Bothnian Bay Beer Brewers är en alldeles särskilt ideell sammanslutning. Dess syfte är att genom jäsning förädla vatten, malt och humle till öl.
Andra goda tankar – främjande av höjd livskvalitet, sunda matvanor och gott kamratskap är vällovliga. De kan till och med komma att stödjas – men de är alltid underordnade föreningens syfte: Att genom jäsning förädla vatten, malt och humle till öl.
Alltid viktigt

Man kan inte tro det i dagens svettis & friskisorienterade samhälle, men att brygga öl har alltid varit ett viktigt inslag i mänsklighetens historia:
Bryggningen – under överinseende av föreningens brygg- och brygdmästare, GPS, är (naturligtvis) organiserad i brygglag. En omfattande procedur, berättar han.
— Malt urlakas med hjälp av varmt vatten, där smaker, proteiner och sockerarter frigörs beroende på vilken temperatur vattnet har. Mäsken, blandningen av malt och vatten urlakas och filtreras och kallas därefter vört. Den kokas sedan tillsammans med den viktigaste smaksättande ingrediensen, humle, och ibland andra smakgivare.
— Under tiden brukar vi dricka slut på den tidigare bryggningen, fortsätter GPS. Intet skall förfaras.
Till sist kyls ölet ner till under rumstemperatur och brygglaget sätter till den typ av jäst som receptet kräver. Pilsner, vete, münchener, carahell, carared, caramünch, caraplus 150, dark crystal, pale chocolate, carafa och black är några vanliga sorter (se bilden överst på sidan).
När andan faller på förser GPS brygglagen med beprövade recept. Ett av de senare, Bertils mid-winter brown ale är han särskilt nöjd med.
— Torr och lätt, nötig smak. Kolamaltig utan bli alltför karamellsöt. Tidlös stil.
Direkt från källan
Vattnets kvalitet har stor betydelse för ölets slutliga karaktär. Vattnets hårdhet, innehållet av kalcium och magnesium, spelar roll liksom pH-värdet och vattnets alkalinitet.

Även om det lokala dricksvattnet håller hög kvalitet, uppmätte Vivören vid ett tillfälle kojvattnets hårdhet (dH) till 3,5, pH-värdet till 8,0 och alkalinitet (mg/l) till 65. Det fick honom att börja fundera på andra, naturligare alternativ.
— Jag drog mig till minnes en gammal kallkälla i de djupa skogarna norr om staden, berättar han. Gott vatten och på ett lagom undangömt och otillgängligt ställe.
Vivören lockade med sig Ankaret (som bekant är denne mindre förtjust i att vandra omkring i spenaten, Red.anm.) och kan nu – efter viss byggverksamhet och betydande logistisk vedermöda – lova att leverera vatten till varje brygglag som frågar efter det.
Kris på ölfronten?
Inför augustimötet råder p.g.a. s.k. anledning viss förvirring: a) om det blir någon öl och b) vilken brygglag som i så fall ska se till att a) infaller.
Närmare en kris än så är det svårt att tänka sig i en förening som – som sagt – har till syfte att genom jäsning förädla vatten, malt och humle till öl.
Vid majmötet uppstod en s.k. diskussion i frågan. Brygglaget Omvälvarna, ansvariga för bryggning under april för färdig brygd till majmötet meddelade att de inte lyckats samla brygglaget överhuvudtaget.
— Det kan väl inte bara vara mitt ansvar att få ihop det bara för att jag står först på listan, sade Punghållaren.
Den fortsatta diskussion utmynnade (som brukligt) i en kontroll av stadgarna. Ankaret idkade högläsning:
För föreningens fortlevnad nödvändiga arbetsuppgifter fördelas till var och en efter förmåga. Med förmåga avses i detta avseende ordförandens nåde och föreningens behov. Fördelningen sker medelst förteckning å registrerade listor i matrikelform. Sagda rullor fördelar ansvaret i fallandegrad.
Brygglaget böjde därefter sina nackar och lovade öl till mötet i augusti.
Med anledning av den mycket varma sommaren har bryggningen fått vara vilande. Brygglaget har stor förståelse för böndernas situation och vill inte att de ska behöva slakta sin boskap för att vi ska brygga öl. Vi får hjälpa till så gott vi kan i denna kris som råder för Sveriges bönder. Det finns ju fullöl och det har ju dugt under tidigare oår.