I Ändamål
I.I Bothnian Bay Beer Brewers är en alldeles särskilt ideell sammanslutning. Dess syfte är att genom jäsning förädla vatten, malt och humle till öl. En annan god tanke är att främja livskvalitet, sunda matvanor och gott kamratskap. En tredje är att skapa bryggor mellan olika ölkulturer. Dessa goda tankar – om än vällovliga och politiskt korrekta – skall vara underordnade föreningens syfte.
II Verksamhet
Marsch & möte
II.I Föreningens verksamhet omfattar företrädesvis aktiviteter med anknytning till öltillverkning och dito konsumtion, inte alltid i denna ordning och med fördel kompletterat med superande.
II.II Vid intagande av måltid gäller att måltiden ska vara intagande. Det innebär dels att måltidens tematik ska förmedlas till de intagande; dels att återbruk – i vilken form det vara må – ska undvikas. Med tematik avses här att de i måltiden ingående komponenterna ska tillhöra en gemensam geografisk eller kulturell krets, alternativt vara sammanbundna av en gemensam smakpalett (förklaringen nödvändiggjord av föreningens demografi – tematik är ett sparsamt förekommande uttryck i den svenska folkskolan). (Lex Ceremonis).
Måltid och intagande är reciproka storheter, vilket innebär att i samband med måltid är intagande ett obligat. Avsteg, s.k. smygnyktrande, utan approbation beivras (se nedan). (Lex Orerae)
II.III Arbets- och ansvarsfördelningen vid måltiderna skulle kunna beskrivas i skriften “Arbets- och ansvarsfördelning vid måltider” – exempelvis att kocklaget ansvarar för att i förväg meddela tema till servitörerna för att möjliggöra en temabaserad raffinerad dukning samt tema, meny och recept till hemsidesredaktören och dessutom förfärdiga en på temat uppbyggd spellista (ävenledes förmedlad till sagda redaktör) – men det har bedömts onödigt, eftersom det huvudsakliga innehållet tidigare har beskrivits i föregående inskjutna bisats.
II.IV Av skäl och på grund av anledning etableras särskilda föreskrifter rörande föreningens mötande under rådande pandemiska förhållanden. Med lemmars tillträde tillåts så länge dessa förhållanden kvarstår ske kladdfritt, via det s.k. internetet. Måltidspatronerna bestämmer meny och förmedlar recept, vilka – i motsats till det tidigare hemlighetsmakeriet – publiceras innan mötet. Envar tillagar måltiden i vars och ens isolat inför mötet och furnerar lämplig måltidsdryck och tillräcklig mängd Lysholms Linie Aquavavit.
Möten via det s.k. internetet möjliggör snokande, luskande och rotande från icke-med lemmar. Ovanstående påbud är ett additament och förändrar icke stadgarnas bestämmelse om tofflande (se IV.IV nedan).
Glam & stoj
II.IV Verksamheten kan understundom ta sig friare uttryck. Lekfulla upptåg, glam och stoj kan förekomma.
Jämväl uppskattas bildning och kultivation; illiteratism i alla dess former bekämpas genom att stadgarna reciteras när Ankaret så anser lämpligt samtidigt som föreningens tautoligiska triad – Oreraren, Opponenten och Piskatore – balanserar obelevade, grova och klumpiga inlägg med lärda, belevade och civiliserade dito. Ibland. (Lex Ankorum).
II.V Det kan jämväl hända att andra tillverkares drycker avsmakas och provas. Sådan lättare förtäring, eller efterverkningarna av densamma, får emellertid aldrig inverka menligt på deltagandet i föreningens aktiviteter.
Dopning
II.VI Otillåten dopning tillåts ej. Tillåtna preparat förtecknas särskilt och omfattar huvudsakligen öl, vin och olika destillat. Oanmälda dopningkontroller i avsikt att stävja otillåten dopning och stimulera tillåten dito kommer att tillämpas i nödvändig omfattning.
II.VII Till alldeles särskilt förbjuden frukt räknas dekokter på kolsyrat vatten + socker + färgämne E150d + fosforsyra + koffein och naturliga (!) aromämnen – gemenligen kallad coca-cola – utom när sådan förtäring sker i samband med samtidigt intag av brända och destillerade drycker. (Lex Vivoris).
Jämställdhetsplan
II.VIII Om det (vilket Gud förbjude) av något outgrundligt skäl ska utövas någon form av fysisk aktivitet måste – av jämställdhetsskäl – hälften av deltagarna vara kvinnor. S k skaftsporter följer egna – i vissa fall till och med säregna – regler och är alldeles särskilt tillåtna.
Till dess annat påkallas är även s k intima skaftsporter (som ofta utövas i chambre separé) tillåtna. De räknas – i likhet med pilkastning (ytterligare en skaftsport) – till nöjen, ej till fysiska aktiviteter.
Med lem som avser inträde i d. s. k. äkta ståndet – att inte sammanblandas med det oäkta, styvare dito – och som i samband därmed planerar att ta ett sista farväl av ungkarlslivets fröjder för att hädanefter ägna sig åt familjens mera stilla lycka, förutsätts genomföra detta under överinseende och med deltagande av övriga – mer vana – med lemmar. Skulle med lem uppvisa isolationistiska böjelser, s. k. trumpifiering, beivras detta i enlighet med Lex Fumadoris (företrädesvis genom publik åthutning eller stening ute på gården alternativt kastration, stensnitt, åderlåtning, starrstick eller trepanation). (Lex Pastorum).
Pensionärsverksamhet
II.VII I överensstämmelse med föreningens syfte har föreningens åldermän rätt till pensionärsrabatt. Med åldermän avses i detta avseende med lemmar med en folkbokförd ålder överstigande 65 år. Utöver nyttoväxter såsom Humulus lupulus (humle) och Cannabis sativa (hampa) består rabatten av reciprokt tionde i anslutning till förtäring av genom jäsning förädlat vatten, malt och humle vid föreningens möten. Det betyder i korthet (vilket oftast är ett mycket torftigare sätt att uttrycka saken) att de får den 11:e ölen gratis.
I samband med inträdandet i detta stånd initieras ett särskilt ceremoniel: Efterföljande det traditionsenliga skålandet för Bertil, utbringar yngsten vid varje möte en dito för pensionatet. Med yngsten avses föreningens senast födde. Vidare förses medlemmens porträtt med ett rött band, symboliserande den glädje som finns i att ostört kunna ägna sig de viktigare sakerna i livet.
Förvirringslistan
II.IX Vissa svenska myndigheter bedriver verksamheter som är särskilt betydelsefulla för svensk krisberedskap. Beredskap för kris – ja tillochmed redobogenhet för kaos – är en hörnpelare i Bothnian Bay Beer Brewers verksamhet och ska därför följas upp och utvärderas enligt Krisberedskapsmyndighetens (KBM) riktlinjer.
I samband med KBM:s kontinuerliga uppföljningar och utvärderingar av genomförda beredskapsåtgärder har föreningens medlemmar vunnit erkänsla för sina förvirrande förmågor, såsom att:
- Förvirra eventuell fientlig trupp i det egna kvarteret genom att helt sonika avstå från att hitta hem.
- Förvirra eventuella fientliga Mata Hari (el motsv) genom att inta sovande position utan att därför först inta horisontell dito.
(Listan kan komma att kompletteras)
III Verksamhetsområde och medlemskap
III.I Verksamhetsområdet omfattar Björkskatan och Hertsön med omnejd. Omnejden omfattar Luleå och resten av Sverige, Skåne undantaget.
III.II Vem som hest kan bli medlem i föreningen. Med vem som helst avses envar som ser öl som Vår Herres främsta gåva till mänskligheten och aldrig enbart smuttar på detsamma. Det är vidare nödvändigt att uppfatta fysisk aktivitet av vilket slag det vara må som en bestraffning, erlägga grundkontingent samt rekommenderas av 3/4 av styrelsen.
III.III Däremot kan inte vem som helst utträda. Möjligheten erbjuds endast medlemmar, d v s de som tidigare inträtt. Försvårande omständigheter kan komma att anföras.
IV Styrelsen
IV.I Styrelsen består av lämpligt antal personer, valda på lämpligt sätt: I skrivande stund omfattar med lemsmatrikeln följande: Punghållaren, Vivören, Ankaret, Munskänken, Oreraren, Il Dottore, Kryzzet, GPS (Ganska Packad Svensk), Båtsman, P.r Pinus, Opponenten, Piskatore, Ferrocavallo, Storstorloket, Grillo och Tåfflan. [Läs mer]
Ferrocavallo förleder våra möten. Skulle han, mot all förmodan och vilket Gud förbjude, vara indisponerad, leds mötet av äldsten. Med äldsten avses föreningens förstfödde.
Storstorloket är punghållare – inte Punghållaren, vilket man skulle kunna tro. Uppgiften är att förmera föreningens kassa flöde.
IV.II Superandet (se II.II) åtföljs normalt av mötande. Mötandet sker med utgångspunkt i GT 1 Mos. 11:1-9, det vill säga babblande. Med GT avses här Gamla Testamentet, inte den beska och bittra alkoholbaserade drycken – även om med lemmarnas bidrag till mötandet ibland kan vara såväl beskt som alkoholbaserat.
Föreningens göranden och låtanden omfattas endast i begränsad omfattning av meddelarfriheten. Såvitt inte annat meddelas är sekreta händelser sekreta. Förmedling av innehållet i desamma, s.k. utblommande, beivras (se ovan). (Lex Punghållarium)
Uppskattningen av den av medlemmarna normalt omhuldade cellulära mobiltelefontekniken är tidsbegränsad och upphör i samma ögonblick som bäraren av denna teknik gör sig påmind medelst densamma under styrelsens sammanträden. (Lex Orerae II)
IV.III Styrelsen sammanträder vid lämpliga tillfällen. Styrelsen får endast fatta beslut när alla närvarande ledamöter är eniga om att beslut lämpligen bör fattas.
Ur stadgesynpunkt har “lämpliga tillfällen” numismatisk innebörd: De infaller under andra lördagen i var månad med undantag för juli (då alla dagar tenderar bli lördagar), augusti (då den andra lördagen infaller den tredje lördagen) och december (då den andra lördagen infaller den första lördagen – eller så nära Nobelfesten som möjligt).
Numismatik och kultur är oförenliga storheter och påverkar aldrig varandra (Lex 10 september 2011).
IV.IV Medlemskapet är en ynnest, få förunnad. Närvaro vid föreningens sammankomster är ett obligat, varför endast meddelande om att inte avstå från deltagande behöver lämnas, försåvitt inte skäl att avstå från deltagande hävdas, i vilket fall även sådant meddelande måste lämnas.
Vid inträde i föreningen är det nödvändigt att utesluta förekomsten av sensorisk afasi hos den tilltänkte medlemmen, vilket sker genom att denne framför en palillogi av ovan nämnda förhållningssätt. Exkommunicering avgörs genom simpel majoritet av närvarande medlemmar, varvid ordföranden har ensam rösträtt.
Föreningens göranden och låtanden är angelägnast av alla dito. Att välja sin domesticerades dito före föreningens dito, s.k. tofflande, är inte tillåtet och beivras – företrädesvis genom publik åthutning eller stening ute på gården alternativt kastration, stensnitt, åderlåtning, starrstick eller trepanation (av Il Dottore). (Lex Fumadoris)
IV.V I likhet med närvaro (se IV.III) är klädsel åtminstone inledningsvis en självklarhet vid föreningens möten. Sober och distingerad dito anbefalls: Klubbskjortan skall avspegla de grå tinningarnas charm hos grundaren, klubbmärket skall placeras helt nära grundarens plats i medlemmarnas hjärtan och klubbslips är – i likhet med intagande i samband med måltid (se II.II) – ett obligat.
IV.VI För föreningens fortlevnad nödvändiga arbetsuppgifter fördelas till var och en efter förmåga. Med förmåga avses i detta avseende ordförandens nåde och föreningens behov. Fördelningen sker medelst förteckning å registrerade listor i matrikelform. Sagda rullor fördelar ansvaret i fallandegrad.
V Medlemsavgift
V.I Erläggande av kontingent är en dygd. Bristande dygd i detta avseende medför omedelbar, oåterkallelig och definitiv uteslutning.
V.II Kontingentens omfattning avgörs av kassören (med ledning av hur mycket som behövs för att det hela ska gå runt), i undantagsfall av styrelsen och i mycket särskilda undantagsfall av årsmötet. De särskilda undantagsfallen redovisas i skriften “Krigstillstånd och naturkatastrofer”.
VI Ekonomisk förvaltning
VI.I Föreningens ekonomi sköts (ganska enväldigt) av Punghållaren. Granskning av bokföring och ekonomisk förvaltning sker i förbigående och i största förtroende.
VI.II Överskott skall konsumeras.
VI.III Välkomna ekonomiska bidrag från utomstående får inte vara knutna till villkor som strider mot föreningens ändamål och syfte. Eller mot vad som är lämpligt.
VII Upplösning
VII.I Föreningen skall upplösas i sina eventuella beståndsdelar när verksamheten upphölt. Residuala tillgångar, skulder och inventarier skall då pytsas ut till kvarvarande styrelseledamöter.