Det här behöver du:
- 800 g apelsiner, söta med tunt skal
 - 1 citron
 - 2 dl vatten
 - 2 dl whisky, ej rökig
 - 300 g muscovadosocker
 - 500 g strösocker
 - 2 tsk citronsyra (eller vinsyra)
 
Gör så här:
- Tvätta apelsinerna och citronen i ljummet vatten. Skär dem i klyftor.
 - Plocka bort alla kärnor och lägg dem t ex i en tetång (tesil) eller knyt in dem i en bit gasväv.
 - Skär klyftorna i bitar. Skär dem mycket smått om du inte tänker finfördela dem i en matberedare. Skär då klyftorna i bitar och kör dem kort i en matberedare till ett grovt mos. Lägg hacket/ moset i en stor kastrull.
 - Tillsätt vatten och whisky och lägg i tesilen med kärnorna. Fäst den eventuellt med ett snöre så den går lätt att få upp. Koka alltsammans under lock ca 30 min.
 - Tillsätt båda sockersorterna och koka ca 15 min utan lock. Skumma marmeladen om det behövs. Lägg en klick på en tallrik och ställ i frysen några minuter. Dra med en sked ett spår genom marmeladen. Om spåret håller sig är marmeladen tillräckligt fast. Om inte, koka marmeladen några minuter till, men inte för länge, då blir pektinet förstört.
 - Tillsätt citronsyra enligt anvisningarna på förpackningen. Häll upp marmeladen på väl rengjorda, varma burkar. Fyll ända upp och skruva på locken direkt. Förvara marmeladen svalt.
 
Del av menyn den 11 januari 2014 – A Cook Work Orange.
                    
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.