organic chicken or ...
Läs mer...
Läs mer...
Tomatssoppa
Det här behöver du (4 port): 0,5 kg tomater 1 medelstor morot 1 klyfta vitlök 1 liten gul lök sirap ...
Läs mer...
Läs mer...
Tonfiskfyllda ägg
Det här behöver du (4 personer): 4 st ägg 1 burk tonfisk, liten 2-3 msk majonnäs chilisås, (av ketchuptyp) tabasco ...
Läs mer...
Läs mer...
Tortilla med vitlöksräkor
Det här behöver du (4 personer): 8 st potatisar, fasta 1 st lök, stor, gul 2 msk olivolja 1,5 tsk ...
Läs mer...
Läs mer...
Triangulerad potatissoppa
Det här behöver du (12 port): 3 klyftad gul lök 6 skivade vitlöksklyftor 3 msk olivolja 2400 g skalad tärnad ...
Läs mer...
Läs mer...
U
Ugnsbakad tortilla
Det här behöver du (48 bitar): Olivolja 1 stor vitlöksklyfta, pressad 4 salladslökar, de vita och gröna delarna, finhackade 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
Ugnsbakade körsbärstomater
Det här behöver du (4 personer): 15 st körsbärstomater, gula 15 st körsbärstomater, gula Marinad 1 dl vinäger, balsamico, mörk ...
Läs mer...
Läs mer...
V
Varm Skagensmörgås med Laxromsnaps
Det här behöver du (5 pers): 500 gram räkor 2,5 dl crème fraîche 1 dl majonnäs 2 krm curry, gul ...
Läs mer...
Läs mer...
Västerbottenpaj
Det här behöver du: Pajdeg: 100 g smör 100 g vetemjöl 2 msk kallt vatten Fyllning: 200 g västerbottensost, grovriven ...
Läs mer...
Läs mer...
Västerbottensomelett med löjrom
Det här behöver du (4 port.): 1 st gul lök 1 msk smör 3 st ägg 2 msk vatten 1 krm salt 0,25 krm svartpeppar 2 ...
Läs mer...
Läs mer...
Västerbottensost med äppelchutney
Det här behöver du (8 port): Västerbottensost 300 g Granny Smith-äpplen 1 dl socker 2 dl vatten 0,5 dl citronsaft ...
Läs mer...
Läs mer...
Västerbottenssill
Det här behöver du: 420 g inläggningssill 1 dl majonnäs 1 dl matlagningsyoghurt 1,5 dl västerbottenost 1 vitlök 1 msk ...
Läs mer...
Läs mer...
Vikings citronsill
Det här behöver du: 2 burkar inläggningssill (420g vardera) 2 medelstora gula lökar 2 små purjolökar 2 knippen dill Inläggning: ...
Läs mer...
Läs mer...
Vikings julsillar
Viking har äntligen beslutat att anförtro föreningen de mytomspunna Tistersö-recepten - en samling kulinariska excesser, överförda genom muntlig tradition från ...
Läs mer...
Läs mer...
Vitlökstomater
Det här behöver du (6 port): 8 mogna tomater 3 timjankvistar och några till garnering 12 vitlöksklyftor, oskalade 0,5 dl ...
Läs mer...
Läs mer...
Vivörens barsallad (eller var det salladsbar?)
Det här behöver du: 2 dl creme fraichè, gärna med vitlökssmak 3 msk majonnäs 1 dl hårt vispad grädde 1 ...
Läs mer...
Läs mer...
Vivörens feta grekiska sallad
Det här behöver du (4-5 port): 6 st kokta medelstora mandelpotatisar, skurna i lagoma tärningar 1 hårdkokt ägg, hackat 0,5 ...
Läs mer...
Läs mer...
Vivörens hottade räkor på vitlöksbröd
Hottade räkor på vitlöksbröd (6 personer) 3 hg skalade räkor Marinad över natten 2 dl créme fraiche 1 msk purjolök ...
Läs mer...
Läs mer...
Vivörens ölkorv
Det här behöver du: 500g nötkött (innanlår, typ) 120g bacon 250g leverpastej 1 st ägg 2 msk potatismjöl 2 tsk ...
Läs mer...
Läs mer...
VOLTaire i Tomatsoppan
Det här behöver du (4 pers ): 1 burk krossade tomater 1 grönsaks buljongtärning 1 gul lök 1-2 klyfta vitlök ...
Läs mer...
Läs mer...
W
Wilmas linssoppa
Det här behöver du (12 portioner): 8 gula lökar 8 potatisar 16 vitlöksklyftor 12 dl röda linser 8 grönsaksbuljongtärningar 3,5 ...
Läs mer...
Läs mer...
Ö
Ölsupa
Det här behöver du (4 personer): 1 l oskummad mjölk (eller 9 dl standardmjölk + 1 dl vispgrädde) 2,5 dl ...
Läs mer...
Läs mer...