Som de flesta känner till, hyllar föreningen varje år Alfred Nobel, känd över hela världen som uppfinnaren av dynamiten och skaparen av Nobelpriset. Hyllandet sker vid en Nåbel fest i samband med decembermötet.
Stadgarna föreskriver sammanträden vid lämpliga tillfällen och “lämpliga tillfällen” har getts en numismatisk innebörd: De infaller under andra lördagen i var månad med undantag för juli (då alla dagar tenderar bli lördagar), augusti (då den andra lördagen infaller den tredje lördagen) och december (då den andra lördagen infaller den första lördagen – eller så nära Nobelfesten som möjligt).
Bertil och Alfred
Mindre känt bland allmänheten är Bertils insatser för att i en rad länder bygga upp företag kring Alfreds uppfinningar. Alfred levde större delen av sitt liv utomlands och var ofta på resande fot. Han var, i likhet med Bertil, världsmedborgare som behärskade fem språk.
Vid 17 års ålder gjorde Alfred och Bertil en längre studieresa i Europa och Amerika och fördjupade kunskaperna i kemi och teknik ännu mer. Medan Alfred mer och mer inriktade sig på den kemi som gagnar tillverkningen av sprängmedel, valde Bertil att förkovra sig i den teknik som kan användas vid öltillverkning.
Bertils bästa sidor (de du läser i detta nu) arbetar ständigt med att upptäcka och återge Bertils liv och leverne. De anekdoter som hittills nått dagens ljus hittar du här.
Italiensk meny
Menyn vid årets Nåbel fest anknyter till Alfred Nobels sista hem, San Remo i Italien. Här slog han sig ner i slutet av sitt liv och det var här han dog den 10 december 1896.
De sista åren umgicks han och Bertil flitigt. Alfred var lika hängiven till brända och destillerade drycker som han var till sprängningar och bomber och det gav Bertil möjlighet att prova ut en rad nydanande recept. Bland de mer intressanta var Bertils så kallade krevad-öl, en brygd , baserad på en ester bildad av salpetersyra och glycerol. Det var en jävla smäll, brukade Alfred utbrista vid den första provsmakningen, ett uttryck som blivit en stapelvara inom den svenska pilsnerfilmen.
Modern efterföljare
Krevad-ölens moderna motsvarighet är Bombardier, är ett av Englands absolut mest klassiska märken. Smaken är underbart god och representerar urtypen för den Engelska stilen på öl och återfinns på klassiska pubar världen över. Ölet är bärnstensfärgat och har en brödig doft med rostad ton och inslag av frukt. Smaken är brödig med medelstor beska samt inslag av malt och humle. Bertils krevad-öl och dess roll i ursprungsreceptet för Bombardier är en häpnadsväckande historia, som Bertils bästa sidor (de du läser i detta nu) avser att återkomma till.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.