Det här behöver du (4 port):
- 1 gul lök, skivad
- 3 msk smör
- 1 grön paprika, skivad
- 300 g nötfärs
- 1 dl rödvin + 1 smulad buljongtärning
- 400 g hela tomater (burk)
- 1 burk vita bönor
- 1 stor vitlöksklyfta
- 2 msk tomatpuré
- 2 krm salt
- 3 krm paprikapulver
- 1 krm nymald svartpeppar
- 2 krm chilepeppar
- 5 krm basilika, torkad
- 1 krm oregano, torkad
- 5 droppar tabasco eller en nypa cayennepeppar
- 0,5 dl klippt persilja
Gör så här:
- Fräs löken mjuk och gyllene i smör innan paprikan blandas ned. Låt allt fräsa samman en stund innan nötfärsen tillsätts. Blanda och rör om utan att smula färsen för mycket. Slå vin och buljong över blandningen och rör om.
- Sila vätskan från tomatburken – men spara den. Skölj de vita bönorna. Blanda ned tomaterna i nötfärsgrytan, tillsätt vitlök, tomatpuré och alla torra kryddor.
- Sjud upp blandningen och låt den småputtra en stund. Tillsätt bönorna, smaka av med tabasco eller cayenne. Späd med tomatspadet om grytan ser torr ut.
- Servera tillsammans med ett gott, vitt bröd direkt ur grytan. Rödvin av den billigare sorten hör till.
Chili eller chile? I USA och Mexico stavas pepparfrukten chile. I England och många andra engelsktalande länder stavs den chilli. Den kan däremot aldrig stavas chili, som är benämningen på en blandning av kött, kryddor, hemliga såser och (ibland) bönor). Precis som receptet ovan.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.