Hasselbackspotatis är en klassisk rätt där potatisen tillagas i ugn. Man skär skivor genom halva potatisen, har på smör och ströbröd. Potatisarna blir spröda och himmelskt goda och dessutom vackra att se på. En riktigt lyxig potatisrätt!
Det här behöver du (8 personer):
- 16-20 st (ca 1,5 kg) jämnstora potatisar
- 5-7 msk (ca 100 g) smör
- 1 -1,5 tsk salt
- 1 dl ströbröd
Gör så här:
- Ställ ugnen på 225 grader
- Skala potatisen.
- Ta fram smöret så det blir rumsvarmt.
- Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom.
- Om man lägger potatisen t.ex. i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.
- Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form
- Bred på smör på varje potatis.
- Ställ in potatisen mitt i ugnen i 225°C i 25 minuter.
- Ta ut potatisen från ugnen och bred på ytterligare smör som smälter ner i skårorna.
- Strö på salt och ströbröd.
- Ställ in potatisen i ugnen igen och baka ytterligare minst 20 minuter eller tills den är mjuk, känn med en provsticka.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.