Det här behöver du:
- 250 g krossade San Marzanotomater
- (minst) 4 röda chilefrukter, finhackade (utan frön)
- (gärna) 2-3 piri-piri frukter
- (minst) 2 klyftor vitlök, finhackade
- 30 g sultanrussin
- 2 cm färsk ingefära, skalad och hackad
- 100 g rörsocker
- 50 g syltsocker
- 0,5 dl balsamvinäger av den bättre sorten
Gör så här:
- Ner med alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
- Låt sylten småkoka i ca 30 minuter tills den blir lagom perfekt tjock.
- Häll upp den på en burk och låt den svalna.
- Sluka den med pepparkaka och chèvre. Eller häll den över pannkakor. Eller till våfflor. Eller förgyll en åldrad pecorino, Voilá!
Chili eller chile? I USA och Mexico stavas pepparfrukten chile. I England och många andra engelsktalande länder stavs den chilli. Den kan däremot aldrig stavas chili, som är benämningen på en blandning av kött, kryddor, hemliga såser och (ibland) bönor).