RITUALER
Föreningens grundare, Bertil Brew, vill gärna värna om urgamla seder. Midsommar, Sveriges stora sommarfest är inget undantag. Faktum är att ett av skälen till att Bertil valde att mot livets slut slå ned sina bopålar i Sverige (eller Svärje, som vår nuvarande regent försöker namnändra till) var just de långa och ljusa sommarnätterna; själva symbolen för midsommar.
Manbarhet
Som alla andra brukar Bertil klä och resa en midsommarstång, binda kransar och mumsa jordgubbar. Det är däremot inte sant att han brukar sova med sju kvinnor och drömma om vilka sommarblommor han ska plantera. Det skulle strida mot hans jämställdhetssyn att sova med fler än en kvinna åt gången (se f ö jämställdhetsplanen i föreningens stadgar).
Likt Bertil själv är traditioner luriga; de förändras ständigt och är inte alltid vad de vid första anblicken synes vara. Det är ofta svårt att säga var och när de uppkommit, varför de förändras eller ibland försvinner helt. Midsommar är en sammansmältning av gamla och nya traditioner; en lång historia vars början är höljd i dunkel.
Fruktbarhet
En utbredd uppfattning är att dansen kring stången är rester av en forntida fruktbarhetsfest till sommarsolståndets ära och att stången ursprungligen var en fallossymbol. Midsommarnatten förknippas ofta med kärlek och erotik. Det är sannolikt att man på något sätt firade sommarsolståndet, och att gissa att högtiden hade med fruktbarhet att göra ligger nära till hands. Däremot vet vi inget om hur festen gick till, bortsett från en enstaka antydning i medeltida källor om rituell öldrickning och blot under vikingatiden.
Ätbarhet
Maten som serverades vid midsommar skulle vara extra festlig. Ur sin digra receptsamling rekommenderar Bertil särskilt recepten nedan. Mycket sill och lax blir det.
- Bertils gubbröra och nubbesill
- Vikings julsillar är möjliga att återanvända i midsommartid. Den gin- och enbärmarinerade varianten uppskattas särskilt.
- Köksceremionimästarens gravade strömming och kräft- och tomatströmming
- Fumadorskans rökta (såklart) laxpaté och matjessill med kapris
- Vivören slår gärna ett slag för Mor Ingas ansjoviskokotter och Ankaret för den rökta laxen med fänkål och jordgubbar
Och nubbe förstås: Väl kyld Gammal Norrlands – stor, kryddig doft med inslag av kummin, anis och fänkål, ton av sherry.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.