Det här behöver du (4-6 personer):
- 2 schalottenlökar
- smör & neutral olja
- 1 dl + ca 1 dl mousserande vin, skumpa
- 8 dl kycklingbuljong, vatten + fond/tärning
- 1 liten bunt timjan, ihopbundet med ett steksnöre
- 2 dl + 1,5 dl crème fraiche – obs feta sorten med 34 %
- 8 dl gröna ärtor, frysta
- ca ½ citron, bara den pressade saften
- 1-2 msk riven pepparrot
- lite salt & peppar
Gör så här:
- Skala och hacka schalottenlöken. Fräs den glansig i smör & olja.
- Häll på vin och kycklingbuljong. Lägg i timjansbunten och koka en liten stund så löken blir helt mjuk.
- Ta upp timjan och häll i 2 dl crème fraiche. Koka upp. I med de frysta ärtorna och värm upp soppan så att den nästan kokar. Mixa soppan med en stavmixer. Smaka av med pressad citron och lite salt & peppar.
- Vispa ca 1,5 dl crème fraiche så att den blir som vispad grädde. Blanda med pepparroten och smaka av med salt och peppar.
- Häll upp soppan i tallrikar. Lägg en klick vispad crème fraiche och häll i ett par cl mousserande vin i varje tallrik.