Det här behöver du (5-6 personer):
- 125 g margarin
- 2.5 dl mjöl
- 1.5 msk kallt vatten
- Fyllning:
- 1 st purjolök
- 1 dl hjortronssylt
- 250 g västerbottensost
- 75 g ädelost
- 4 st ägg
- 1.5 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- salt och peppar
Ugn: 175°
- 2.5 dl matlagningsgrädde
Ugn: 200°
Ugn: 250°
Pensling och garnering:
- ägg uppvispat
- gräslök
Ugn: 200°
- 2 dl matlagningsgrädde
- salt och peppar
Ugn: 225º
- 1 st citron rivet skal och pressad saft
- 3 msk olja
- salt och peppar
- färsk timjan
Ugn: 200–225º
Gör så här:
- Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt ca 30 minuter.
- Tryck ut degen i en pajform och nagga bottnen. Sätt en aluminiumfolieremsa runt kanten och låt pajskalet vila kallt ca 15 minuter. Grädda det mitt i ugnen ca 10 minuter. Tag bort folien.
- Ansa och strimla purjolöken. Fräs den mjuk och glansig utan att den får färg i lite matfett.
- Bred sylten över det förgräddade pajskalet och fördela purjolöken ovanpå. Riv ostsorterna och strö det ovanpå.
- Vispa samman äggen med grädde och mjölk. Salta och peppra lätt. Häll äggstanningen över pajskalet.
- Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 50-60 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och fått fin färg. (Täck pajen om den vill bli för mörk.)
- Skiva köttet och lägg ovanpå riset. Häll såsen över och gratinera i 10 minuter.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.