Bertil är som bekant en man med många strängar på sin lyra. När vi berättade om majmötets tema – Volare! – lyste han upp.
— Jag har ju. som de flesta, alltid drömt om att kunna flyga. Redan innan jag hjälpte bröderna Wright med deras första flygmaskin experimenterade jag och Otto Lilienthal – mest på skämt – med att flyga små glidflygplan från olika bergstoppar i Tyskland.

Supbroder
Men det var med bröderna Wright som det hela tog fart, fortsätter Bertil.
— Deras pappa var frikyrkopastor och en av mina bättre supbröder. Det var efter ett ovanligt intensivt symposium som han – av en slump hävdar han än i denna dag – fick med sig en liten helikopterliknande modell som jag knåpat ihop av papper och bambu. Den drevs av en propeller som fick sin kraft från en tvinnad gummisnodd. Min hushållerskas hårband, faktiskt.
När pastorn kom hem den kvällen, lätt skamsen, gav han Wilbur och Orville modellen i present. De tyckte mest att den liknade en konstgjord fladdermus, men den satte deras fantasi i rörelse.
— Om en sådan där liten grej kan flyga ända upp till taket, borde ju en större kunna flyga upp till molnen, sa Wilbur.
Dubbelkommando
Och resten är ju historia som alla vet. Bertil själv var en av de tre åskådarna när Orville Wright den 17 december 1903 genomförde den första flygningen med ett motordrivet flygplan. Orville låg på magen vid spakarna och flög 35 meter på 12 sekunder. Han flög på en meters höjd och hastigheten var 42 km/tim.

— Om han hade startat längst bak inne i en Boeing 747 Jumbojet skulle han ha landat 35 meter från nosen, fortfarande inne i planet. Men det var ändå en upplevelse, berättar Bertil. Det var där och då jag bestämde mig för att själv lära mig att flyga.
Sagt och gjort. Bertil skaffade sig en privat instruktör för att lära sig aerodynamik, meteorologi och navigation. Den praktiska undervisningen bestod av ett otal timmar med dubbelkommando, skrockar Bertil och visar en bild på flyglärarinnan. Kitty Hawk.
Många äventyr
Flygets barndom är ju inte den första gången som senare års forskning visat på Bertils diskreta inflytande. Bertil var förlagan till Sherlock Holmes levnadstecknare, följeslagare och understundom också kollega, doktor John H. Watson, visade Bob Dylan vägen till sjukhuset där Woody Guthrie vårdades, var med och skrev den amerikanska självständighetsförklaringen och körde lastbilen på vars flak Olof Palme höll det första Almedalstalet.
Dessutom har föreningens grundare och mecenat, den beläste Bertil Brew, den goda smaken att vara småförtjust i bibliotekarien Jenny Lindh.
Äventyret fortsätter, och under tiden snurrar detta på skivtallriken:
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.