Det samiska tunnbrödet gáhkku (glödkaka på svenska) bakas direkt i stekpannan. Det smakar fantastiskt och är lätt att göra själv. Du behöver inte ens ugn. 
Det sägs att det finns lika många gáhkku-recept som det finns samiska familjer. En del har havregryn och grahamsmjöl i degen.
Hemligheten bakom det sega samiska tunnbrödet är att ha vatten i stället för mjölk i degen. – Det var viktigt att brödet var segt så att det inte skulle smula sönder i ryggsäcken.
Grädda i gjutjärnspanna. Ät brödet med en klick smör så fort det är färdigt. Smakar himmelskt!
Det här behöver du (10 kakor):
- 50 g smör
 - 5 dl vatten eller mjölk (det går bra att blanda)
 - 1 påse jäst
 - 1 dl sirap
 - 1 tsk salt
 - 11 dl vetemjöl (1–2 dl kan bytas mot rågsikt)
 
Gör så här:
- Smält smöret i kastrullen. Blanda sedan i vätskan och värm till 37 grader (brukar kännas som fingervarmt).
 - Häll i torrjästen och blanda tills den är upplöst. Ta en bunke och häll ned det i, och blanda sedan i sirap, salt och eventuell rågsikt.
 - Fortstätt sedan med vetemjölet ända tills du får en fin fast deg som inte klibbar. Jäs 40 minuter under en duk.
 - Man kan göra degen helt klar hemma, eller så kan man göra degen utomhus på plats. Det går bra även vintertid då jästen inte skadas av för låga temperaturer, bara av för höga. Man kan om man vill helt utesluta jästen och bara kavla ut degen, helst med en kruskavel och steka brödet degen som en pannkaka. Det var så samerna gjorde förr i tiden; de packade med sig de torra råvarorna och blandade med lite fjällvatten när de skulle steka brödet.
 - Dela degen i 10 lika stora delar och kavla ut degen tunt på en träskiva som är mjölad.
 - Hetta upp pannan över elden. Picka hål i bröden med en gaffel och grädda i den heta pannan.
 - Låt brödet få lite färg och vänd sedan med hjälp av gaffeln. Se till att inte pannan är för het för då bränns brödet!
 
                    
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.