Det här behöver du (8 port):
- 8 kalvkotletter, ca 150 g, med ben
- vetemjöl
- smör och olja till stekning
- 2 dl madeira
- 1 röd chilefrukt
- 1 hel vitlök
- några rejäla ruskor timjan, gärna citrontimjan
- 1 dl färsk libsticka
- 1 citron
- 2 dl vitt vin
- 1,5 msk koncentrerad kalvfond
- 2 msk honung
- salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125 °. Vänd kotletterna i mjöl, skaka sedan av det mesta. Bryn dem väl i smör och olja. Salta och peppra. Häll över madeira i omgångar och låt det mesta puttra in. Lägg över köttet i en stekpanna och häll över stekskyn.
- Skiva chilefrukten, Sära på vitlöken och banka klyftorna lätt, men låt skalet sitta kvar. Tvätta citronen och skär den i bitar. Bryt libbsticka och timjan i mindre ruskor. Lägg allt över och runt köttet.
- Rör ihop vinet med kalvfond och honung. Häll det över köttet. Täck formen med aluminiumfolie och ställ in i mitten av ugnen.
- Långbaka köttet i 1,5-2 timmer tills det lätt lossnar från benet och är mört. Ös med stekskyn ett par gånger medan det är i ugnen. Garnera med färsk timjan före servering.