• Start
  • Nyhetsarkivet
    • Bertils kalender
    • Bertils nyhetsbrev
  • Notabelt
    • Noteringar 2020-
    • Noteringar 2010-2019
    • Noteringar 2000-2009
    • Noteringar 1994-1999
  • Kokboken
    • Menyer
    • Bertils bästa
    • Förrätter & soppor
    • Huvudrätter
    • Efterrätter & godis
    • Såser & tillbehör
    • Drycker
    • Ölrecept (bryggning)
    • Alla recept
  • Om oss
    • Stadgarna
      • Stadgeskolan
    • Med lemmar
      • Kocklag 1
      • Kocklag 2
      • Kocklag 3
      • Kocklag 4
      • Kocklag 5
      • Brygglagen
      • Blod, svett och dårar
    • Öl & ölbryggning
    • Glam & stoj
      • Bertils musik
    • Integritetspolicy: Hur vi behandlar personuppgifter
  • Om Bertil
    • Hemma hos Bertil
    • Berättelsen om Bertil
    • Medlemsregistret
    • Vimmelbilder

Bertil Brew's News.

- ett magasin om öl, mat, glam & stoj.

Du är här: Hem / Våra recept / Förrätter & soppor

Förrätter & soppor

Print Friendly, PDF & Email
  • All
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • Ö
A

Amerikansk (falsk) hummersoppa

Det här behöver du (8 port): 2 st stora morötter 2 brk fiskbullar i hummersås 4 msk idealmjöl 1,5 l ...
Läs mer...

Ansjovissvepta oliver

Det här behöver du: Ansjovisfiléer i olja Pimentofyllda gröna oliver Tandpetare Gör så här:  Dela ansjovisfiléerna på längden. Svep en ...
Läs mer...

Apelsinsoppa från främre orienten

Det här behöver du (4 port): 2 msk potatismjöl 4 dl vatten 6 dl pressad apelsin, eller 6 dl ej ...
Läs mer...

Asienkryddad räktoast

Det här behöver du (12 förrätter eller 24 små toast): 12 skivor vitt formbröd Smör till stekning 1 kg färska ...
Läs mer...
B

Bacon och spenatfyllda crêpes

Det här behöver du (4 port): 2 pkt bacon á 140g 1 pkt bladspenat á 250g (fryst) 2 ½ dl ...
Läs mer...

Benjamingravad Perca fluviatilis

Det här behöver du: Perca fluviatilis Allium porrum Anethum graveolens Petroselinum crispum Gin Saccharum officinarum NaCl Piper nigrum Citrus Kavring ...
Läs mer...

Bertils ärtsoppa

Det här behöver du (6 port): 500 g torkade gula ärtor 400 g rimmat sidfläsk (eller hälften rökt fläsk) Ett ...
Läs mer...

Bertils gubbröra

Det här behöver du (4-6 port): 4 st ägg, hårdkokta 70 gram ansjovis, finhackad 2 msk rödlök, finhackad 2 msk ...
Läs mer...

Bertils nubbesill

Det här behöver du (10-12 pers): 4 burkar matjesill (ca 500 g) 15 medelstora potatisar 1 rödlök 2 purjolökar 1 ...
Läs mer...

Bertils snittar

Det här behöver du: Mjukt tunnbröd Ägg Rökt renkött Pepparrotskräm Creme fraiche Majonnäs Gräslök Räkor Gör så här: Koka äggen ...
Läs mer...

Bifftomater med kryddfärs

Det här behöver du (4 port): 4 bifftomater 400 g köttfärs, helst kalvfärs 2 morötter 4 champinjoner 1 dl kesella 2 ...
Läs mer...

Blinier med lax

Det här behöver du: Bovetemjöl 7,5 dl Vetemjöl 7,5 dl Mjölk 15,0 dl Gräddfil 3,8 dl Ägg 7,5 styck Jäst ...
Läs mer...

Blinier med pålägg (Блинер с начинкой)

Det här behöver du: Blinier 5 dl mjölk (ca 37°) 0,5 förp jäst, knappt 2 dl vetemjöl 2 dl bovetemjöl ...
Läs mer...

Blodpannkaka med messmörsås och rårörda bär

Det här behöver du (som huvudrätt, ca 4 personer eller som förrätt, ca 8 personer): Blodpannkaka 3 dl renblod, alt. grisblod ...
Läs mer...

Bönsoppa med rostad paprika

Rostad paprika ger denna soppa vacker färg och mycket god smak. Chilefrukterna bidrar med hetta. Det här behöver du (4 ...
Läs mer...

Bourgognesill

Det här behöver du: 4 stora urvattnade sillfiléer 1 strimlad rödlök Marinad: 1 dl farinsocker 0,5 dl vatten 1 dl ...
Läs mer...

Brännösill

Det här behöver du: 0,6 kg sillfiléer urvattnade 1 l vatten 2 dl ättikssprit 1,5 dl grovsalt 0,5 dl socker ...
Läs mer...

Branteviks kryddströmming

Det här behöver du (6-8 port): 1 kg strömming Första marinaden:  2 dl ättiksprit 6 dl vatten 3 tsk salt Torrmarinad: ...
Läs mer...

Broccolisoppa med timjandressad ädelost

Det här behöver du (4 port): 250 g broccoli 0,5 purjolök 2 vitlöksklyftor Matolja 7 dl höns- eller grönsaksbuljong 2 ...
Läs mer...

Bruschetta med salami

Det här behöver du: 1 st baguette 1 dl olivolja 5 st vitlöksklyftor 1 nypa(or) örtsalt, efter smak 250 gram ...
Läs mer...

Bruschetta med tomat (pan de tomate)

Det här behöver du: 1 st baguette 1 dl olivolja 5 st vitlöksklyftor 1 nypa(or) örtsalt, efter smak 4 st ...
Läs mer...
C

Caponata

Det här behöver du (6 portioner): 4 auberginer, skurna i munsbitar 2 msk olivolja 1 lök, hackad 2 selleristjälkar, skivade ...
Läs mer...

Ceremonimästarens gingravade lax

Det här behöver du (6 port): ca 1 kg lax 5 msk jodfri salt 3 msk socker 2 tsk grovmalen ...
Läs mer...

Cirkulära äpplen

Trigonometriska ettan är ett trigonometriskt samband som erhålls om Pythagoras sats tillämpas på enhetscirkeln. Det här behöver du (12 port): ...
Läs mer...

Creme du Barry

Madame du Barry var älskarinna åt den franske kungen Ludvig XIV, och blomkålssoppan hon gett namn åt är en läckerhet. Denna ...
Läs mer...

Crème Ninon

Det här behöver du (4 port): 3 dl gröna ärter (frysta 1 st hackad gul lök 2 msk smör 1 ...
Läs mer...

Crêpes

Det här behöver du (8 crêpes): 2 dl vetemjöl 1 dl vatten 2 dl mjölk 2 ägg Gör så här: ...
Läs mer...

Crêpes med kycklingfyllning

Det här behöver du (4 port): Fyllning: 250 g grillad salladskyckling, finns i frysdisken 0,5 äpple 1 dl crème fraiche ...
Läs mer...

Crêpes med räkfyllning

Det här behöver du (4 port): Fyllning: 600 g räkor med skal 200 g kyld hollandaisesås i burk 0,5 dl ...
Läs mer...

Croque Monsieur

En klassiker i det franska köket med sin smakkombination av dijonsenap, ost och skinka. Perfekta mackan helt enkelt! Servera gärna ...
Läs mer...
D

Danskt smörrebröd

Det här behöver du (12-14 personer): Kavring Ruccolasallad Grov leverpastej Små djävla salta gurkor delade på längden Knaperstekt bacon Smör, ...
Läs mer...

Dijon- och kaprissill

Det här behöver du (4 port): 420 g 5-minuterssill 0,5 st gula lökar 55 g kapris 1,5 msk dijonsenap 2 ...
Läs mer...

Djävulsmusslor Roquefort

Det här behöver du (8 port): 2 kg blåmusslor 150 gram roquefortost 3 gula lökar 3 vitlöksklyftor 6 msk olivolja ...
Läs mer...

Dubbel laxsoppa

Det här behöver du (4 port): 1 laxrens 400 gr färsk lax 100 gr rökt lax 2-3 lagerblad 10 hela ...
Läs mer...
E

Endiver med räkor och lax

Det här behöver du:  2-3 hg räkor 1 hg gravad lax 1 ägg hårdkokt 2 msk majonäs 1 msk honung ...
Läs mer...
F

Feta med olivolja och oregano

Det här behöver du (4 port): Fetaost Olivolja Torkad oregano Gör så här: Skiva fårosten och häll över lite olivolja ...
Läs mer...

Fick du fikon?

Det här behöver du: En bit melon, en skiva lufttorkad skinka och en kvist färsk grön krydda Lite gravad lax ...
Läs mer...

Finsk laxsoppa

Det här behöver du (12-14 personer): ca 1,3 kg laxsida Laxrens 1 stor gul lök 2 st lagerblad 1,5 liter ...
Läs mer...

Flamberad fläskpannkaka med jalapenó

Det här behöver du: Ägg Mjölk Vetemjöl Salt Rimmat sidfläsk Smör Whisky Gör så här: Stek fläsket i smör i ...
Läs mer...

Flamberade räkor med limesmörtoppat rågbröd

Det här behöver du (10 personer): 1 kg färska räkor 7 st vitlöksklyfta, finhackade 7 tsk röd spansk pepparfrukt, finhackad ...
Läs mer...

Fransk senapssill

Det här behöver du (4 port): 420 g 5-minuterssill 2 dl gräddfil 1 msk dijonsenap 1 st pressad vitlöksklyfta Gör ...
Läs mer...

Fruns filopaj med skinka och tomat

Det här behöver du (8 st): Av den tunna filodegen blir det krispigt goda små pajer som är bakade i ...
Läs mer...

Fumadorens Crème Ninon med pepparrotsgrädde

Det här behöver du (4-6 personer): 2 schalottenlökar smör & neutral olja 1 dl + ca 1 dl mousserande vin, ...
Läs mer...

Fumadorskans matjessill med rödlök och kapris

Det här behöver du (6 port): 600 g matjessill (ca 8 st) Lag: 2 dl ättikssprit 12% 2 dl vatten 1 ...
Läs mer...

Fumadorskans rökta (såklart) laxpaté

Det här behöver du (10 port): 0,5 kg laxfilé 50 g rökt lax 2 st ägg 4 dl vispgrädde 2 ...
Läs mer...
G

Gamberetto con bruschetta

Det här behöver du (4 port): 1 kg stora räkor 350 gr fänkål 2 små gula lökar 2 klyftor vitlök ...
Läs mer...

Garides saganaki (gratinerade räkor i tomatsås)

Det här behöver du (4 port): 1 kg stora räkor 150 g saganakiost 1 dl olivolja 6 mogna tomater eller ...
Läs mer...

Gâteau au chèvre

Det här behöver du (8 port): 250 g getost 4 dl vispgrädde 1 msk klippt timjan 4 äggvitor 1 msk ...
Läs mer...

Gazpacho

Det här behöver du (6 personer): 500 g plommontomater 0,5 st gurka, skalad och grovhackad 1 st schalottenlök 1 st ...
Läs mer...

Glasmästarsill

 Glasmästarsill är en robust men välbalanserad klassiker som funnits på den nordiska silltaffeln mycket längre än någon kan minnas, förmodligen ...
Läs mer...

Gratinerad chèvre

Det här behöver du (4 port): 4 skivor ljust bröd smör till stekning 4 skivor chèvre, ca 1 cm 2 ...
Läs mer...

Gratinerade räkor med whiskeysås

Det här behöver du (4 port): 300 g stora amaebi (stora nordhavsräkor) Tabasco med chipotlesmak smör Sås 1 dl Jack ...
Läs mer...

Grillad halloumi med kapris

Det här behöver du (4 port): 1 st Halloumi 2 msk vetemjöl 2 msk olivoja Dressing: Saft av en pressad ...
Läs mer...

Guacamole med morötter och selleri

Det här behöver du: 2 dl creme fraiche 2-3 mogna avocados 1-2 msk pressad lime 2-3 msk finhackad gul lök ...
Läs mer...

Gubbröra på rökt lax med brynt smör

Det här behöver du (6 portioner): 50 g smör 120 g kallrökt lax i bit 2 kokta potatisar 2 hårdkokta ...
Läs mer...
H

Heta räkor med grillad paprika

Det här behöver du (4 port): 1 kilo räkor med skal 4 st paprikor 4 st vitlöksklyftor 1 st chilefrukt ...
Läs mer...

Heta snittar

Det här behöver du: Tortilla bröd Chipotlepaste, hot Riven ost Gör så här: Bred ett tortilla bröd med Chipotlepaste och ...
Läs mer...

Honungsmarinerade oliver

Det här behöver du (4 port): 1 burk kalamataoliver 3 msk olivolja 1 tsk flytande honung 1 tsk balsamvinäger 1 ...
Läs mer...
I

Inbakad västerbottensost

Det här behöver du (4 port): 2 pkt fryst smördeg à 425 g 300 g västerbottenost 2 äggulor eller 1 ...
Läs mer...

Indonesisk morotssoppa

Det här behöver du (4 port): 2 stora morötter 1 stor potatis 1 gul lök 1 msk flytande margarin 1 ...
Läs mer...

Ingelas inlagda lax

Det här behöver du (4 port): 1 kg laxfilé med skinn Ingredienser till lag 1 och lag 2 (se nedan) ...
Läs mer...

Inlagd sill med pepparrot och ingefära

Det här behöver du (6 portioner): 2 burkar urvattnad inläggningssill (à 420 g) ca 3 cm pepparrot ca 3 cm ...
Läs mer...

Irenes laxpaj

Det här behöver du (4 port förrätt eller 6 port varmrätt): 2,5 dl vetemjöl 100 g smör 1 msk vatten ...
Läs mer...

Italienska parmarullar

Det här behöver du (10 portioner, 40 stycken rullar): 7-8 dl Norrmejerier crème fraiche salt och peppar 40 skivor parmaskinka ...
Läs mer...
J

Jagare (landgång)

Det här behöver du (8 pers): Vitt bröd, stora skivor som delas i lämplig storlek c:a: 8x20 cm Gravad lax, ...
Läs mer...

Jamon Serrano med soltorkade tomater och oliver

Det här behöver du (10 personer): 10 st serranoskinka, skivor 2 st salladslökar 10 st minimajs 0,5 st gurka, skalad ...
Läs mer...

Jokkmokkscrepes

Det här behöver du (5 port): Champinjoner, skivade 300g Smör 2msk Rödlök, hackad (1st stor) Vetemjöl 2 msk Grädde 1dl ...
Läs mer...

Jordärtskocksoppa med ostflarn

Det här behöver du: 2 st schalottenlökar 3 dl vitt vin 500 g jordärtskockor 1 msk smör 4 dl grädde ...
Läs mer...

Jordärtskockssoppa med parmachips

Det här behöver du (4 port): 500 gr jordärtskockor 3 potatisar 2 vitlöksklyftor 1 msk smör 1 ½ dl vitt ...
Läs mer...
K

Kalamataoliver med bacon

Det här behöver du (4 port): Gröna och svarta Kalamataoliver med kärnan kvar. Några skivor bacon Gör så här: Linda ...
Läs mer...

Kantarellsoppa med oststänger

Det här behöver du (4 portioner): 8 dl färska kantareller 2 schalottenlökar 2 msk smör 4 dl vatten 1,5 msk ...
Läs mer...

Köksceremonimästaren på röken

Saltlag: 1 dl salt 10 dl vatten Rör om till saltet lösts upp. Lägg i fiskfiléerna (se tid nedan). Låt ...
Läs mer...

Köksceremonimästarens gravade strömming

Det här behöver du (10 port): 1 kg strömming, så färsk som möjligt Lag: 2 dl strösocker 1 dl salt ...
Läs mer...

Kokt vit sparris med Hollandaisesås

Det här behöver du (4 portioner): 12 tjocka vita sparrisar (eller gröna om du inte ids skala) 0,5 tsk salt ...
Läs mer...

Korvsoppa

Det här behöver du: 700-800 gr Falukorv 10 st medelstora rund potatisar 2-3 morötter 1 st palsternacka 2 st gula ...
Läs mer...

Kräft- och tomatströmming

Det här behöver du (4 port): Underbar på en skiva rågbröd med finhackad rödlök, plus öl och brännvin. Kan göras ...
Läs mer...

Kräftsoppa

Det här behöver du (6 port): 2 msk smör 2 stora morötter 2 msk vetemjöl 1 lit vatten 2 fiskbuljongtärningar ...
Läs mer...

Kryddsill med ingefära, lime och fänkål

Det här behöver du (6-8 port): 1 kg strömmingsflundror 2 rödlökar 1 fänkål 1 knippe dill 1 bit ingefära 1 ...
Läs mer...

Kycklingleverpastej

Det här behöver du: 300 g kycklinglever 1 ägg 2 dl vispgrädde 1 msk mjukt smör 1 1/2 msk ströbröd ...
Läs mer...

Kycklingvingar utan MOTSTÅND

Det här behöver du (4 pers ): 800 g kycklingvingar 4 vitlöksklyftor 1 röd spansk chilli 3 msk flytande honung ...
Läs mer...
L

Lappgravad röding i tunnbrödstorn

Det här behöver du (6 port): Mjukt tunnbröd 2 filéer lappgravad röding 1 dl Créme Fraiche 1 dl majonäs 2 ...
Läs mer...

Laxsnacks

Det här behöver du (6 personer): 12-18 tunna laxskivor (5-7 mm) skurna rakt ner genom laxen på ett smörpapper. 2 ...
Läs mer...

Ljummen sallad på rostad palsternacka

Det här behöver du (4 port): 5 palsternackor, ca 600 g Saften av 1/2 citron 1 msk honung 2 msk ...
Läs mer...

Lobster roll

Det här behöver du (4 port): 2,25 dl vetemjöl special 1 tsk bakpulver 2 tsk schalottenlökfond 1 st stort ägg ...
Läs mer...

Löjromsmousse

Det här behöver du (4 port): 
0,5 dl crème fraîche 
150 gr philadelphiaost 50 gr löjrom Rivet skal (endast det ...
Läs mer...

Löjromstoast

Det här behöver du (4 port): 50 g löjrom 6 tunna skivor formfranska 1 msk smör 1 dl vispgrädde 1 ...
Läs mer...

Löksoppa med ädelost

Det här behöver du (4 port): 1 vitlöksklyfta 25 g smör 450 g gul lök 2 dl torrt vitt vin ...
Läs mer...

Lysholms Liniesill

Det här behöver du (4 port): 200 g matjesillfiléer 2 dl crème fraiche 0,5 tsk stött kummin 2 msk hackad dill ...
Läs mer...
M

Majskolv med jalapeño/limesmör och krispig topping

Det här behöver du (4 port): 4 färska majskolvar salt 2 msk smör Jalapeño- och limesmör finrivet skal av 1 ...
Läs mer...

Mandelpotatissoppa med västerbottensost och räkor

Det här behöver du (8 port): 500 g mandelpotatis 1 st gul lök 2 st vitlöksklyfta 1 msk Smör 3 ...
Läs mer...

Mannerströms kräftströmming

Det här behöver du (4 port): 16–20 strömmingsflundror 1 dl tomatpuré 2 dl ansjovisspad 1 rågad tsk stött dillfrö 1 ...
Läs mer...

Marinerad paprika med kronärtskockor och sardeller

Det här behöver du (6 portioner): 6 röda,orange eller gula paprikor 12 kronärtskocksbottnar i olja, avrunna 24 sardellfiléer i olja, ...
Läs mer...

Marinerad scampi på smakfylld bädd

Denna rätt är en del av menyn den 13 april 2013:  Cibi condimentum est fames (hungern är den bästa kryddan) - ...
Läs mer...

Matjessill, kavringssmul och brynt smörkräm

Det här behöver du (12 portioner): Kavringssmul 4 skivor kavring 5 msk smör Brynt smörkräm 50 g smör 2 dl ...
Läs mer...

Matjessillcocktail

Det här behöver du (4 port): 2-3 matjessillfiléer 4 hårdkokta ägg 1 syrligt äpple 1 rödlök 0,5 knippe gräslök 0,5 knippe dill 2 msk riven pepparrot 3 msk ...
Läs mer...

Meny den 16 augusti valåret 2014 – Det dukade (brännvins)bordet.

Tillagad av: I bastun: Vivörens ölkorv. Brännvinsbordet: Poröst smör med pepparrot. Västerbottensost, Prästost, Kryddost och Gräddost. Matjessill. Rökt makrill. Rökt sik. Rökt strömming. Gravad lax ...
Läs mer...

Monicas limegravade lax

Det här behöver du: 1 kg lax 4 msk grovsalt 3 msk honung 1 msk grovstött svartpeppar 1 - 2 ...
Läs mer...

Mor Ellis sparrissoppa

Det här behöver du (8 port): Fyra burkar sparris á 200g 2 dl vispgrädde 1 grönsaksbuljongtärning 2 tsk honung 0,5 ...
Läs mer...

Mor Ingas Ansjoviskokotter

Kokott är en gammal beteckning för "sällskapsdam" (se även: demimond, kurtisan).  Denna rätt är en del av menyn den 9 mars 2013 ...
Läs mer...

Morotssoppa

Det här behöver du (6 port): 500 gr     morötter 1,5 liter    vatten 2 st          buljongtärningar 2 st          klyftor vitlök ...
Läs mer...

Morotssoppa med basilika och apelsin

Det här behöver du (4 port): 50 g rotselleri 1 gul lök 1 klyfta vitlök 1 fänkål 600 g morötter ...
Läs mer...
N

Nachos med kyckling

Det här behöver du (4 port): 4 kycklingfiléer 2 dl grädde 4 msk parmesanost 1 burk creme fraiche med chilli ...
Läs mer...

Neljän viljan puro

Det här behöver du (4 port): 4 dl Neljän viljan (fyra sädesslag) 8 dl vatten Salt Mjölk Blåbär Gör så ...
Läs mer...

New York Nachos

Det här behöver du (35 st): 1 mango 500 g räkor, med skal (200 g skalade) 1 röd spansk pepparfrukt ...
Läs mer...

Norsk fisksoppa

Det här behöver du (10 port): 300 gr laxfilé 200 gr torskfilé 1 l fiskbuljong 3 msk vetemjöl 2 dl ...
Läs mer...
O

Omelette au jambon

Det här behöver du (4 port): 8 ägg 8 msk vatten salt peppar smör/margarin bayonneskinka röd lök Gör så här: ...
Läs mer...

Orange laxsoppa

Det här behöver du (4 port): 400 g laxfilé 1 st lök 1 st orange paprika 1 liten fänkål 1-2 ...
Läs mer...

Orerarens skinksnackisar

Det här behöver du: Kallrökt skinka i tunna skivor (så mycket som behövs) Gör så här: Sätt ugnen på ca ...
Läs mer...

Ost- och broccolisoppa

Det här behöver du (4-6 port): 500 gr broccoli 8 dl vatten 0,5 tsk salt 1,5 hönsbuljongtärning 225 gr mjukost ...
Läs mer...
P

Paltmuffins med lyxiga tillbehör

Det här behöver du (12 st): 600 g potatis 1,5 msk kornmjöl 2 msk vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 krm ...
Läs mer...

Pannacotta med sill

Det här behöver du (8 port): 3 st gelatinblad 420 g 5-minuterssill 2,5 dl mellangrädde 0,5 tsk salt 1 krm svartpeppar 3 msk ...
Läs mer...

Pannkakor

Det här behöver du (4 port): 2,5 dl vetemjöl 0,5 tsk salt 6 dl mjölk 3 st ägg 0,5 dl ...
Läs mer...

Papas Arrugadas (saltkokt potatis)

Det här behöver du (4 personer): 1 kg potatis(ar), små, t ex Princess 3,5 dl salt 1,5 l vatten Mojo: ...
Läs mer...

Pappa Yngves fiskpudding

Det här behöver du (4 port): 4 portioner kokt ris 300 gr vit fisk 2 tsk salt 0,5 krm vitpeppar ...
Läs mer...

Parmesanbakade grönsaker

Det här behöver du (4 port): 1 zucchini, skivad 1 röd paprika, skivad 4 tomater, skivade 1 gul lök, skivad ...
Läs mer...

Pepparsoppa från Liberia

Liberia är Afrikas äldsta republik och dess näst äldsta självständiga stat efter Etiopien. Det här behöver du: 2 l vatten ...
Läs mer...

Per Morbergs sparrissoppa

Det här behöver du (4 port): 500 g grön sparris 5 st schalottenlökar 5 dl vispgrädde 5 dl kycklingbuljong 1 ...
Läs mer...

Pimientos con nata (paprika med grädde)

De här berhöver du (4 port): 4 röda paprikor 2 dl crème fraîche eller visgrädde cayennepeppar salt socker Gör så ...
Läs mer...

Piroska (ungersk sillunch)

Det här behöver du (4 port): 4 Stora eller 8 små matjessillfileer 2 Stora röda paprikor 2-4 st rödlökar 2 ...
Läs mer...

Pizza Bianco

Det här behöver du: Pizzadeg/Smördeg Fyllning: Valfri (obs ej tomatsås) Ost Topping : Valfri Oregano Gör så här: Sätt ugnen ...
Läs mer...

Pizza med lime- och ingefärsmarinerade räkor + massa koriander, mynta och granatäpple

Det här behöver du: 500 g räkor, tinade 1 lime, skal & saft 2 msk riven färsk ingefära ca 2 ...
Läs mer...

Pizzaladière

Provencalsk pizzavariant som drinktilltugg. En suverän förrätt och ett drinktilltugg som heter duga. Denna provencalska pizzavariant kan dessutom förberedas i ...
Läs mer...

Potatisshots med löjromstortilla

Det här behöver du (10 port): Potatisshots 2 mandelpotatisar 5 dl strimlad salladslök 5 dl hönsbuljong 2 dl färsk körvel ...
Läs mer...

Prosciutto con chèvre

Det här behöver du (2 port): 4 skivor prosciutto 100 g chèvre blandade små salladsblad Crema di Balsamico olivolja till ...
Läs mer...
R

Räkcocktail

Det här behöver du (4 port): 250 gr skalade räkor 100 g majonnäs 0,5 dl vispgrädde 1 msk tomatpuré 1 ...
Läs mer...

Räkcocktail anno 1778

Det här behöver du (4 pers): ca 400 g räkor med skal eller ca 150 g rensade Sås: 5 msk ...
Läs mer...

Räkcocktail anno 1978

Det här behöver du (4 port): Ca 400 gr räkor med skal eller ca 150 g rensade Sås: 5 msk ...
Läs mer...

Räkcocktail med granatäpple

Det här behöver du (4 personer): 500 g räkor med skal, gärna färska 1 granatäpple 0,5 gurka 2 salladslökar 1 ...
Läs mer...

Räkor med avocado och senapssås

Det här behöver du (6 port): 500 g tigerräkor Olivolja till grillning Sås 1 stor avokado 2 msk citronsaft 2 ...
Läs mer...

Räksallad i filodegskorg

Det här behöver du (4 personer): 1 kg oskalade räkor 1 st filodegsförpackning (ca: 250 gr) Romsås: 1 dl olivolja 0,1 ...
Läs mer...

Räksoppa

Det här behöver du (4 personer): 600 gram oskalade räkor 1-2 msk smör 1 gul lök en liten bit rotselleri ...
Läs mer...

Rekesuppe

Det här behöver du (4 portioner): 600 gram oskalade räkor 1-2 msk smör 1 gul lök en liten bit rotselleri ...
Läs mer...

Renstek eller rökt lax med pepparrotsgrädde

Det här behöver du: Skivad renstek / Rökt lax i tillräcklig mängd Grädde Pepparrot på tub  Gör så här: Vispa ...
Läs mer...

Rimmad oxbringa med syltad svamp och äpple

Det här behöver du (10-15 portioner): 500 g kokt, rimmad oxbringa, tunt skivad 1 aromaäpple eller 2 ingrid marie 1 ...
Läs mer...

Rödbetsoppa med Chèvrecrème

Det här behöver du (4 pers): 500 g rödbetor 2 gula lökar 1 vitlöksklyfta 2 msk smör 1 liter vatten ...
Läs mer...

Rökt lax med fänkål och jordgubbar

Det här behöver du (4 port): 200 g kallrökt lax i skivor 1 stor fänkål 250 g jordgubbar 50 g ...
Läs mer...

Rökt strömming på Köksceremonimästarens vis

Det här behöver du: Tillräckligt mycket strömming Salt Alspån Enris Saltlag: 1 l vatten och 1 dl salt utan jod ...
Läs mer...
S

Sallad med melon

Det här behöver du (4 port): 
2 tomater skuren i valfri form 1 gurka skuren i valfri form 0,5 honungsmelon ...
Läs mer...

Saltad rättika

Det här behöver du: 1 liten kruka, cirka 2 liter 2-3 rättikor 1 dl grovsalt vatten Efterkryddning: 1 tsk kummin, ...
Läs mer...

Samosas

Det här behöver du (24 st): 250 g filodeg smör & rapsolja Fyllning: 1 hackad gul lök 3 msk tikka ...
Läs mer...

Sashimi på gravlax

Det här behöver du (8 munsbitar): 200 gr gravad lax i bit 0,5 dl gari 2 msk majonnäs 2 msk ...
Läs mer...

Sillsurprise i glas med kavring

Det här behöver du (6 stycken): 1 burk matjessill 1 dl creme fraiche 1/2 röd lök 1/2 rött äpple 2 ...
Läs mer...

Sinica

Det här behöver du (4 port): 300 g Keso, riven 300 g Goudaost, riven 300 g Västerbottensost 3 st ägg ...
Läs mer...

Sjaunjagravat reninnanlår med pepparrotscrèmefraîche

Det här behäver du: Sjaunjagravat reninnanlår i tillräcklig mängd Salladsblad så det räcker Lagom mycket crème fraîche Lite riven pepparrot ...
Läs mer...

Små förbannade pitepaltar

Det här behöver du (4 pers): 1 kg mandelpotatis 200 gr rimmat sidfläsk 1 dl kornmjöl 2 dl vetemjöl Salt ...
Läs mer...

Sojamarinerad lax med apelsinsmörsås

Det här behöver du (6 port): Marinad: 6 msk japansk soja 1,5 tsk sambal oelek 3 krm chilepeppar Sås: 3 ...
Läs mer...

Solöga

Det här behöver du (4 port):  16 st ansjovisfiléer 4 msk kapris 80 gram finhackad ättiksgurka (1 1/2 msk) 12 msk ...
Läs mer...

Sotare

Det här behöver du (4 port): 3 msk salt 1 kg strömming, hel olja Gör så här: Rensa strömmingen men ...
Läs mer...

Sparrisknyten med bacon

Det här behöver du (4 port): 250 g grön sparris 100 gr bacon 4 msk riven Västerbottensost  Gör så här: Koka ...
Läs mer...

Stekta kalamataoliver med lök

Det här behöver du (4 port): 250 g Kalamataoliver 1 stor gul lök i tunna skivor 1 tsk oregano 0,5 ...
Läs mer...

Styvmorssnurror

Denna rätt är en del av menyn den 9 mars 2013 - Dagen efter (dagen före) - tillagad av Ankaret, Vivören ...
Läs mer...

Svågerns tokiga entré

Lägg på vars och ens tallrik (dubbel mängd på Vikings): Kallrökt lax i tunna skivor som tärnats. En rejäl klick ...
Läs mer...

Syrlig räkceviche från Peru

Peru är en stat i västra Sydamerika vid Stilla havet. Landet gränsar till Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia och Ecuador. Ceviche ...
Läs mer...
T

Tapenade

Oliverna är självklara och finns i alla tänkbara varianter. Tapenade köper du enkelt på burk, men den blir betydligt godare ...
Läs mer...

Tarte flambée med rökt lax och gräslöksgremolata

Det här behöver du: 1 färdig pizzadeg 1 dl crème fraiche 2-3 dl riven Västerbottensost 150-200 g kallrökt lax i ...
Läs mer...

Thai Ninon

Det här behöver du (4 port): 2,5 dl vatten 2,5 dl mjölk 0,5 dl kokosmjölk 1 dl grädde 1 st ...
Läs mer...

Tigerräkor med ostronsås

Det här behöver du (4 port): 1 kg stora (tiger)räkor 1 bit ingefära, stor som en tumme ungefär 2 vitlöksklyftor ...
Läs mer...

TinTins chilisill

Det här behöver du (4 port): 1 pkt 5-minuterssill (à 420 g) 2 dl crème fraiche 1 vitlöksklyfta 1 tsk sambal ...
Läs mer...

Tomatsoppa från Sandön

Ingredients: 2 carrots 2 sticks of celery 2 medium onions 2 cloves of garlic olive oil 2 organic chicken or ...
Läs mer...

Tomatssoppa

Det här behöver du (4 port): 0,5 kg tomater 1 medelstor morot 1 klyfta vitlök 1 liten gul lök sirap ...
Läs mer...

Tonfiskfyllda ägg

Det här behöver du (4 personer): 4 st ägg 1 burk tonfisk, liten 2-3 msk majonnäs chilisås, (av ketchuptyp) tabasco ...
Läs mer...

Tortilla med vitlöksräkor

Det här behöver du (4 personer): 8 st potatisar, fasta 1 st lök, stor, gul 2 msk olivolja 1,5 tsk ...
Läs mer...

Triangulerad potatissoppa

Det här behöver du (12 port): 3 klyftad gul lök 6 skivade vitlöksklyftor 3 msk olivolja 2400 g skalad tärnad ...
Läs mer...
U

Ugnsbakad tortilla

Det här behöver du (48 bitar): Olivolja 1 stor vitlöksklyfta, pressad 4 salladslökar, de vita och gröna delarna, finhackade 1 ...
Läs mer...

Ugnsbakade körsbärstomater

Det här behöver du (4 personer): 15 st körsbärstomater, gula 15 st körsbärstomater, gula Marinad 1 dl vinäger, balsamico, mörk ...
Läs mer...
V

Varm Skagensmörgås med Laxromsnaps

Det här behöver du (5 pers): 500 gram räkor 2,5 dl crème fraîche 1 dl majonnäs 2 krm curry, gul ...
Läs mer...

Västerbottenpaj

Det här behöver du: Pajdeg: 100 g smör 100 g vetemjöl 2 msk kallt vatten Fyllning: 200 g västerbottensost, grovriven ...
Läs mer...

Västerbottensomelett med löjrom

Det här behöver du (4 port.): 1 st gul lök 1 msk smör 3 st ägg 2 msk vatten 1 krm salt 0,25 krm svartpeppar 2 ...
Läs mer...

Västerbottensost med äppelchutney

Det här behöver du (8 port): Västerbottensost 300 g Granny Smith-äpplen 1 dl socker 2 dl vatten 0,5 dl citronsaft ...
Läs mer...

Västerbottenssill

Det här behöver du: 420 g inläggningssill 1 dl majonnäs 1 dl matlagningsyoghurt 1,5 dl västerbottenost 1 vitlök 1 msk ...
Läs mer...

Vikings citronsill

Det här behöver du: 2 burkar inläggningssill (420g vardera) 2 medelstora gula lökar  2 små purjolökar  2 knippen dill Inläggning: ...
Läs mer...

Vikings julsillar

Viking har äntligen beslutat att anförtro föreningen de mytomspunna Tistersö-recepten - en samling kulinariska excesser, överförda genom muntlig tradition från ...
Läs mer...

Vitlökstomater

Det här behöver du (6 port): 8 mogna tomater 3 timjankvistar och några till garnering 12 vitlöksklyftor, oskalade 0,5 dl ...
Läs mer...

Vivörens barsallad (eller var det salladsbar?)

Det här behöver du: 2 dl creme fraichè, gärna med vitlökssmak 3 msk majonnäs 1 dl hårt vispad grädde 1 ...
Läs mer...

Vivörens feta grekiska sallad

Det här behöver du (4-5 port): 6 st kokta medelstora mandelpotatisar, skurna i lagoma tärningar 1 hårdkokt ägg, hackat 0,5 ...
Läs mer...

Vivörens hottade räkor på vitlöksbröd

Hottade räkor på vitlöksbröd (6 personer) 3 hg skalade räkor Marinad över natten 2 dl créme fraiche 1 msk purjolök ...
Läs mer...

Vivörens ölkorv

Det här behöver du: 500g nötkött (innanlår, typ) 120g bacon 250g leverpastej 1 st ägg 2 msk potatismjöl 2 tsk ...
Läs mer...

VOLTaire i Tomatsoppan

Det här behöver du (4 pers ): 1 burk krossade tomater 1 grönsaks buljongtärning 1 gul lök 1-2 klyfta vitlök ...
Läs mer...
W

Wilmas linssoppa

Det här behöver du (12 portioner): 8 gula lökar 8 potatisar 16 vitlöksklyftor 12 dl röda linser 8 grönsaksbuljongtärningar 3,5 ...
Läs mer...
Ö

Ölsupa

Det här behöver du (4 personer): 1 l oskummad mjölk (eller 9 dl standardmjölk + 1 dl vispgrädde) 2,5 dl ...
Läs mer...

Måltidsrecept

  • Förrätter & soppor
  • Huvudrätter
  • Efterrätter & godis
  • Såser & tillbehör
  • Drycker

Ingredienser

Apelsiner Bacon Banan Bertils bästa Biff Blåbär Bär Chèvre Citroner Drycker Feta Fikon Fläskfilé Frukt Gin Glass Hallon Hjortron Högrev Indiskt Italienskt Julrecept Kräftor Kyckling Köttfärs Lax Mango Morötter Musslor Oxfilé Palt Pasta Pizza Potatis Päron Ren Räkor Rökt lax Sill Skinka Sparris Tomat Torsk Västerbottensost Ägg

Senaste skvallret direkt i din e-post!

Bertil själv

Bertil Brew, föreningens grundare och mecenat (ej att förväxla med sin schlagerstjärne-nästan-namne).

Bertil Brew
(ej att förväxla med sin
schlagerstjärne-nästan-namne)
föreningens grundare
och mecenat.

F_icon.svg

Om oss

Kryzzet fungerar som ex libris (f d läskunnig). Bothnian Bay Beer Brewers är en alldeles särskilt ideell förening vars syfte är att genom jäsning förädla vatten, malt och humle till öl. Kryzzet fungerar som ex libris (f d läskunnig) och föreningens ansikte (nåja) utåt. Kallar till marsch & möte. Bestämmer dag-ordning och allt annat viktigt.

Bertil vet vem du är…

Hur vi behandlar personuppgifter.

Även solen…

Om du, till äventyrs och mot all förmodan, skulle upptäcka något fel på Bertils Bästa Sidor (de du läser i detta nu) - skicka ett mejl till Ankaret (Om du skickar med ett lämpligt belopp i små, omärkta sedlar får du troligen svar snabbare)

Copyright © 2021 Bothnian Bay Beer Brewers · Logga in