Det här behöver du (4 port):
- 4 köttbitar á ca 150 gr
- 4 majskolvar
- salt och peppar
- smör
Rökig tomataioli
- 3 vitlöksklyftor
- 4 äggulor
- 1-2 msk tomatpuré
- 1 tsk citronsaft
- några droppar rökessens
- 1 tsk dijonsenap
- 3-4 dl rapsolja
Chimichurri
- 3 vitlöksklyftor
- 1 grön chile
- 1 kruka bladpersilja
- 1 kruka koriander
- 1 kruka oregano
- skal av 1 citron
- 1 ½ dl olivolja
- ca 2 msk vitvinsvinäger
Ugnsrostad potatis
- 600 gr potatis
Gör så här:
- Lägg potatis av blandad sort i ugnsfast form. Ringla över lite olivolja. Strössla på flingsalt, nymald svartpeppar, några kvistar färsk rosmarin och några krossade vitlöksklyftor. Rosta i mitten av 200 grader varm ugn i ca 45 minuter.
- Kör allt till chimichurrin i en mixer. Salta och peppra. Ställ kallt.
- Ha alla ingredienserna till ailolin rumstempererade. Skala och finriv vitlöken. Lägg äggulor, tomatpuré, citronsaft, rökessens, senap och vitlök i en skål. Tillsätt oljan i en fin stråle och vispa med en ballongvisp tills det blir en fin tjock kräm. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer rökessens eller citron.
- Koka majskolvarna i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Dela och servera med lite smör och flingsalt. Stek köttbitarna ca 3-4 minuter på var sida för medium.
Chili eller chile? I USA och Mexico stavas pepparfrukten chile. I England och många andra engelsktalande länder stavs den chilli. Den kan däremot aldrig stavas chili, som är benämningen på en blandning av kött, kryddor, hemliga såser och (ibland) bönor).