Efter en lång planeringsprocess – ett manår, hävdar vissa – enades föreningen till slut om tid och plats för en klubbresa. Två tidigare planeringskommittérs förslag hade inte vunnit gehör. Varken Dublin, London eller Prag föll på läppen. Men Överkalix, det dög!
I rätt tid
Som alla viktiga beslut, handlade det om timing. Just när alla hade gett upp hoppet om en klubbresa, kastade Vivören fram sitt vågade förslag: Varför inte Överkalix? Så många häpna och förvånade ansikten har nog aldrig setts på ett klubbmöte tidigare. Skämtar karln?
Och när alla hämtade andan för att protestera och kommentera, kastade Vivören in det avgörande argumentet:
– Naturligtvis är det inte naturen vi ska beundra utan det nystartade bryggeriet Tjers förtjusande öl.
Det visade sig att det fanns mer att beundra på bryggeriet, men mer om det senare.
På rätt plats
Vivören tagit reda på att bryggeriet erbjöd ölprovning med rundvandring. Efter en lång och tröttande diskussion enades man slutligen om försöka genomföra en resa till Överkalix och Tjers bryggeri. Vad ingen visste var att Vivören redan varit i kontakt med ägaren, bryggmästaren Frida Andersson och i princip redan bokat in besöket.
Lördagen den 12 september bar det iväg till en väntande lunch på hotellet. Viking, Punghållaren, Fumadoren, Köksceremonimästaren, TinTin, Båtsman, Kryzzet och Vivören kastade i sig en stadig lunch och satt en timma senare i Överkalix taxibil för avfärd mot Svartbyn och Tjers bryggeri.
Väl framme blev gruppen hjärtligt välkomnad av bryggmästaren Frida, som berättade historien bakom Tjers bryggeri. Från början hade hon tänkt att börja med vintillverkning på ortens bär, men efter en ölkurs i Luleå tänkte hon om och blev mer tilltalad av ölbryggning.
Med hjälp av pojkvännen samt pappan gjordes en ekonomisk plan upp och ett uthus byggdes om till bryggeri. Utrustning inköptes från Tyskland och Belgien. I slutet av 2014 gjordes den första provbryggningen – med gott resultat.
Med rätt dryck
Efter en rundvandring för att besikta lokaler och utrustning, samlades gruppen runt ett bord i ett mindre konferensrum där de olika provölen samt lite tilltugg väntade.
För närvarande bryggs fem olika ölsorter: Kå:L SwåRtt (en stout), Hå:mle (en IPA), Lios (en pale ale), Mi:dnatts-såol (med bärkaraktär) och RöiswåRtt (ett veteöl). Två referensöl (inköpta på systemet) fanns att jämföra med.
Naturligtvis fick alla olika favoriter, men alla var överens om samtliga smakade utmärkt och bättre än referensölen. Tilltugget, korv och ost, var perfekt.
Eftersom ölen inte får säljas till privatpersoner, kunde tyvärr inte några öl tas med. Däremot var vi några som passade på att avskedskrama henne innan avfärd, som riktiga ölbryggare plägar göra när man träffas! Några av deltagarna kramade lite extra, förstås.
För rätt beslut
Därefter bar det iväg till hotellet för klubbmöte, bastu och supé. Klubbmötet med tillhörande dryck blev som vanligt lite stökigt, och inga viktiga beslut togs (den här gången heller, Red. anm.). Bastu och supè gick i samma anda. Efter en kortare avrundning i baren önskade med lemmarna varandra god natt!
Läs mer om Frida och Tjers bryggeri:
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.