Heter det pannkakor eller plättar? Många menar att plättar är små och pannkakor stora. Bertil sa så här i ett samtal med Allt om Mat:
– Det man gräddar på spisen kallas plättar. Pannkakor gräddas i ugn. Här, som i många andra sammanhang, har storleken ingen betydelse.
Jaha. Då är det väl så.
Det här behöver du (ca 10 plättar):
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 6 dl mjölk
- 3 ägg
- 2-3 msk margarin eller smör
- lingonsylt
- ingefära
- grädde
Gör så här:
- Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll i resten av mjölken. Vispa sist i äggen.
- Värm lingonsylten. Blanda ned finhackad ingefära efter smak. Låt kallna.
- Vispa grädden hårt, blanda sylt och grädde.
- Lägg ut en pannkaka, fördela gräddblandningen, lägg den andra pannkakan ovanpå.
Denna rätt var en del av menyn den 10 november 2012: Locket på!