Det har hänt förr, men än en gång har Bertils bästa sidor (de du läser i detta nu) lyckats utröna temat för kommande möte: Mediterranean East to West. Det handlar alltså om medelhavsmat, och då pratar vi inte bara fisk. Medelhavet är ju inte bara ett hav, det är också en smältdegel av olika matkulturer som har påverkat varandra i århundraden. Från Spanien till Turkiet, från Marocko till Israel, finns det en mängd olika rätter som speglar regionens historia, geografi och traditioner.
Hur många av de mest kända och utsökta medelhavsrätterna kan vi då förvänta oss på lördagens möte? Kocklagets Ferrocavallo berättar.
– Nja, det blir varken spansk paella eller fransk ratatouille. Inte heller varken italiensk pizza, grekisk souvlaki eller turkisk kebab.
Ingen paella och inget franskt
– Vi diskuterade länge om inte paella skulle passa, säger kocklagets TinTin. Den är ju lättlagad och skulle passa även en novis vid spisen, Opponenten, till exempel.
Paella är sannerligen lättlagad, en risrätt som lagas i en stor, platt panna över öppen eld. Den passar också alla, man kan ta vad man haver: kyckling, skaldjur, korv, saffran och grönsaker. Paella är en festlig rätt som ofta serveras vid speciella tillfällen, som bröllop eller födelsedagar.
– Till slut tvingades vi ändå välja bort paellan. Vi kom på att det inte finns någon öppen eld i kojan och ingen fyller heller år.
Frankrike är känt för sitt eleganta och sofistikerade kök, varför den delen av Medelhavet valdes bort på ett tidigt stadium. Såväl eleganta som sofistikerade gäster saknas vid bordet.
Inte pizza heller
Nåväl men pizza, då? Den är väl tillräckligt enkel och rustik. Deg som täcks med tomatsås, ost och olika pålägg, gärna ananas, som sedan gräddas i en ugn.
– Nej, pizza föll också bort tidigt, säger Ferrocavallo. Det är ju numer en fredagstypisk svennerätt.
Kocklagets menydiskussioner omfattade även souvlaki, grillade spett med kött, oftast fläsk, lamm eller kyckling som kan ätas som de är, eller med bröd, tzatziki, sallad och pommes frites. Men eftersom souvlaki säljs i små kiosker eller vagnar och är typisk gatumat i Grekland, föll även den rätten bort.
– Det visade sig att dörren till kojan är som porten till det där stället P:r Pinus brukar prata om. Alltför trång.
Men kebab, då?
Vid det här laget börjar Bertils bästa sidors utsände misströsta. Det verkar bara vara möjligt att få reda på vilken mat som inte kommer att serveras. Efter att ha ställt frågan om ändå inte kebab (kött som skärs i tunna skivor och rostas på ett vertikalt spett) kunde vara ett alternativ, ger vi upp och låter istället detta snurra på skivtallriken:
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.